Taxisnet: πώς να συμπληρώσετε την δήλωση εντύπου Ε9

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη δήλωση εντύπου Ε9 μέσω taxisnet; Πώς να συμπληρώσετε τη δήλωση εντύπου Ε9;

Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων (Ε.Φ.ΑΚ), πήρε προσωρινή αναβολή (όχι ότι γλυτώσαμε το χαράτσι της ΔΕΗ για το 2013) αλλά οι φορολογούμενοι πρέπει να πάρουν άμεσα τον ηλεκτρονικό δρόμο, υποχρεωτικά για φέτος, για την συμπλήρωση της Δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων(Ε9), μέσα από το taxisnet.

Μέχρι την 30η Ιουνίου 2013, οι φορολογούμενοι που διαθέτουν ακίνητα, εντός και εκτός σχεδίου και αγροκτήματα, θα πρέπει να οριστικοποιήσουν την περιουσιακή τους κατάσταση και να δηλώσουν, στην περίπτωση που δεν το έχουν κάνει ακόμη, τα στοιχεία τους. Το έντυπο Ε9 θα αποτελέσει τη βάση για τον υπολογισμό του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (Ε.Φ.ΑΚ.) που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών και αναμένεται να επιβληθεί το 2014 και υποτίθεται ότι θα αποτελέσει και την βάση καταγραφής των ακινήτων στο περιουσιολόγιο.

Υποχρέωση για υποβολή δήλωσης εντύπου Ε9 το έτος 2013 έχει:

Κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο που εντός του έτους 2012 απέκτησε εμπράγματα δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε ακίνητα.

Κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο που εντός του έτους 2012 είχε οποιαδήποτε μεταβολή στα ακίνητά του, τα οποία είχαν δηλωθεί στο έντυπο Ε9 τα προηγούμενα έτη.

Εδώ θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι η αρμόδια διεύθυνση, δεν έχει ακόμη κοινοποιήσει οδηγίες για τον χειρισμό των ακινήτων που νομιμοποιήθηκαν με τον νόμο περί αυθαιρέτων.

Κάθε υπόχρεος που στις δηλώσεις εντύπου Ε9 (ετών 2005 έως 2012) συμπεριέλαβε σύζυγο ή λοιπά προστατευόμενα μέλη, εφόσον έχουν επέλθει εντός του έτους 2012 μεταβολές στην οικογενειακή του κατάσταση, όπως αυτή έχει απεικονισθεί στις δηλώσεις Ε9 των προηγούμενων ετών, ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν μεταβολές στην περιουσιακή του κατάσταση.

Οι μεταβολές στην οικογενειακή κατάσταση που πρέπει να δηλωθούν είναι ο γάμος, εφόσον η σύζυγος έχει ακίνητα, η διάσταση, το διαζύγιο, η παύση χαρακτηρισμού των τέκνων ως προστατευομένων μελών.

Οι δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9) έτους 2012 υποβάλλονται με ηλεκτρονικό τρόπο ή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, χειρόγραφα στη Δ.Ο.Υ. μέχρι την 30η Ιουνίου 2013.

Ειδικότερα η δήλωση Ε9 υποβάλλεται χειρόγραφα μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της ηλεκτρονικής υποβολής χωρίς την επιβολή προστίμου στις ακόλουθες περιπτώσεις:

– Όταν ο υπόχρεος σε δήλωση έχει αποβιώσει. Στις περιπτώσεις αυτές απαιτείται και η ενημέρωση του τμήματος μητρώου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. του υπόχρεου.
– Όταν το υπόχρεο νομικό πρόσωπο έχει διακόψει τις εργασίες του κατά την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης.
– Σε οποιαδήποτε περίπτωση που λόγω αποδεδειγμένης αδυναμίας της εφαρμογής ηλεκτρονικής υποβολής δεν επιτρέπεται η υποβολή δήλωσης από τον υπόχρεο.

Κατά τη συμπλήρωση του εντύπου Ε9 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχής στα εξής:

– Σε περίπτωση προσθήκης νέου ακινήτου ή διαγραφής ακινήτου που έχει δηλωθεί σε προηγούμενες δηλώσεις στοιχείων ακινήτων του υπόχρεου, είναι απαραίτητος ο αριθμός και η ημερομηνία του συμβολαίου αγοράς ή πώλησης καθώς και το ονοματεπώνυμο του συμβολαιογράφου.
– Σε περίπτωση εισαγωγής κληρονομητέων ακινήτων αναγράφεται ο ΑΦΜ ή η ταυτότητα και το ονοματεπώνυμο του αποβιώσαντος καθώς και η ημερομηνία θανάτου αυτού.
– Αν έχει γίνει η οποιαδήποτε μεταβολή σε ακίνητο εντός του έτους 2012, θα πρέπει να αναγράφονται η ημερομηνία και ο οικείος αριθμός του παραστατικού (συμβόλαιο, άδεια οικοδομής κ.λπ.) που αποδεικνύει τη μεταβολή.
Στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ, έχουν αναρτηθεί σχετικές ερωτήσεις και απαντήσεις για την ορθή συμπλήρωση των Δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων, τις οποίες και παραθέτουμε.

Διαβάστε μέχρι πότε είναι η παράταση κλειδάριθμων Τaxisnet για τη φορολογική δήλωση 2013.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.