Λαυρεντιάδης: γιατί μεταφέρεται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο

Γιατί μεταφέρεται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης; Γιατί οδηγήθηκε στο ψυχιατρείο του Δαφνίου;

Αργά το βράδυ της Παρασκευής ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, αφού για δεύτερη φορά επικαλέστηκε προβλήματα υγείας, αυτή τη φορά ψυχολογικής φύσεως, οδηγήθηκε τελικά στο ψυχιατρείο του Δαφνίου φρουρούμενος πάντα από άνδρες της αστυνομίας. Tελικά, το Δαφνί δεν τον δέχθηκε και μεταφέρθηκε στον Ερυθρό Σταυρό, επικαλούμενος καρδιαγγειακά προβλήματα.

Επί ώρες η 2η ειδική ανακρίτρια προσπαθούσε να εκμαιεύσει από τον επιχειρηματία, Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, κάποια ομολογία για τα πεπραγμένα του.

Η ειδική ανακρίτρια μετέβη στον «Ευαγγελισμό», όπου, ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης που είχε συλληφθεί το βράδυ της προηγούμενης στο σπίτι-φρούριό του στη Βάρη είχε τελικά οδηγηθεί, αφού μετά τη σύλληψή του επικαλέστηκε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ωστόσο ο επιχειρηματίας μιλούσε αόριστα, επιχειρώντας να αποφύγει κάθε σκόπελο κατά τη διάρκεια της απολογίας του. Τελικά, Έτσι ολοκληρώθηκε, με καθόλου ένδοξο τρόπο, ο πρώτος κύκλος της σύλληψης Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ως υπόπτου φυγής για την υπόθεση της Proton Bank.

Στο σπίτι του επιχειρηματία έκπληκτοι οι αστυνομικοί και ο εισαγγελέας ανακάλυψαν χαρτόκουτα με δεσμίδες χαρτονομισμάτων σε ευρώ, της τάξης των 600.000, κοσμήματα αμύθητης αξίας, αλλά και βεβαίως τα αποδεικτικά στοιχεία για τη διακίνηση κεφαλαίων μέσω των τραπεζικών του λογαριασμών σε κάθε γωνιά της γης αλλά με βασικούς άξονες τη Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ, τη Γερμανία, την Ελβετία και την Αμερική.

Η σύγκρουση με τον Πέτρο Κυριακίδη

Ήδη από το απόγευμα της Τετάρτης, η Δικαιοσύνη είχε διατάξει τη συντηρητική κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη καθώς και 29 συνεργατών του μεταξύ των οποίων και του Πέτρου Κυριακίδη, επιχειρηματία αλλά και προσωπικού ιατρού του.

Οι σχέσεις του Πέτρου Κυριακίδη με τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη χρονολογούνται από την εποχή που ο επιχειρηματίας ήταν νεότατος. Τότε, ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης ανακάλυψε πως έπασχε από νεανική ρευματοειδή αρθρίτιδα, ασθένεια βασανιστική και διαχρονική.

Ο Πέτρος Κυριακίδης βοήθησε τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη να διαχειριστεί ως και σήμερα την ασθένειά του. Οι σχέσεις τους ήταν εξαιρετικά οικείες, μέχρι και πριν από 3 μήνες.

Τότε και εντελώς αιφνιδιαστικά, ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης δεν έφθασε ποτέ στο προγραμματισμένο ραντεβού για την θεραπεία του, στις εγκαταστάσεις του Πέτρου Κυριακίδη. Τις επόμενες ημέρες δεν υπήρξε ούτε ένα τηλεφώνημα, ούτε καν ηλεκτρονικό μήνυμα εκ μέρους του επιχειρηματία προκειμένου να δικαιολογηθεί αυτή η αιφνιδιαστική αλλαγή στο πρόγραμμά του.

