Έτσι κλέβουν τους κωδικούς λογαριασμών web banking

Με ποιους τρόπους κατάφερνε πολυθνική συμμορία να κλέβει τους κωδικούς λογαριασμών web banking; Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω.

Οκτώ άτομα κατηγορούνται, και άλλα σαράντα εμπλέκονται για υποκλοπή στοιχείων από λογαριασμούς πελατών τράπεζας οι οποίοι χρησιμοποιούσαν το διαδίκτυο με τη μέθοδο του web banking για τις συναλλαγές τους. Η πολυεθνική συμμορία προσέγγιζε στην συνέχεια άλλους πελάτες, που είχαν μεγάλα χρέη σε οργανισμούς κοινής ωφέλειας αλλά και ασφαλιστικά ταμεία και προσφέρονταν να αποπληρώσουν τα χρωστούμενα, με χρήματα άλλων, σε αντάλλαγμα προμήθειας 10%.

Το κύκλωμα που είχε τις βάσεις του σε διάφορες χώρες, όπως η Ρουμανία, το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν, εξαρθρώθηκε από την ελληνική Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μετά από καταγγελίες Ελλήνων πελατών. Η Δίωξη δέχτηκε καταγγελίες για επίθεση υποκλοπής ονομάτων χρηστών και κωδικών πρόσβασης (με την μέθοδο phishing), που πραγματοποιήθηκαν σε βάρος πελατών συγκεκριμένης τράπεζας από αγνώστους. Οι δράστες κατάφερναν να αποκτούν πρόσβαση σε λογαριασμούς και στην συνέχεια πραγματοποιούσαν διάφορες τραπεζικές συναλλαγές. Με αυτό τον τρόπο προκλήθηκε στην τράπεζα ζημιά που μέχρι στιγμής υπολογίζεται στα 250.000 ευρώ. Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ζήτησε την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών προκειμένου να ερευνηθεί η πηγή της απάτης.

Από την έρευνα προέκυψε πως πραγματοποιήθηκαν 79 συναλλαγές σε βάρος των πελατών της τράπεζας, ενώ ταυτοποιήθηκαν στοιχεία 23 χρηστών του διαδικτύου, οι οποίοι κέρδισαν από τις συγκεκριμένες συναλλαγές.

Οι οκτώ κατηγορούμενοι βαρύνονται με τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της απάτης μέσω υπολογιστή και της παραβίασης της νομοθεσίας περί προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Συμβουλές για ασφαλείς συναλλαγές στο διαδίκτυο

1. Μην αποκαλύπτετε πουθενά και σε κανένα τον κωδικό σας. Οι κωδικοί καλό είναι να επιλέγονται τυχαία και όχι με βάση κάτι που είναι εύκολο να μαντέψει κανείς (π.χ. τηλέφωνο, ημερομηνία γενεθλίων)

2. Αλλάζετε κωδικό τακτικά και ειδικά ύστερα από κάθε συναλλαγή

3. Μην απαντάτε σε μέιλ ή μηνύματα που σας ζητούν κωδικούς πρόσβασης, ακόμη κι αν εμφανίζονται ότι αποστέλλονται από την τράπεζα σας. Καμία τράπεζα δεν χρησιμοποιεί αυτή την τακτική

4. Ελέγχετε τακτικά την κίνηση του λογαριασμού σας. Αν εντοπίσετε κάποια συναλλαγή που δεν έγινε από εσάς, ενημερώστε αμέσως την τράπεζα σας

5. Θωρακίστε τα προσωπικά σας στοιχεία και αποφύγετε spam mails που στην πραγματικότητα είναι ιοί

6. Η ασφαλής ιστοσελίδα web banking απεικονίζεται πάντα με ένα λουκέτο στην μπάρα διευθύνσεων και ειδικό σύστημα κρυπτογράφησης

7. Αν νιώσετε ότι απειλείστε, ειδοποίηστε την τράπεζα σας ή την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Διαβάστε ποιες απάτες να προσέχετε μέσω e-banking.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε όλα τα άπλυτα των πολιτικών και τις εξελίξεις για τα μεγάλα σκάνδαλα.