King George Palace: ποια ελληνική τράπεζα το αγόρασε

Το ξενοδοχείο King George Palace στην Πλατεία Συντάγματος άλλαξε χέρια. Ποια ελληνική τράπεζα αγόρασε το King George Palace και ποιες οι λεπτομέρειες της συμφωνίας;

Το ξενοδοχείο King George Palace στην Πλατεία Συντάγματος άλλαξε χέρια και για τα επόμενα 20 χρόνια θα λειτουργεί κάτω από την «ομπρέλα» της Μεγάλης Βρετανίας. Χθες οριστικοποιήθηκε η συμφωνία για την εκμίσθωση του ιστορικού ξενοδοχείου που ανήκει στην Eurobank, στην εταιρεία ΛΑΜΨΑ ΑΕ, η οποία είναι ιδιοκτήτρια και του όμορου ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία».

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι όροι της συμφωνίας προβλέπουν ότι η διάρκεια της εκμίσθωσης είναι 20ετής, έναντι τιμήματος 700.000 ευρώ ετησίως, συν ένα επιπλέον ποσοστό επί του τζίρου.

Ενώ σε περίπτωση που η Eurobank αποφασίσει να προχωρήσει στην πώληση του King George Palace, τότε ο όμιλος Λάμψα έχει δικαίωμα προτίμησης.

Σύμφωνα με παράγοντες της ξενοδοχειακής αγοράς, η κίνηση αυτή ισχυροποιεί τον όμιλο ξενοδοχειακών επιχειρήσεων Λάμψα, ενώ αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο στην προσέλκυση τουριστών.

Σημειώνουμε ότι το ξενοδοχείο King George Palace εγκαινιάστηκε το 1936 και το 1958 προστέθηκαν οι 3 τελευταίοι όροφοι. Το 1988 έκλεισε λόγω χρεών της ιδιοκτήτριας εταιρείας «Ξενοδοχεία της Ελλάδος» και το 1995 το εξαγόρασε η Τράπεζα Κρήτης, η οποία στη συνέχεια συγχωνεύθηκε με την Eurobank.

Το 2001 υπεγράφη σύμβαση για την ανακαίνιση, εκμίσθωση και διαχείριση του ξενοδοχείου από τον όμιλο Ν. Δασκαλαντωνάκη για 30 χρόνια, με δυνατότητα παράτασης για άλλα δέκα χρόνια. Το King George Palace άνοιξε και πάλι τις πύλες του στις 31 Μαΐου 2004, πλήρως ανακαινισμένο (επένδυση 6 δισ. ευρώ).

Στο μεταξύ, σε διαδικασία πώλησης βρίσκεται και ένα άλλο ιστορικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ο Αστέρας της Βουλιαγμένης, το οποίο ανήκει στην Εθνική Τράπεζα.

Πρόσφατα η ΕΤΕ ανακοίνωσε την υπογραφή «Μνημονίου Συμφωνίας» με το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), σχετικά με την ενιαία αξιοποίηση της έκτασης της χερσονήσου «Μικρό Καβούρι» στη Βουλιαγμένη. Δηλαδή για την έκταση όπου είναι κτισμένο το ξενοδοχειακό συγκρότημα του Αστέρα Βουλιαγμένης, το οποίο αποτελεί το «χρυσό τουριστικό φιλέτο» και χαρακτηρίζεται ως ελληνική Ριβιέρα. Το συγκρότημα σε ποσοστό 85% ανήκει στην «Αστήρ Παλλάς ΑΕ» που είναι θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας.

Η συμφωνία με το ΤΑΙΠΕΔ συνήφθη αφού η έκταση ανήκει κατά το 1/3 στο Δημόσιο και κατά τα 2/3 στην Εθνική Τράπεζα και σύντομα αναμένεται να προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός για την αξιοποίησή του.

Διαβάστε όλες τις λεπτομέρειες για τη συγχώνευση Εθνικής Τράπεζας-Eurobank.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.