Λίστα Λίχτενσταϊν: η νέα λίστα φωτιά με 4.500 καταθέτες

Μετά τη λίστα Λαγκάρντ μια νέα λίστα κάνει την εμφάνιση της. Ποια η λίστα Λίχτενσταϊν που περιλαμβάνει 4.500 καταθέτες;

Ατελείωτη είναι η δουλειά που περιμένει το ΣΔΟΕ και τους οικονομικούς εισαγγελείς αφού φαίνεται πως το κύμα των Ελλήνων που έστελναν καταθέσεις στο εξωτερικό με σκοπό να αποφύγουν να πληρώσουν φόρος, δεν περιορίζεται μόνο σε αυτούς που τα ονόματα τους βρίσκονται στη λίστα Λαγκάρντ, αφού δύο νέες λίστες με Ελληνες καταθέτες στο εξωτερικό έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Τέσσερις λίστες, με καταθέτες στο εξωτερικό και ιδιοκτήτες ακινήτων και σκαφών αναψυχής έρχονται στο φως, σύμφωνα με το Εθνος της Κυριακής. Μάλιστα, όπως γράφει η εφημερίδα η λίστα Λίχτενσταϊν εγινε γνωστή το 2007 αλλά αγνοήθηκε από την τότε κυβέρνηση.

Η λίστα Λιχτενστάιν ή αλλιώς «λίστα Κίμπερ»

Πρόκειται για μία λίστα με ονόματα καταθετών που είχε αντιγράψει υπάλληλος της τράπεζας LGT του Λίχτενστάιν Χάινριν Κίμπερ και γι αυτό και κάποιο της δίνουν το όνομα του. Στο περιεχόμενο της βρίσκονται 4.527 ονόματα καταθετών Ελλήνων και Γερμανών. Το 2006-2007 οι μυστικές υπηρεσίες της Γερμανίας καταβάλλουν το ποσό των 4,2 εκατομμυρίων ευρώ και αγοράζουν τη λίστα. Στη συνέχεια αναλαμβάνει δράση η γερμανική εισαγγελία και ασκεί διώξεις σε όσους δεν μπόρεσαν να δικαιολογήσουν τις καταθέσεις που είχαν στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα δεν έχει συμβεί το παραμικρό παρά μόνο το 2008 ο τότε υφυπουργός Οικονομικών, Αντώνης Μπέζας, υποσχέθηκε ότι θα υποβάλει αίτημα προς τις γερμανικές αρχές για την αποστολή των ονομάτων των Ελλήνων καταθετών. Οι έλεγχοι όμως προχώρησαν με ρυθμούς χελώνας.

Συνολικά στις λίστες με τις καταθέσεις σε Λιχτενστάιν και Λουξεμβούργο, τα ακίνητα στο Λονδίνο και τα σκάφη αναψυχής με έδρα την Ολλανδία περιλαμβάνονται 5.200 φορολογούμενοι που βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή.

Την ίδια ώρα, για 25.500 από τη λίστα για τους 54.000 καταθέτες σε τράπεζες του εξωτερικού την περίοδο 2009-2011 και για άλλους 1.000 από τη λίστα Λαγκάρντ έχουν προκύψει σοβαρές ενδείξεις για απόκρυψη εισοδήματος. Με βάση τα μέχρι στιγμής ευρήματα απο τις 6 λίστες, πάνω απο 31.000 φορολογούμενοι ελέγχονται για απόκρυψη εισοδημάτων ύψους 15 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, υπάρχουν βάσιμες υποψίες για φοροδιαφυγή για 4.500 Ελληνες με καταθέσεις στο Λίχτενσταϊν και το Λουξεμβρούργο που φιγουράρουν στις σχετικές λίστες που έχουν στα χέρια τους οι ελληνικές αρχές.

Επίσης, στα ίχνη μαύρου χρήματος από 600 Ελληνες που αγόρασαν ακριβά ακίνητα στο Λονδίνο βρίσκονται οι ελεγκτικές αρχές που ερευνούν τη σχετική λίστα η οποία διαβιβάστηκε στην Ελλάδα απο τους Βρετανούς.

Τέλος, για φοροδιαφυγή ελέγχονται και περίπου 100 Έλληνες με πανάκριβα σκάφη ελλιμενισμένα στην Ολλανδία που δεν εμφανίστηκαν στις φορολογικές δηλώσεις, όπως προκύπτει από τις διασταυρώσεις στοιχείων απο τη σχετική λίστα που έχει στα χέρια του το ΣΔΟΕ.

Διαβάστε το πόρισμα του ΣΔΟΕ για τη λίστα Λαγκάρντ.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε όλα τα άπλυτα των πολιτικών και τις εξελίξεις για τα μεγάλα σκάνδαλα.