Ενιαίος φόρος ακινήτων: πόσο το αφορολόγητο όριο

Ποιο είναι το αφορολόγητο όριο στον ενιαίο φόρο ακινήτων; Ποιος θα είναι ο ανώτερος συντελεστής για τα φυσικά πρόσωπα;

Στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα παραπέμπονται οι τελικές αποφάσεις για τον ενιαίο φόρο ακινήτων ο οποίος θα αντικαταστήσει από το δεύτερο εξάμηνο του 2013 το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Ακινήτων και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας με στόχο ετήσια έσοδα 3 δις ευρώ.

Στη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής με εκπροσώπους των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση υπό τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, οριστικές αποφάσεις δεν υπήρξαν. Προέκυψε όμως συμφωνία των Αντώνη Παναγόπουλου και Απόστολου Βεζυρόπουλου από τη Ν.Δ, Ανδρέα Μακρυπίδη από το ΠΑΣΟΚ και Δημήτρη Χατζησωκράτη από τη ΔΗΜΑΡ με τον υφυπουργό Οικονομικών για την καθιέρωση αφορολογήτου ορίου στον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Το ύψος του αφορολογήτου δεν ορίστηκε αν και στο τραπέζι είχαν τεθεί δύο προτάσεις για αφορολόγητο 50.000 ή 100.000 ευρώ.

Ανοιχτό παραμένει και το θέμα της κλίμακας, αν και συμφωνήθηκε ότι ο ανώτερος συντελεστής για τα φυσικά πρόσωπα θα είναι χαμηλότερος από 2% και ο πρώτος συντελεστής θα ξεκινά κατά πάσα πιθανότητα από το 1 τοις χιλίοις.

Εξετάζεται το ενδεχόμενο ο συντελεστής 2% να επιβληθεί σε ακίνητη περιουσία υψηλότερη π.χ των 10 εκατ. ευρώ, για συμβολικούς λόγους στα πρότυπα του φόρου Ολάντ για τους πολύ πλούσιους.

Διαβάστε ποιοι είναι οι αρχικοί υπολογισμοί για το αφορολόγητο όριο στον νέο φόρο ακινήτων.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.