Ποιες ελληνικές εταιρίες γεμίζουν μετρητά και ξεχρεώνουν

Ποιες ελληνικές εταιρείες γεμίζουν μετρητά και ξεχρεώνουν αφού διαθέτουν εναλλακτικούς τρόπους να αντλήσουν κεφάλαια;

Η θωράκιση της κεφαλαιακής τους επάρκειας και η μείωση της έκθεσής τους προς τις τράπεζες αποτελεί βασικό στόχο για τις περισσότερες εισηγμένες ελληνικές εταιρείες του ΧΑ, ακόμη και για τις πλέον ισχυρές, ακόμη και για εκείνες που διαθέτουν αρκετούς εναλλακτικούς τρόπους για να αντλήσουν κεφάλαια.

Αυτό προκύπτει από την πρώτη ανάγνωση των λογιστικών καταστάσεων των εισηγμένων ελληνικών εταιρειών για το 2012, όπου με βάση τα στοιχεία 36 ομίλων, ενώ αθροιστικά έχουν σημειώσει καθαρά κέρδη ύψους 1,13 δισ. ευρώ, έχουν πετύχει τριπλάσιες λειτουργικές ταμειακές ροές (3,24 δισ. ευρώ), μέσω των οποίων:

Α) Χρηματοδότησαν επενδύσεις ύψους 580 εκατ. ευρώ.

Β) Απέδωσαν στους μετόχους τους μέσω μερισμάτων και επιστροφών κεφαλαίου 440 εκατ. ευρώ και

Γ) Μείωσαν τον καθαρό τους δανεισμό (σύνολο τραπεζικών υποχρεώσεων μείον διαθέσιμα) κατά 2,21 δισ. ευρώ. Δηλαδή με αυτά τα 2,21 δισ. ευρώ οι εταιρείες είτε μείωσαν τις τραπεζικές τους υποχρεώσεις, είτε ενίσχυσαν το ταμείο τους, είτε προχώρησαν σε έναν συνδυασμό των δύο παραπάνω επιλογών.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους οι ελληνικές εταιρείες επέλεξαν να ακολουθήσουν μια τέτοια πολιτική, ήταν:

α) Η μείωση του κινδύνου σε ένα κλίμα γενικότερης αβεβαιότητας που επικρατεί στην ελληνική (και όχι μόνο) οικονομία

β) Τα πολύ υψηλά επιτόκια με τα οποία οι ελληνικές τράπεζες επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις (υπερδιπλάσια σε σχέση με αντίστοιχα των χωρών του Ευρωπαϊκού Βορρά)

γ) Οι πιέσεις των τραπεζών για μείωση των πιστωτικών ορίων και ο έντονος δισταγμός τους να ρολάρουν (τουλάχιστον κατά το σύνολό τους) παλαιότερες μακροπρόθεσμες δανειακές συμβάσεις.

Ενδεικτική είναι η άποψη που εξέφρασε πρόεδρος εισηγμένης εταιρείας με θετικό καθαρό ταμείο: «Οι ζημιές σε μια εταιρεία είναι σαν τον καρκίνο. Σε πεθαίνουν, αλλά μετά από τρία ή τέσσερα χρόνια. Το πρόβλημα ρευστότητας όμως είναι σαν την καρδιακή προσβολή: Σε πεθαίνει αμέσως. Γι αυτό, πρώτη προτεραιότητα είναι οι ταμειακές ροές, δεύτερη η κερδοφορία και τρίτη σε σειρά η διεύρυνση των μεριδίων αγοράς».

Επιπλέον, οι αναλυτές συνιστούν στους επενδυτές να μην περιορίζουν την προσοχή τους μόνο στο ύψος των πωλήσεων και των κερδών, αλλά παράλληλα να δίνουν μεγάλη βάση και στον πίνακα των ταμειακών ροών. Έτσι, δεν είναι λίγες οι φορές κατά τα τελευταία χρόνια, όπου οι εταιρείες εμφανίζουν είτε ζημίες, είτε πενιχρά κέρδη, ωστόσο την ίδια περίοδο κερδίζουν μεγάλα ποσά στο ταμείο τους.

