Δύσκολες ώρες για τον Μπάμπη Βωβό: περασμένα μεγαλεία…

Ποιες είναι οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες που κάνει ο Μπάμπης Βωβός, ώστε να στηρίξουν το αίτημα υπαγωγής στο άρθρο 99;

Η ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική (ΜΒΔΤ), που πραγματοποιήθηκε προ ημερών, είχε ιδιαίτερη σημειολογική σημασία: έλαβε χώρα σε ξενοδοχείο επί της λεωφόρου Κηφισίας, έναν οδικό άξονα που κατά μήκος του συναντώνται ορισμένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια που κατασκεύασε ο Μπάμπης Βωβός, στις παρυφές του Αμαρουσίου, ενός δήμου που συνδέθηκε στενά με την πορεία της εταιρείας του γνωστού κατασκευαστή.

Ωστόσο, η συνάντηση της διοίκησης με τους μετόχους της Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική (ΜΒΔΤ) σε τίποτε δεν θύμιζε τις εποχές της ευφορίας που επί μακρόν διήγε η εταιρεία ανάπτυξης και εκμετάλλευσης ακινήτων, το χαρτοφυλάκιο της οποίας έφτασε την περίοδο της επίπλαστης ευμάρειας στην Ελλάδα να αποτιμάται σε επίπεδα άνω των 1,35 δισ. ευρώ.

Την παρουσία λιγοστών μετόχων και την αίσθηση διεκπεραίωσης που πλανιόταν στην αίθουσα σχολίασε, με μια δόση πικρίας, ο 79χρονος σήμερα ιδρυτής του ομίλου Μπάμπης Βωβός, τονίζοντας πως «σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για την εταιρεία, θα ανέμενα περισσότερη προσέλευση από τους μετόχους…».

Πράγματι, η περίοδος για την άλλοτε ηγέτιδα ελληνική εταιρεία του κλάδου είναι εξαιρετικά κρίσιμη, αποτέλεσμα τριών παραγόντων: της εμπλοκής του σχεδίου για τη δημιουργία ενός εμπορικού κέντρου 70.000 τετραγωνικών μέτρων (από τα μεγαλύτερα της Ν.Α. Ευρώπης την περίοδο που σχεδιάστηκε), της κατάρρευσης της αγοράς επαγγελματικών ακινήτων και του υψηλού δανεισμού, στοιχεία που περιόρισαν στο ελάχιστο τη δυνατότητα απεμπλοκής.

Σήμερα, η ΜΒΔΤ είναι ουσιαστικά δέσμια των πιστωτών της. Η κεφαλαιακή αναδιάρθρωσή της, ειδικότερα του βραχυπρόθεσμου τραπεζικού δανεισμού της, αποτελεί προτεραιότητα για τη διοίκηση, κάτι που, όμως, δεν μπορεί να συμβεί χωρίς τη συναίνεση των τραπεζών, με τις τελευταίες να έχουν δείξει τον δρόμο προς το άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα.

Και ο Άρης Βωβός , διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, έχει πολλάκις χαρακτηρίσει την υπαγωγή στο άρθρο 99 (η αίτηση εκδικάζεται στις 23 Ιανουαρίου 2013) ως τη μόνη επιλογή, προκειμένου η εταιρεία που ίδρυσε ο πατέρας του πριν από περίπου 38 χρόνια να παραμείνει -έστω και με πολύ λιγότερα περιουσιακά στοιχεία- στη ζωή. «Είτε θα υπάρξει συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες αναφορικά με το αίτημα για υπαγωγή στο άρθρο 99, κάτι το οποίο αποτελεί και επιδίωξη της διοίκησης, είτε η εταιρεία θα οδηγηθεί σε πτώχευση», ανέφερε.

Ο ίδιος υποστήριξε, μιλώντας στους μετόχους, πως οι πιστώτριες τράπεζες, με επιστολή τους, έχουν αποδεχτεί το άνοιγμα της συνδιαλλαγής.

Εάν, εντέλει, ευοδωθούν τα σχέδια της Μπάμπης Βωβός και ξεκινήσει η διαδικασία της εξυγίανσης, τότε ο δανεισμός της δεν θα ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ, μετά το «κούρεμα» που θα ζητηθεί.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Δείτε πώς είναι σήμερα διάσημοι που μεσουράνησαν στο παρελθόν, πραγματικά αγνώριστοι!