#

Ξαφνικό “άκυρο” της Gazprom για ΔΕΠΑ. Καταρρέει το Χρηματιστήριο

Μαύρα τα μαντάτα στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων. Γιατί ο ρωσικός όμιλος Gazprom έκανε πίσω την τελευταία στιγμή για την αγορά της ΔΕΠΑ;

Για άγνωστους -μέχρι αυτή την ώρα- λόγους ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας Gazprom έκανε πίσω και δεν υπέβαλε πρόταση για την εξαγορά της κρατικής Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου, όπως διαπιστώθηκε στη μία το μεσημέρι της Δευτέρας με την λήξη της προθεσμίας για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τους δύο δημόσιους οργανισμούς «γκαζιού» στην Ελλάδα.

Μέχρι τα τελευταία λεπτά, δεν είχε υπάρξει προσφορά από πλευράς Gazprom για τη ΔΕΠΑ, ενώ για το ΔΕΣΦΑ η μόνη προσφορά ήταν της αζέρικης Socar.

Σε περίπτωση που ο διαγωνισμός κηρυχθεί άγονος θα επαναπροκηρυχθεί.

Την ίδια ώρα, έχει αποσυρθεί και η ρωσική Sintez, που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση του ΔΕΣΦΑ.

Πλέον η αζέρικη Socar φαίνεται ότι είναι ο βασικός διεκδικητής για το ΔΕΣΦΑ υποβάλλοντας προσφορά. Η παρουσία της συνδέεται ευθέως και με τον ΤΑΡ, τον αγωγό δηλαδή που αναμένεται να διασυνδέσει τις πηγές φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν με τη χώρα μας και διαμέσου αυτής να προμηθεύει με την καύσιμη ύλη την ευρωπαϊκή αγορά.

Αμηχανία στην κυβέρνηση
Με αμηχανία αντέδρασαν κυβερνητικά στελέχη στην είδηση ότι οι ρωσικές εταιρείες Gazprom και Sintez απέσυραν το ενδιαφέρον τους για τις κρατικές εταιρείες ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ.

Στη δίνη των τεράστιων ενεργειακών συμφερόντων έχει «μπλεχτεί» τόσο η χώρα, όσο και η οικονομία και το χρηματιστήριο…

Η αιφνίδια φυγή της Gazprom από τον διαγωνισμό της ΔΕΠΑ, αλλά και η μη κατάθεση προσφοράς από την ρωσική Sintez για την ΔΕΣΦΑ δημιουργεί νέα δεδομένα και πιέσεις στην αγορά. Κι αυτό γιατί απομακρύνεται το ενδεχόμενο να μειωθεί η τιμή του φυσικού αερίου, με ότι αυτό σημαίνει για τις ελληνικές βιομηχανίες.

Το παράδοξο είναι ότι ο ρωσικός κολοσσός, δεν ενημέρωσε καν την διοίκηση του Ταμείου, σχετικά με την μη συμμετοχή στον διαγωνισμό.

Η αγορά έφθασε στις 947 μονάδες χάνοντας σχεδόν 4%, εξαιτίας και του πρωινού μηδενισμού της συμμετοχής στον Δείκτη, της μετοχή της Τράπεζας Κύπρου.

Πτώση 2,10% για την Εθνική στα 4,10 ευρώ. Με πτώση 7,32% η μετοχή της Alpha banκ στα 0,486 ευρώ. Με βουτιά 3,46% τα Ελληνικά Πετρέλαια και πάνω από 2% σε ΟΠΑΠ και Μυτιληναίο. Με κέρδη 1,66% η Βιοχάλκο και οριακά κέρδη σε ΕΧΑΕ και Eurobank Properties.

Διαβάστε ποιοι οι 17 υποψήφιοι επενδυτές της ΔΕΠΑ.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Δείτε πώς είναι σήμερα διάσημοι που μεσουράνησαν στο παρελθόν, πραγματικά αγνώριστοι!