#

Ποια τα πραγματικά αίτια της πτώσης του χρυσού. Απομυθοποίηση;

Ποια είναι τα πραγματικά αίτια της πτώσης του άλλοτε κραταιού μετάλλου, του χρυσού; Πώς αλλάζει η φύση του χρυσού; Διαβάστε παρακάτω.

Δεν φαίνεται να πείθει τους αναλυτές της Nomura, το επιχείρημα ότι η πτώση του χρυσού οφείλεται στις ανησυχίες για παγκόσμια επιβράδυνση της οικονομίας.

Κι αυτό γιατί, όπως αναφέρουν στην έκθεση στρατηγικής τους για τα διεθνή χρηματιστήρια, οι βασικοί δείκτες που καθορίζουν την πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης δεν δείχνουν σημάδια σοβαρής χειροτέρευσης.

Τα speads των αμερικανικών εταιρικών ομολόγων μετά βίας έχουν κινηθεί, υποδεικνύοντας ότι δεν υπάρχει φόβος για τις πιστωτικές αγορές.

Την ίδια στιγμή και τα CDS της Ισπανίας, τα οποία θα ήταν πολυ “ευαίσθητα” σε μια πιθανή επιβράδυνση της ευρωπαϊκής ανάκαμψης, παραμένουν σε γενικές γραμμές ανεπηρέαστα.

Οι αναλυτές της Νomura, μέσα από την πτώση του χρυσού διαβλέπουν κάποια θετικά στοιχεία και θεωρούν ότι η παγκόσμια ανάπτυξη παραμένει σε καλό δρόμο, εντός των στόχων για την δημοσιονομική πορεία στο β’ εξάμηνο του έτους.

Η πτώση που κατέγραψε ο χρυσός δεν σημαίνει την είσοδο των αγορών σε φάση αποστροφής από το ρίσκο, ούτε πρέπει να προκαλεί ανησυχίες για την ανάπτυξη και τον αποπληθωρισμού, σημειώνουν οι αναλυτές.

Αντίθετα δείχνει ότι η “φύση” της αγοράς του χρυσού αλλάζει και πλέον δεν αποτελεί μια επένδυση στην οποία θα στραφεί κανείς υπό τον φόβο ότι έρχεται το τέλος του κόσμου.

Ετσι, μπαίνει τέλος στα καταστροφολογικά σενάρια, και ο χρυσός και τα υπόλοιπα εμπορεύματα έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν ως επενδύσεις “αποθήκευσης αξίας”.

Από τον Δεκέμβριο του 2012 η πορεία του χρυσού καταγράφει αντίθετη πορεία από αυτή των ομολόγων -όπως φαίνεται στο διάγραμμα-, υποδεικνύοντας ότι η πτώση της τιμή του χρυσού οφείλεται κυρίως στο ότι υποχώρησε ο κίνδυνος κατάρρευσης του συστήματος, παρά στην προεξόφληση νέων κινδύνων αποπληθωρισμού.

Εάν αυτή η ερμηνεία για την πρόσφατη υποχώρηση των τιμών στο χρυσό αποδειχθούν σωστές, και φανεί ότι οι επενδυτές έχουν ξεπεράσει τις ανησυχίες για καταστροφή και δεν βλέπουν τον χρυσό μόνο ως “καταφύγιο”, τότε η παγκόσμια οικονομία μπορεί στην πραγματικότητα να επιδέχεται ένας είδος αποτελεσματικής “φορολογικής περικοπής”, τη στιγμή μάλιστα που μεγάλη μερίδα της αγοράς κινδυνολογεί για το ενδεχόμενο νέας «double-dip» ύφεσης.

Διαβάστε ποιες οι πραγματικές αιτίες για την πτώση του χρυσού.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Δείτε πώς είναι σήμερα διάσημοι που μεσουράνησαν στο παρελθόν, πραγματικά αγνώριστοι!