Φακελώνουν καταθέσεις, δάνεια και πιστωτικές κάρτες

Πώς θα φακελώσουν καταθέσεις, δάνεια και πιστωτικές κάρτες; Διαβάστε πώς θα γίνει το ηλεκτρονικό φακέλωμα.

Με στόχο να μπλοκάρει τη ροή του «μαύρου χρήματος» μέσω τραπεζικών λογαριασμών το υπουργείο Οικονομικών εισάγει το ηλεκτρονικό φακέλωμα καταθέσεων, δανειών και πιστωτικών καρτών.

Με το νέο μέτρο οι εφορίες θα συνδέονται διαδικτυακά με τις τρέπεζες και ο διαχειριστής-εφοριακός θα έχει ανά πάσα ώρα και στιγμή απευθείας πρόσβαση στο ύψος και τις κινήσεις λογαριασμών καταθέσεων, σε δάνεια για αγορές περιουσιακών στοιχείων κλπ.

Με αυτόν τον τρόπο στοχεύετε να εντοπιστούν ακόμη περιπτώσεις ψευδών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και εικονικού «πόθεν έσχες» για την αποφυγή καταβολής ή απόδοσης φόρων και τελών στο Δημόσιο.

Με τη ρύθμιση:

1. Θα καταγράφονται αναλυτικά το ύψος και οι μεταβολές στους λογαριασμούς καταθέσεων σε αντιπαραβολή με το φορολογικό προφίλ.

2. Θα υπάρχουν στοιχεία για το χρόνο λήψης και το ύψος των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων και για τις δόσεις για την εξόφλησή τους.

3. Η εφορία θα αποκτήσει πρόσβαση στις εντολές για πιστώσεις χρηματικών ποσών, καθώς και σε πιστωτικές και σε χρεωστικές κάρτες και θα αντιπαραβάλλει τα στοιχεία με το δηλωθέν εισόδημα και την περιουσιακή κατάσταση του φορολογουμένου, για να εντοπίσει περιπτώσεις απόκρυψης εισοδήματος μέσω πλασματικών τεκμηρίων διαβίωσης και απόκτησης κινητών και ακινήτων μεγάλης αξίας.

Διαβάστε ποιοι κινδυνεύουν από τις κατασχέσεις καταθέσεων.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.