Ποιος ο νέος διεθνώς αναγνωρισμένος υπουργός Οικονομικών στην Κύπρο

Ποιοι είναι οι νέοι υπουργοί στη Κύπρο που πιάνουν δουλειά με στόχο την υπογραφή της δανειακής σύμβασης;

Στόχος είναι η υπογραφή της δανειακής σύμβασης το συντομότερο και με τους καλύτερους δυνατούς όρους.
Εξάλλου, ο νέος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, θα έχει σήμερα ή αύριο συναντήσεις με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών, προκειμένου να αποκτήσει μια σφαιρική εικόνα για την κατάσταση της οικονομίας.

Ο υπό διορισμό πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας, νομπελίστας καθηγητής Χριστόφορος Πισσαρίδης, δήλωσε ότι το Συμβούλιο που θα συσταθεί θα συμβουλεύει απευθείας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θα συνεργάζεται με το υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα και θα είναι υπεύθυνο για όλα τα προβλήματα της οικονομίας, όπως είναι οι σχέσεις της Κύπρου με τους Ευρωπαίους εταίρους της, αλλά και άλλα θέματα, όπως εκείνα που αφορούν τις επενδύσεις και την ανεργία.

Ο κ. Πισσαρίδης, αφού επισήμανε τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οικονομία, διαβεβαίωσε ότι θα εργασθεί σκληρά.
Στο «μικροσκόπιο» του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας (ΕΣΟ) θα τεθεί το μέγεθος του τραπεζικού συστήματος στην Κύπρο και κατά πόσον αυτό θα πρέπει ή όχι να περιοριστεί, δήλωσε ο κ. Πισσαρίδης.

Μιλώντας στο ΡΙΚ, είπε ότι η προσέγγιση της συρρίκνωσης του τραπεζικού τομέα είναι πολύ γενική και επιβάλλεται να δοθεί μία απάντηση προσεγμένη και κατόπιν μελέτης, δηλαδή πώς έχει εξελιχθεί το μέγεθος του τραπεζικού συστήματος στην Κύπρο.

Αναφερόμενος στον ρόλο του ΕΣΟ, ο Κύπριος νομπελίστας σημείωσε ότι έχει δοκιμαστεί σε αρκετές χώρες και δεν είναι κάτι καινούργιο. Είναι, είπε, κάτι αντίστοιχο του Council of Economic Advisors των Ηνωμένων Πολιτειών και σε αυτό ηγείται πάντα ένα διακεκριμένο άτομο.

Εξήγησε ότι «το συμβούλιο αυτό δεν θα έχει εκτελεστική εξουσία. Δεν θα παίρνει αποφάσεις. Θα έχει καθαρά συμβουλευτικό χαρακτήρα. Θα προτείνει σχέδια ανάκαμψης της οικονομίας μέσα από ανάπτυξη για να μειωθεί η ανεργία με στόχο να επιστρέψουν οι καλές εποχές πριν από την οικονομική κρίση».

Το συμβούλιο, σημείωσε, θα μπορεί να κάνει μακροπρόθεσμα τις δικές του μελέτες αλλά και να καταθέτει βραχυπρόθεσμα και προτάσεις για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η οικονομία.

Ο κ. Πισσαρίδης ανέφερε ότι η σύνθεση του συμβουλίου δεν θα έχει καμία κομματική χροιά. Θα είναι, όπως τόνισε, καθαρά τεχνοκρατική.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.