Έκτοτε δεν υπήρξε καμία επικοινωνία μεταξύ των δύο φίλων και συνεργατών. Στις προσωπικές τους συνομιλίες ο Πέτρος Κυριακίδης δεν κρύβει τον εκνευρισμό του για την αιφνίδια μεταλλαγή του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη που ήταν για δεκαετίες φίλος, ασθενής αλλά και επιχειρηματικός συνέταιρος.

Η άνοδος και η πτώση του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη

Ήταν Γενάρης του 2010, όταν στην «Αίγλη» του Ζαππείου άρχιζε ένα διαφορετικό πείραμα. Είχαν προηγηθεί οι «άγριες» κόντρες μεταξύ του πνευματικού τέκνου του Αλέκου Αλαβάνου και μετέπειτα κυρίαρχης προσωπικότητας στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, του Αλέξη Τσίπρα, και του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς, Λεωνίδα Κύρκου.

Εκείνο το βράδυ στην «Αίγλη» συναντήθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου με τον Κύρκο. Μάρτυρες δεκάδες πρόσωπα του πολιτικού προσκηνίου και παρασκηνίου. Βεβαίως και το σύνολο του πολιτικού ρεπορτάζ, εκείνου που καλύπτει από τις δεξιές παρυφές του ΠΑΣΟΚ έως το ΚΚΕ. Θέμα συζήτησης η αναδιάρθρωση – συνένωση του Κεντροαριστερού χώρου.

Στα μέσα και στα έξω ήταν εκείνο το βράδυ ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, ο οποίος ήταν και ο Αμφιτρύων της βραδιάς. Ανεπίσημα, βεβαίως. Της κινητοποίησης αυτής είχε ηγηθεί ένας από τους βασικούς συνεργάτες του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ο Πέτρος Κυριακίδης, ο οποίος διατηρούσε από νέος καλές σχέσεις με την ελληνική και την κυπριακή Αριστερά.

Ο «Κυανοπώγων» της ιστορίας ακούει στο όνομα Θεόδωρος Ασημακόπουλος, στέλεχος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και συνεργάτης του Λεωνίδα Κύρκου. Ο «ενδιάμεσος» μεταξύ της μίας πλευράς και του τότε Μαξίμου ήταν ο Γρηγόρης Βαλιανάτος.

Ο Θ. Ασημακόπουλος και ο Γρ. Βαλιανάτος είχαν από κοινού την εταιρεία παραγωγής τηλεοπτικών προγραμμάτων, τη γνωστή «ΤHEASSIS».

Ο πολυπράγμων Λαυρέντης Λαυρεντιάδης ξεκινά την καριέρα του κληρονομώντας στα 18 του χρόνια τον πατέρα του, ο οποίος διατηρούσε μία μικρή εταιρεία στο Αιγάλεω, τη «Νεοχημική». Από τότε ο Λαυρεντιάδης βασανιζόταν από νεανική ρευματοειδή αρθρίτιδα. Ο γιατρός Πέτρος Κυριακίδης τον βοήθησε να διαχειριστεί την ασθένεια. Έκτοτε σμιλεύτηκε η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ τους.

Ο νεαρός Λαυρεντιάδης κατορθώνει το 2003 να εισαγάγει τη «Νεοχημική» στο Χρηματιστήριο, έχοντας αγοράσει άλλες μικρές φαρμακευτικές εταιρείες. Το 2006 η μετοχή της εταιρείας «Νεοχημική» κοστίζει 1,39 ευρώ. Το 2008 πουλά τη «Νεοχημική» στην περίφημη αμερικανική εταιρεία «Carlayl» με 19 ευρώ τη μετοχή. Το κέρδος από την αγοραπωλησία είναι επαρκέστατο. Εν τω μεταξύ έχει στήσει την εταιρεία «ALAPIS». Το 2008 η εταιρεία αυτή έρχεται πρώτη σε κερδοφορία στο σύνολο του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας στην Ελλάδα. Το 2006, ο Λαυρεντιάδης είχε ανακηρυχθεί «Επιχειρηματίας της χρονιάς».

