Άγνωστο αν θα μπορέσουν να ανακρίνουν τον Τζοχάρ Τσαρνάεφ

Γιατί μπορεί να είναι αδύνατο να μπορέσουν να ανακρίνουν τον Τζοχάρ Τσαρνάεφ που ήταν ένας εκ των βομβιστών στη Βοστώνη;

Ο δήμαρχος της Βοστώνης Τομ Μενίνο δήλωσε σήμερα ότι οι αρχές ενδέχεται να μην μπορέσουν να ανακρίνουν ποτέ τον ύποπτο για τις βομβιστικές επιθέσεις στο Μαραθώνιο της Βοστώνης, την περασμένη εβδομάδα. Άγνωστες οι σχέσεις με τον Τσετσένο οπλαρχηγό, Ντόκου Ουμάροφ.

Ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ, 19 ετών, έχει τραυματιστεί σοβαρά και δεν είναι σε θέση να μιλήσει μετά το ανθρωποκυνηγητό που είχαν εξαπολύσει οι δυνάμεις ασφαλείας επί 24 ώρες προκειμένου να τον εντοπίσουν.

Μιλώντας στην εκπομπή This Week του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου ABC ο δήμαρχος είπε ότι η κατάσταση του 19χρονου Τζοχάρ Τσαρνάεφ, ο οποίος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Βοστόνης μετά τη σύλληψή του, είναι «πολύ σοβαρή». «Δεν ξέρουμε αν θα είμαστε ποτέ σε θέση να τον ανακρίνουμε», πρόσθεσε ο δήμαρχος, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας δεν έχουν στοιχεία για σχέσεις των αδελφών Τσανάεφ με παράνομες ένοπλες οργανώσεις στον Β.Καύκασο και ειδικότερα με τον τελευταίο εν ζωή σημαντικό οπλαρχηγό των ισλαμιστών αυτονομιστών, Ντόκου Ουμάροφ.

Αυτό μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα ανώνυμες πηγές στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες ωστόσο διευκρινίζουν ότι δεν έχουν δεχθεί οποιοδήποτε σχετικό νέο αίτημα διερεύνησης της υπόθεσης από τις αμερικανικές αρχές.

Νωρίτερα είχαν εμφανιστεί πληροφορίες ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ερευνούν τυχόν σχέση ειδικά του Ταμερλάν Τσαρνάεφ –του μεγαλύτερου από τους δύο αδελφούς– με την τρομοκρατική οργάνωση «Εμιράτο του Καυκάσου» και τον Ντόκου Ουμάροφ, ο οποίος μεταξύ άλλων είχε αναλάβει την ευθύνη το 2011 για την τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο της Μόσχας Νταμαντιέντοβο και κατά τις ρωσικές υπηρεσίες βρίσκεται πίσω από πολλές τρομοκρατικές ενέργειες των τελευταίων χρόνων στη Ρωσία, ακόμη και πίσω από την προετοιμασία δολοφονικής απόπειρας κατά του προέδρου Πούτιν.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ «η οικογένεια Τσαρνάεφ εγκατέλειψε πολύ παλιά το Βόρειο Καύκασο, όταν τα αδέλφια ήταν ουσιαστικά μαθητές και ποτέ δεν είχαν γίνει αντικείμενο προσοχής των υπηρεσιών δημόσιας τάξης».

Στη Δημοκρατία της Τσετσενίας έχουν μείνει κάποιοι συγγενείς τους, αλλά η ίδια η οικογένεια Τσαρνάεφ ήταν ουσιαστικά περαστική από την πρωτεύουσά της Γκρόζνι πριν από 7 χρόνια, οπότε και αναχώρησαν για το εξωτερικό τα δύο αδέλφια.

Δείτε ποια είναι η μητέρα των βομβιστών της Βοστώνης.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.