Βέβαια, μέρος των συγκεκριμένων εταιρειών (όπως AS Company, Profile, EXAE, Κρι-Κρι, ΟΛΘ, ΟΠΑΠ, Πλαίσιο και Κανάκης) έκλεισαν το 2012 με θετικό ταμείο, δηλαδή στις 31/12/2013 τα διαθέσιμά τους ήταν μεγαλύτερα από το σύνολο του τραπεζικού τους δανεισμού, γεγονός που σήμερα αποτελεί σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού.

Παραδείγματα:

ΟΤΕ: Ενόψει του ζητήματος της αναχρηματοδότησης των δανείων του, η διοίκηση του Οργανισμού επέλεξε να μην διανείμει πέρυσι μέρισμα και να προχωρήσει στην πώληση της συμμετοχής του στην Telecom Serbia. Αυτά, σε συνδυασμό με τις θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές που παρήγαγε είχαν ως αποτέλεσμα όχι μόνο να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις, αλλά και να μειωθεί ο καθαρός τραπεζικός δανεισμός κατά 1,31 δισ. ευρώ, όταν η κερδοφορία ήταν σαφώς χαμηλότερη (476,4 εκατ. ευρώ).

Fourlis: Το αποτέλεσμα ήταν ζημιογόνο (-11,2 εκατ. ευρώ) ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε τον εισηγμένο όμιλο να μειώσει τον καθαρό του δανεισμό κατά περισσότερο από πέντε εκατ. ευρώ.

Hellas On Line: Λογιστικές ζημίες 15,8 εκατ. ευρώ, αλλά μείωση καθαρού δανεισμού κατά 15,9 εκατ. ευρώ, παρά την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων.

Motor Oil: Πολλοί παρατήρησαν τη σημαντική υποχώρηση των καθαρών κερδών στα 78 εκατ. ευρώ, αλλά λίγοι τη μείωση του καθαρού δανεισμού κατά 191 εκατ. ευρώ και αυτό παρά τη διανομή 55,5 εκατ. ευρώ στους μετόχους.

Space Hellas: Σημείωσε κέρδη 334 χιλιάδες ευρώ και ελεύθερες ταμειακές ροές ύψους 5,6 εκατ. ευρώ!

ΒΙΟΧΑΛΚΟ: Η «κάτω γραμμή» την κατάσταση αποτελεσμάτων χρήσεων έδειξε μεγάλες ζημιές (50 εκατ. ευρώ) αλλά ο μεταλλουργικός όμιλος κατάφερε την ίδια χρονιά να συνεχίσει τις επενδύσεις του και να «παράγει μετρητά» ύψους 42,4 εκατ. ευρώ, με τα οποία περιόρισε τον καθαρό του δανεισμό.

Γενική Εμπορίου: Μπορεί το αποτέλεσμα να ήταν ελαφρά ζημιογόνο (-145 χιλ.) πλην όμως η εταιρεία κατάφερε να μειώσει το δανεισμό της κατά 1,4 εκατ. ευρώ, παρά το ότι διένειμε μέρισμα 474 χιλ. ευρώ και παρά το ότι επένδυσε 1,76 εκατ. ευρώ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Πλαίσιο: Εντυπωσιακή η περυσινή κερδοφορία των 10,2 εκατ. ευρώ, αλλά ακόμη πιο εντυπωσιακό το ότι η εταιρεία ανέβασε το καθαρό της ταμείο κατά 14,7 εκατ. ευρώ, παρά το ότι διένειμε στους μετόχους της ποσό 1,76 εκατ. ευρώ.

Δείτε ποιες οι 11 μεγάλες επιχειρήσεις που επενδύουν στην Ελλάδα του μνημονίου.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Δείτε πώς είναι σήμερα διάσημοι που μεσουράνησαν στο παρελθόν, πραγματικά αγνώριστοι!