Την ίδια χρονιά, λίγους μήνες μετά, ιδρύει στις ΗΠΑ και στο γνωστό Think Tank «Center for Strategic and International Studies» (CSIS) το τμήμα ««Έδρα Μελετών Νοτιοανατολικής Ευρώπης Λαυρέντη Λαυρεντιάδη». Τότε αρχίζουν να κυκλοφορούν οι πληροφορίες περί των επαφών του επιχειρηματία με το αμερικανικό πολιτικό παρασκήνιο. Λεγόταν πως ήταν ένας από τους συνομιλητές του προέδρου Ομπάμα. Αργότερα ιδρύεται η «PROTON BANK». Πρόεδρος της τράπεζας αναλαμβάνει ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Ντάνιελ Σέπχαρντ.

Το 2009, ο κ. Λαυρεντιάδης ρίχνει την καλή ζαριά και υποστηρίζει στις εκλογές τον Γ. Παπανδρέου. Οι «Κασσάνδρες» υποστηρίζουν πως χρηματοδοτεί το 80% της καμπάνιας του ΠΑΣΟΚ. Ο επιχειρηματίας διαθέτει σημαντικούς συνομιλητές στο περιβάλλον Παπανδρέου: το τότε δεξί του χέρι, Χάρη Παμπούκη, καθηγητή και νομικό, αλλά και τον διαχρονικό Νίκο Αθανασάκη. Η «PROTON BANK» λαμβάνει άδεια λειτουργίας, παρά τις αντιρρήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στο μεταξύ, ο επιχειρηματίας λαμβάνει αποστάσεις από τις εν Ελλάδι επιχειρήσεις του. Ιδρύει ένα Private Equity Fund, το «Lamda Partners», που επενδύει (;) στην Ελλάδα στους τομείς του φαρμάκου της βιομηχανίας και βεβαίως (αλίμονο) του real estate. Η έδρα του fund είναι στο Λονδίνο. Η αυτοκρατορία του επιχειρηματία επιτίθεται. Ο «μύθος» κυριαρχεί. Τα κουτσομπολιά επίσης. Οι φήμες μιλούν για «σκοτεινές δραστηριότητες».

Η κρίση καταφθάνει. Η πτώση επίσης. Η «PROTON» βαράει κανόνι. Οι «κολοσσοί» του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη ακολουθούν την πορεία της καταστροφής. Αρχίζουν οι αποκαλύψεις. Αναλαμβάνει για τα περαιτέρω η Δικαιοσύνη. Η 2η ειδική ανακρίτρια χειρίζεται τον φάκελο.

Πριν από λίγους μήνες, μία βόμβα εκρήγνυται στην πιλοτή της πολυκατοικίας της. Μόλις την περασμένη Τετάρτη διατάσσεται αρμοδίως η συντηρητική κατάσχεση της περιουσίας του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και 29 συνεργατών του. Την Πέμπτη συλλαμβάνεται και κρατείται έκτοτε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Στο «κάστρο» του στη Βάρη ο εισαγγελέας ανακάλυψε χαρτόκουτα με δεσμίδες ευρώ, που ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες, αλλά και όλα τα στοιχεία για τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών του επιχειρηματία απανταχού της γης. Οι κινήσεις αυτές αφορούν σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

Την Πέμπτη το πρωί, ο οικονομικός εισαγγελέας κ. Πεπόνης και η 2η ειδική ανακρίτρια συμφώνησαν στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για 24 συνεργάτες του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Τρεις έχουν συλληφθεί, άλλοι τρεις αναμένεται να συλληφθούν άμεσα. Ο «συνομιλητής» του Ομπάμα είναι πια στο καναβάτσο.

Διαβάστε γιατί μεταφέρθηκε στο Δαφνί ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από ποιες σοβαρές ασθένειες πάσχουν οι διάσημοι στην Ελλάδα και τον κόσμο.