#

Γιατί τα φρέσκα φρούτα είναι καλύτερα από τα αποξηραμένα;

Γιατί τα φρέσκα φρούτα είναι καλύτερα από τα αποξηραμένα; Ποια η διαφορά στις θρεπτικές αξίες μεταξύ των φρέσκων και των αποξηραμένων φρούτων;

Πρόσφατα είδαμε γιατί ο χυμός παντζαριού κάνει «θαύματα» υγείας. Η αποξήρανση των τροφίμων χρησιμοποιείται από παλαιοτάτων χρόνων, ως ένας τρόπος για τη διατήρηση αυτών και προκύπτει από την αφαίρεση της υγρασίας από το τρόφιμο.

Ένα αποξηραμένο φρούτο διατηρεί τη θρεπτική αξία των φρέσκων φρούτων ως προς την περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες. Επιπλέον, σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Journal of the American College of Nutrition» ανέφερε ότι τα αποξηραμένα φρούτα έχουν μία μεγαλύτερη θρεπτική πυκνότητα, μεγαλύτερο περιεχόμενο σε φυτικές ίνες αυξημένη διάρκεια ζωής και σημαντικά μεγαλύτερο περιεχόμενο σε φαινολικά αντιοξειδωτικά σε σχέση με τα φρέσκα φρούτα.

Επιπλέον, το μεγαλύτερο περιεχόμενο των φρέσκων φρούτων σε νερό μειώνει τη περιεκτικότητά τους σε κάποια θρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο, σελήνιο, κάλιο, υδατοδιαλυτές βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β3, Β6).

Ωστόσο, επειδή τα αποξηραμένα φρούτα είναι πιο πυκνά σε θερμίδες, για παράδειγμα ένα φλυτζάνι σταφύλια έχει 62 θερμίδες ενώ 42 γρ. σταφίδες έχουν 129 θερμίδες, δε συνιστάται η μη ελεγχόμενη κατανάλωση αυτών, αν και θα μπορούσαν να αποτελέσουν μία καλή επιλογή για να αντικαταστήσουμε κάποιο γλυκό στην προσπάθεια μας για έλεγχο του βάρους μας.

Διαβάστε ποια είναι τα οφέλη από την κατανάλωση σμέουρων.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Δείτε πώς είναι σήμερα διάσημοι που μεσουράνησαν στο παρελθόν, πραγματικά αγνώριστοι!