Φορολογική δήλωση 2013 για Πόθεν Έσχες: μέχρι πότε παίρνει παράταση

Ποια η εμπλοκή που υπάρχει με την υποβολή των δηλώσεων Πόθεν ‘Εσχες 2013 και το Taxisnet; Mέχρι πότε παίρνει παράταση;

Μπορεί η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων “πόθεν έσχες” να λήγει ουσιαστικά σήμερα, όμως στην πράξη ουδείς μπορεί να είναι εμπρόθεσμος από τη στιγμή που δεν έχει υποβάλλει ακόμα τα έντυπα Ε1 και Ε9 στην εφορία. Ανοχή λίγων ημερών από τη δικαιοσύνη.

Άλλη μια παραδοξότητα της ελληνικής πραγματικότητας, εξελίσσεται αυτές τις ημέρες με τα περιβόητα «Πόθεν Έσχες» 2013 που είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν κάθε χρόνο στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, οι Δημόσιοι υπάλληλοι, αστυνομικοί, εφοριακοί, ελεγκτές, δικαστικοί, πολεοδόμοι, δημοσιογράφοι, αιρετοί κλπ.

Ενώ οι φορολογικές δηλώσεις, οι οποίες πρέπει να επισυνάπτονται στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης δεν έχουν υποβληθεί ακόμα για διαφόρους λόγους, οι προθεσμίες για τα «Πόθεν Έσχες» εκπνέουν στις 30 Ιουνίου, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα να δοθεί παράταση.

Ειδικά δε στην περίπτωση των εφοριακών, το υπουργείο Οικονομικών τους ζητά να υποβάλουν τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, μέχρι σήμερα, ενώ η σχετική ενημέρωση για το θέμα θα αρχίσει από… Δευτέρα.

Η Γενική Διεύθυνση Προσωπικού του υπουργείου Οικονομικών έστειλε μία εγκύκλιο με φαξ στις υπηρεσίες την Τετάρτη 26 Ιουνίου -αργά το μεσημέρι μάλιστα και αφού οι περισσότερες είχαν κλείσει- ζητώντας να λάβουν γνώση όλοι οι εφοριακοί που πρέπει να καταθέσουν δήλωση, ότι πρέπει να την καταθέσουν ως την Παρασκευή 28 Ιουνίου, αγνοώντας μάλιστα τη 48ωρη απεργία τους.

Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι «άμεσα ενδιαφερόμενοι» θα βρουν στα γραφεία τους τη σχετική ειδοποίηση… τη Δευτέρα 1η Ιουλίου.

Στην πράξη όμως ουδείς μπορεί να υποβάλλει εμπρόθεσμα το «Πόθεν Έσχες» 2013 από τη στιγμή που δεν έχει υποβάλλει ακόμα τα έντυπα Ε1 και Ε9 στην εφορία με τα περυσινά του εισοδήματα, την κινητή και ακίνητη περιουσία του.

Λόγω των προβλημάτων και των αλλαγών στη φορολογία που προέκυψαν φέτος, μόλις 850.000 από τα 6 εκατομμύρια φορολογουμένους υπέβαλαν έως τώρα τη φορολογική τους δήλωση, με υπαιτιότητα του υπουργείου Οικονομικών, η ηγεσία του οποίου δεν έχει «στρώσει» ακόμα καλά- καλά το Taxisnet.

Απ’ την άλλη μεριά η προθεσμία για τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, δεν μπορεί να αλλάξει από το νόμο του 2003 ο οποίος προβλέπει ότι η κατάθεση γίνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου κάθε έτους.

Η εκπρόθεσμη υποβολή της δήλωσης συνεπάγεται βαριές ποινές και πρόστιμα.

Έτσι οι δηλώσεις πρέπει να υποβληθούν μέχρι τη Δευτέρα 1 Ιουλίου, δεδομένου ότι η 30η Ιουνίου «πέφτει» Κυριακή.

Σύμφωνα πάντως πληροφορίες, απ’ την πλευρά της δικαιοσύνης, θα υπάρξει κάποια ανοχή λίγων ημερών, τουτέστιν δεν θα επιβληθούν άμεσα οι ποινές που προβλέπει ο νόμος.

Τι ορίζει ο νόμος για την Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης (βάσει Ν.3213/2003, 2429/1996, 2576/1998, 2725/1999, 2741/1999):

1) Μέχρι πότε πρέπει να κατατεθεί;

Η δήλωση υποβάλλεται από τους υπόχρεους μέσα σε ενενήντα (90) ημέρες από την ορκωμοσία ή την ανάληψη των καθηκόντων τους ή την απόκτηση της άδειας ή την έναρξη της επιχείρησης ή του επαγγέλματός τους. Επίσης, η δήλωση αυτή υποβάλλεται κάθε χρόνο κατά το διάστημα της θητείας, της άσκησης της δραστηριότητας ή της διατήρησης της ιδιότητας των υπόχρεων και για τρία (3) χρόνια μετά από την απώλεια ή τη λήξη της, το αργότερο την 30ή Ιουνίου κάθε έτους.

2) Εκπρόθεσμες δηλώσεις γίνονται; Με ποιές οι κυρώσεις;

Ελεγχόμενος, που παραλείπει να υποβάλλει την κατά τα άρθρα 1 και 2 δήλωση ή υποβάλλει εν γνώσει του ανακριβή στοιχεία, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών και με χρηματική ποινή. Στον υπαίτιο επιβάλλεται και στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων από ένα (1) έως και τέσσερα (4) έτη. Αν η πράξη τελέστηκε από αμέλεια, επιβάλλεται φυλάκιση έξι (6) μηνών έως δύο (2) ετών.

Διαβάστε ποιος ο νόμος και οι ποινές για τη φοροδιαφυγή.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.