Δημόσιο: όλες οι εξελίξεις με τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις. Πανικός

Ποιες οι τελικές εξελίξεις μιας και πλησιάζει η άφιξη της Τρόικας για τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις στο Δημόσιο;

Πανικός στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εν όψει της άφιξης της τρόικας στην Αθήνα, προκειμένου να έχει ολοκληρώσει μέχρι την επόμενη εβδομάδα μία σειρά προαπαιτούμενων μέτρων που συνδέονται, σύμφωνα με την τρόικα, με την καταβολή της επόμενης δόσης. Το «μπλοκάρισμα» της διαθεσιμότητας των 2.000 υπαλλήλων που επιστρέφουν στις θέσεις τους ύστερα από δικαστικές αποφάσεις, αλλά και η ολιγωρία στην αξιολόγηση του προσωπικού, που ακόμα δεν έχουν καθοριστεί τα κριτήρια με τα οποία θα πραγματοποιηθεί, έχουν βάλει φωτιά στις μηχανές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Επειτα από εντολή του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, ο αρμόδιος υπουργός Αντ. Μανιτάκης ανεβάζει τους ρυθμούς προκειμένου να καταθέσει άμεσα μία αξιόπιστη πρόταση για τη διαθεσιμότητα των 25.000 υπαλλήλων που προβλέπεται στο Μνημόνιο και θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο και να έχει σχεδιαστεί η αξιολόγηση του προσωπικού.

Επειτα από πολλές παλινωδίες, αναμένεται τις επόμενες ημέρες -πιθανότατα και αύριο- να δημοσιευτεί η προκήρυξη για τη μετακίνηση των 2.000 υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα από τον Νοέμβριο του 2012. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα κοινοποιηθούν περίπου 6.000 κενές θέσεις σε όλη την επικράτεια.
Η διαδικασία της μοριοδότησης και της τοποθέτησης των υπαλλήλων θα ολοκληρωθεί το νωρίτερο τον Απρίλιο, ενώ ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι θα είχε ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός στα τέλη του Ιανουαρίου. Προβληματισμό δημιουργεί στην κυβέρνηση το γεγονός ότι οι διαθέσιμοι υπάλληλοι επιστρέφουν στις θέσεις τους λαμβάνοντας το σύνολο των αποδοχών τους ύστερα από ασφαλιστικά μέτρα ή προσωρινές διαταγές που αποφάσισαν τα δικαστήρια.

Περίπου 300 από τους 500 υπαλλήλους που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση έχουν επιστρέψει στην εργασία τους. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης διαμηνύει ότι οι 2.000 υπάλληλοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα από το 2012, ανεξάρτητα από τις προσωρινές αποφάσεις των δικαστηρίων, και αν δεν συμμετάσχουν στην προκήρυξη για τη μετακίνησή τους, θα βρεθούν εκτός Δημοσίου μετά 12 μήνες.

Παράλληλα το υπουργείο επισημαίνει ότι μία σειρά δικαστικών αποφάσεων είναι αρνητικές για την επιστροφή των «διαθέσιμων» υπαλλήλων στις υπηρεσίες τους. Η διαδικασία μοριοδότησης και τοποθέτησης των διαθέσιμων υπαλλήλων γίνεται από τις υπηρεσίες του ΑΣΕΠ, που δεν χαρακτηρίζονται για την ταχύτητα με την οποία λειτουργούν.

Τις επόμενες ημέρες θα συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης (ΚυΣυΔΜ) υπό τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, για να αποφασίσει τα νέα οργανογράμματα ακόμη 5 υπουργείων, όπου οι μειώσεις των οργανικών μονάδων θα ξεπεράσουν το 50%. Με τη νεότερη συνεδρίαση του ΚυΣυΔΜ αναμένεται να ολοκληρωθεί το σύνολο των νέων οργανογραμμάτων των υπουργείων, στα οποία απασχολούνται περισσότεροι από 50.000 υπάλληλοι που αντιπροσωπεύουν το 10% του προσωπικού στον Δημόσιο Τομέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μετά την εφαρμογή των σχεδίων στελέχωσης των νέων οργανογραμμάτων των υπουργείων θα προκύψει πλεονάζον προσωπικό, που θα αντιστοιχεί περίπου σε επιπλέον 2.000 εργαζομένους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα μέχρι τον Ιούνιο.

Κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρουν ότι παράλληλα θα προχωρήσουν οι αξιολογήσεις των δομών στις αποκεντρωμένες κρατικές διοικήσεις και σε νομικά πρόσωπα του Δημοσίου, με στόχο να περικοπούν δομές και να προκύψει πλεονάζον προσωπικό που θα ενταχθεί στο σχέδιο της κινητικότητας.
Τον Ιούνιο του 2013 θα έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα 12.500 υπάλληλοι και μέχρι τον Δεκέμβριο άλλοι τόσοι από την αξιολόγηση των δομών του Δημοσίου, που θα συνεχιστεί και στους κρατικούς οργανισμούς, διαβεβαιώνουν κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τονίζοντας ότι σύμφωνα με το Μνημόνιο δεν υπάρχει υποχρέωση της χώρας να καταθέσει χρονοδιαγράμματα ανά τρίμηνο. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Κομισιόν, οι δανειστές ζητούν άμεσα «ονόματα και διευθύνσεις» των υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, με καταστάσεις που θα περιλαμβάνουν αριθμό διαθεσίμων ανά τρίμηνο.

Σε αυτόν τον τομέα υπάρχει σημαντική καθυστέρηση. Η πρόταση του υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μ. Βολουδάκη για κατάργηση 73 οργανισμών και συγχώνευση περίπου 630 φορέων που απασχολούν 13.000 υπαλλήλους έχει κολλήσει στην άρνηση υπουργών να δεχτούν την κατάργηση οργανισμών που εποπτεύουν και το θέμα αναμένεται να λυθεί με παρέμβαση του πρωθυπουργού.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ΔΜ αναμένεται να οριστικοποιήσει μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου τα κριτήρια της άπαξ αξιολόγησης του προσωπικού όπου θα περιλαμβάνονται:
Η ουσιαστική αξιολόγηση των προσωπικών φακέλων των υπαλλήλων, όπου θα πραγματοποιηθεί και έλεγχος νομιμότητας των πιστοποιητικών. Από τη συγκεκριμένη διαδικασία αναμένεται να προκύψουν πλαστά πιστοποιητικά που, όπως εκτιμούν παράγοντες του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ξεπερνούν τις 5.000 υποθέσεις. Οι υπάλληλοι, σύμφωνα με το νέο πειθαρχικό, θα πρέπει να τεθούν σε αργία με την κατηγορία της πλαστογραφίας.

Η διαμόρφωση του προφίλ ικανοτήτων των δημοσίων υπαλλήλων για τη θέση που υπηρετούν τα τελευταία χρόνια. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν έχει καταλήξει ακόμα στη μέθοδο που θα ακολουθήσει για την καταγραφή των ικανοτήτων των υπαλλήλων και βρίσκεται σε διαβούλευση με τους Γάλλους εμπειρογνώμονες της Task Force.

Από την αξιολόγηση του προσωπικού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα προκύψει ένας σημαντικός αριθμός που θα τεθεί σε διαθεσιμότητα ως προσωπικό ανίκανο να αντεπεξέλθει στις ανάγκες των υπηρεσιών. Η διαδικασία της αξιολόγησης του προσωπικού θα διαρκέσει όλο το 2013 και θα συνεχιστεί και το 2014.

Οι καθυστερήσεις στη λειτουργία των νέων πειθαρχικών συμβουλίων, με πλειοψηφία δικαστικών λειτουργών, έχουν μπλοκάρει τις υποθέσεις των επίορκων που ξεπερνούν τις 4.000 στο σύνολο του Δημοσίου. Οπως αναφέρει ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζής, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα πειθαρχικά συμβούλια με την παλαιά τους σύνθεση (πλειοψηφία δημοσίων υπαλλήλων) λειτουργούν ως «πλυντήριο» αθωωτικών αποφάσεων.

Μετά τις αυστηρές συστάσεις του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης διαμόρφωσε σχέδιο για να εντοπίσει τους επίορκους και να τους θέσει σε καθεστώς αργίας, ευελπιστώντας ότι θα αποτελέσουν τη μεγάλη δεξαμενή από την οποία θα παρουσιαστούν οι απολύσεις στο Δημόσιο.

Σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης θα εντοπίζονται οι καταδικαστικές αποφάσεις δικαστηρίων για δημοσίους υπάλληλους και θα κοινοποιούνται στα πειθαρχικά συμβούλια, για να τίθενται οι επίορκοι σε αυτοδίκαιη αργία. Παράλληλα συστήνεται ομάδα στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπου θα ελέγχει τις απουσίες και τις άδειες που έχουν παραχωρηθεί, καθώς και τις αποφάσεις υγειονομικών επιτροπών με στόχο να εντοπιστούν οι κοπανατζήδες. Για τους αδικαιολογήτως απόντες προβλέπεται η ποινή της αυτοδίκαιης αργίας και της απομάκρυνσής τους από την υπηρεσία. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εκτιμά ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχει απομακρυνθεί ένας μεγάλος αριθμός αδικαιολογήτως απόντων από το Δημόσιο.

Ορατός ο κίνδυνος απόλυσης για 25.000 υπαλλήλους
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης κινείται στην κόψη του ξυραφιού, καθώς οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα δημιουργούν τον κίνδυνο να υπάρξουν αστοχίες στον προγραμματισμό, οι οποίες θα κοστίσουν χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο.

Κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι η συμφωνία με την τρόικα προβλέπει να τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας 25.000 υπάλληλοι το 2013, εκ των οποίων ένα μεγάλο μέρος δεν θα επιστρέψει στις θέσεις του και θα απολυθεί. Δεν έχει προσδιοριστεί ο τελικός αριθμός των στοχευμένων αποχωρήσεων και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εκτιμά ότι το μεγαλύτερο μέρος των 25.000 υπαλλήλων θα έχει μετακινηθεί σε άλλες θέσεις πριν από το πέρας του 12μήνου της διαθεσιμότητας, που για ένα μεγάλο μέρος των διαθέσιμων υπαλλήλων η κρίσιμη φάση που θα τίθενται εκτός δημοσίου θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2014.

Στους υπολογισμούς της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι να αποτελέσουν οι επίορκοι και οι «κοπανατζήδες» την κρίσιμη μάζα των απολύσεων, χωρίς όμως να γνωρίζουν ποιος είναι ο ακριβής αριθμός τους. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί μόνο 892 περιπτώσεις με βαριά πειθαρχικά αδικήματα και ο ρυθμός απόδοσης πειθαρχικών ευθυνών στο Δημόσιο κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα τον κυβερνητικό σχεδιασμό.

Δεν έχουν εικόνα
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η στόχευση για την απομάκρυνση των κοπανατζήδων και των ακατάλληλων για εργασία αποτελούν σχέδια επί χάρτου, αφού δεν υπάρχει εικόνα για τον συνολικό αριθμό των περιπτώσεων.
Οι ίδιοι κύκλοι επιμένουν ότι οι απολύσεις στο Δημόσιο είναι αναπόφευκτες, καθώς ο στόχος των 150.000 αποχωρήσεων από το Δημόσιο δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τις συνταξιοδοτήσεις, ενώ παράλληλα επικαλούνται το γεγονός ότι τη στιγμή που ο ιδιωτικός τομέας «ματώνει» από την ανεργία δεν μπορεί να βρίσκεται στο απυρόβλητο ο δημόσιος τομέας.

Η ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ ως κυβερνητικοί εταίροι έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στις απολύσεις στο Δημόσιο, με το αιτιολογικό ότι δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό στο κράτος, αλλά έχει κατανεμηθεί ανισοβαρώς, ενώ δηλώνουν ότι δεν πρέπει να επιβαρυνθεί με ανέργους η ελληνική κοινωνία που βιώνει ποσοστά ανεργίας που ξεπερνούν το 27%. Στον βαθμό όμως που οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζουν να κινούνται με ρυθμούς… σαλιγκαριού, ο κίνδυνος των απολύσεων θα πλανάται διαρκώς πάνω από το Δημόσιο.

Διαβάστε ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι τίθενται σε διαθεσιμότητα με νέα εγκύκλιο.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.