Κουρεύουν και τις καταθέσεις κάτω των…

Ποια η απόφαση που πάρθηκε για τις καταθέσεις; Ποιες καταθέσεις θα κουρεύονται και δεν θα είναι διασφαλισμένες;

Οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν τελικά για τους όρους άμεσης ανακεφαλαιοποίησης και διάσωσης των τραπεζών από το ESM. Στην απόφαση μάλιστα διατηρείται η συμφωνία της προηγούμενης Παρασκευής για την δυνατότητα αναδρομικότητας στην άμεση ανακεφαλαιοποίηση για κράτη όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία: όταν τεθεί σε ισχύ η οδηγία να μπορεί να αποφασιστεί κατά περίπτωση η χρήση του μέτρου που θα προσέφερε κάποια ελάφρυνση του χρέους. Το «κακό» νέο είναι ότι στα ψιλά γράμματα της συμφωνίας που χθες επιτεύχθηκε, σύμφωνα με κοινοτικούς κύκλους, υπάρχει ένα παράθυρο μη διασφάλισης ακόμη και των καταθετών που θεωρούνται ως διασφαλισμένοι δηλαδή έχουν ποσό κάτω των 100.000 ευρώ. Και τούτο διότι απαγορεύεται μεν (όπως συμφωνήθηκε) να κουρευτούν οι καταθέσεις άμεσα, αλλά – σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές – υπάρχει το «παράθυρο» αν εκλείψουν όλες οι άλλες επιλογές (μέτοχοι, ομόλογα, μη διασφαλισμένες καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ) και προκειμένου να αποφευχθεί η επιβάρυνση του δημοσίου και των φορολογουμένων, να αντληθούν χρήματα και από τα αντίστοιχα ΤΕΚΕ των κρατών-μελών.

Τα Ταμεία Εγγύησης Καταθέσεων όμως ανά την ΕΕ, «κρατάνε» ένα ποσό από τις ίδιες τις καταθέσεις. Έτσι, συνεχίζουν, αν παραστεί ανάγκη να συνεισφέρουν, τότε αυτή ουσιαστικά, εξηγούν κοινοτικοί κύκλοι, ισοδυναμεί με έμμεσο κούρεμα των καταθέσεων, πάντα ως έσχατη λύση.

Τα κράτη συμφώνησαν επίσης να κρατήσουν ένα επίπεδο ευελιξίας και εξαιρέσεων που θα εφαρμόσουν κατά την ενσωμάτωση της οδηγίας στο κούρεμα των μη διασφαλισμένων καταθέσεων.

Δείτε πότε θα κατάσχονται οι καταθέσεις σύμφωνα με το νόμο της κυβέρνησης.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.