Cyta: πόσα εκατομμύρια χάνει και “κουρεύει” μισθούς

Πόσα εκατομμύρια ευρώ χάνει η εταιρεία Cyta έπειτα από την απόφαση για το κούρεμα στην Κύπρο; Πόσο μειώνει τους μισθούς η Cyta;

Ομάδες διαχείρισης κρίσεως έχει συστήσει η ανώτατη εκτελεστική διεύθυνση της Cyta προς αντιμετώπιση των τεραστίων κινδύνων που έπονται της απόφασης για το κούρεμα και των λοιπών όρων του μνημονίου.

Όπως αναφέρει η “Καθημερινή Κύπρου”, πέραν από το 24% των μετρητών που η Cyta έχει ήδη απολέσει λόγω κουρέματος (τα άλλα μισά τα είχε «επενδύσει» αναγκαστικά πέρσι σε κρατικά ομόλογα), οι ιθύνοντες στον οργανισμό ανησυχούν περισσότερο για τις δυσκολίες είσπραξης των λογαριασμών.

Κάθε μήνα κατά μέσο όρο η Cyta εισπάττει υπό ομαλές συνθήκες 39 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων τα 12 εκατ. περίπου αφορούν μισθούς και συντάξεις), ποσό που αναμένεται ότι θα μειωθεί δραστικά λόγω της αύξησης του ποσοστού των επισφαλών πελατών αλλά και της μείωσης της χρήσης της τηλεφωνίας που θα προκύψει και από τη συρρίκνωση του επιχειρηματικού τομέα (π.χ. η Λαϊκή Τράπεζα που ήταν ένας από τους μεγάλους επιχειρηματικούς πελάτες της Cyta).

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι η διεύθυνση της Cyta μελετά, προς αντιμετώπιση της έκτακτης αυτής κατάστασης, τρόπους μείωσης των λειτουργικών της εξόδων, ενώ εξετάζει και σενάρια μείωσης των τελών τηλεφωνίας όπου είναι δυνατόν υπό την προϋπόθεση της συγκατάθεσης του Ρυθμιστή. Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Cyta Άριστος Ριρής ανέφερε στην «Κ» πως εξετάζονται τρόποι προσέγγισης των πελατών ώστε να καταστεί δυνατό να εισπραχθούν οι λογαριασμοί.

Ο κ. Ριρής, σημείωσε επίσης πως ο προϋπολογισμός του οργανισμού θα επανεξεταστεί υπό τα νέα δεδομένα. Το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού θα αναλύσει όλα τα στοιχεία που θα υποβληθούν τις επόμενες μέρες ενώπιόν του. Πληροφορίες μας αναφέρουν πως φαίνεται πως όλα τα αναπτυξιακά έργα θα σταματήσουν, ενώ η Cyta θα κατατεθεί και πρόταση για μείωση των μισθών έως και 20% ή αναλόγως της μείωσης των εισπράξεων. Εξ όσων είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε μερίδα εργαζομένων εξέφρασε τη θέλησή της να στηρίξει τον οργανισμό σε αυτή τη δύσκολη ώρα αναλαμβάνοντας μερίδιο του εργατικού κόστους.

Στο τραπέζι από μέλη του δ.σ. της Cyta θα μπει επιτακτικά και το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων και συγκεκριμένα η αναζήτηση στρατηγικών επενδυτών. Αυτό ως γνωστό θα είναι μέρος των υποχρεώσεων της Δημοκρατίας στο πλαίσιο του μνημονίου για να εφαρμοστεί τα επόμενα 3-4 χρόνια. Ένα θέμα που προ του κουρέματος ήταν κόκκινη γραμμή για τους εργαζομένους και για μερίδα τους φαίνεται πως συνεχίζει να θεωρείται ξεπούλημα.

Ωστόσο φαίνεται πως κάποιες αντιστάσεις κάμπτονται κι αυτό δεν αφορά μόνο την Cyta αλλά και εργαζομένους σε άλλους ημικρατικούς. Εργαζόμενος και συντεχνιακός σε ημικρατικό οργανισμό μας ανέφερε πως οι ιδιωτικοποιήσεις είναι μονόδρομος. Προς το παρόν βεβαίως το ζητούμενο για τους εργαζομένους στους ημικρατικούς είναι η διάσωση των ταμείων συντάξεών τους και μάλιστα βρίσκονται σε επαφή για να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν μαζί τα νέα δεδομένα.

Η Cyta από τη διάλυση της Λαϊκής Τράπεζας χάνει με το καλημέρα 14 εκατομμύρια τα οποία είχε κατατεθειμένα στο λογαριασμό της στον εν λόγω τραπεζικό οργανισμό. Με βάση το νόμο που ψήφισε η Βουλή την περασμένη εβδομάδα για το «σχέδιο προστασίας των καταθέσεων», ούτε οι 100 χιλιάδες ευρώ σώζονται από τις καταθέσεις των ημικρατικών, των κρατικών ταμείων, των τοπικών αρχών και των ταμείων σύνταξης των οποίων τα χρήματα εξαιρούνται από το όριο των ασφαλισμένων καταθέσεων. Άλλα 17 εκατ. ευρώ από τα 42 εκατ. που είναι τοποθετημένα στην Τράπεζα Κύπρου αναμένεται να κάνουν φτερά εάν το κούρεμα αγγίξει το 40%.

Συνολικά ο ημικρατικός οργανισμός Cyta από σύνολο 131,5 εκατ. ευρώ κατατεθειμένα σε μετρητά στις τράπεζες πριν 17 Μαρτίου την θα χάσει τα 31 εκατ. ευρώ (24%). Τα υπόλοιπα ποσά είναι κατατεθειμένα ως εξής: Στην Ελληνική Τράπεζα 17 εκατ. ευρώ, μέρος των οποίων θα διατεθούν για την μισθοδοσία των υπαλλήλων αυτό τον μήνα, Eurobank 15 εκατ. ευρώ, Εθνική Τράπεζα 3,5 εκατ., Εμπορική 7 εκατ. ευρώ, Πειραιώς 4 εκατ., Societe 5,2 εκατ., Universal 2, 5 εκατ. και τα υπόλοιπα σε ΣΠΕ.

Το 2011 τα μετρητά της Cyta ανέρχονταν σε 242 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 100 εκατ. είχαν επενδυθεί το καλοκαίρι του 2012 σε κρατικά ομόλογα μετά από πιέσεις της Κυβέρνησης η οποία αναζητούσε εσπευσμένα ρευστότητα.

Το Ταμείο Συντάξεως της Cyta από τα 300 εκατ. ευρώ περίπου σύμφωνα με τις πληροφορίες μας είχε κατατεθειμένα στην Λαϊκή 83 εκατ. ευρώ και στην Τράπεζα Κύπρου 70 εκατ. ευρώ. Οι εργαζόμενοι αναμένουν το αποτέλεσμα των προσπαθειών για διάσωση των Ταμείων Συντάξεως και Προνοίας.

Δείτε πόσα εκατομμύρια ευρώ οι καταθέσεις της Jumbo στην Κύπρο.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Δείτε πώς είναι σήμερα διάσημοι που μεσουράνησαν στο παρελθόν, πραγματικά αγνώριστοι!