ΟΧΙ απο Ευρώπη στο Plan B. Απειλούνται με κλείσιμο Κύπρου & Λαϊκή

Γιατί απειλούνται με οριστικό κλείσιμο η τράπεζα Κύπρου & η Λαϊκή Τράπεζα στην Κύπρο; Τι λέει ο Κύπριος Υπουργός εσωτερικών;

Σύμφωνα με το Lykavitos.gr, καταιγιστικές οι εξελίξεις μετά την καταψήφιση των κουρέματος των καταθέσεων με απροσδιόριστες συνέπειες στο ευρώ. Όπως έγινε γνωστό λίγο πριν από τον Κύπριο Υπουργό Εσωτερικών Σ.Χάσικο στο Mega Channel, αργά χθες υπήρξε επικοινωνία του Κύπριου Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών με εκπροσώπους της Τρόικας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η απάντησή τους ήταν αρνητική στο Plan B της Λευκωσίας. Ερμηνεύοντας αυτή την εξέλιξη μίλησε για οριστικό κλείσιμο της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής.

Ο κ.Χάσικος προαναγγέλλοντας το bank run, όποτε και αν οι Κυπριακές Τράπεζες αποφασιστεί ν’ ανοίξουν, άφησε να εννοηθεί ότι η Λευκωσία συνεχίζει ν’ αναζητεί λύσεις εντός της ζώνης του Ευρώ, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αποχώρησης της Κύπρου από το ενιαίο νόμισμα, χωρίς κάτι τέτοιο όπως διευκρίνισε να συνιστά επιλογή της.

Το Υπουργείο Οικονομικών στην Αθήνα, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, επανέλαβαν πως η Αθήνα είναι έτοιμη ν’ απορροφήσει τα υποκαταστήματα των Τραπεζών που βρίσκονται στην χώρα μας, μιλώντας για λύση ανάλογη εκείνης που επελέγη με την Αγροτική.

Για τις 8 το πρωί είχε προγραμματιστεί συνάντηση του Προέδρου της κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Kύπριος Πρόεδρος θα ζητήσει τη συνδρομή του Αρχιεπισκόπου προς τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο, προκειμένου να μεσολαβήσει στον ρώσο Πρόεδρο Πούτιν για οικονομική στήριξη της Κύπρου.

Στις 9 το πρωί ο κ. Αναστασιάδης συγκάλεσε σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων στο Προεδρικό για την από κοινού διαχείριση της κατάστασης, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί. Θα ακολουθήσει στις 11συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ενώ το μεσημέρι ο κ. Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με το κλιμάκιο της τρόικας, όπου θα γίνουν γνωστές επισήμως οι θέσεις της μετά το κυπριακό «όχι».

Διαβάστε ποιο είναι το «plan B» Κύπρου για καταθέσεις.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.