Ποιους κινδύνους κρύβει για το πετρέλαιο η εξέγερση της Τουρκίας. Εξελίξεις

Καταιγιστικές μπορεί να αποβούν οι εξελίξεις στην Τουρκία για το πετρέλαιο. Ποιους κινδύνους κρύβει η εξέγερση της Τουρκίας;

Η κλιμάκωση των πιο βίαιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων των τελευταίων ετών ενδέχεται να περιπλέξει ακόμα περισσότερο το ήδη ασταθές περιβάλλον της Μέσης Ανατολής σε ό,τι αφορά τον τομέα της ενέργειας, με τους αναλυτές να σημειώνουν ότι είναι πιθανό να επιτείνει τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην τιμή του μαύρου χρυσού.

Αν και η Τουρκία παράγει μόνο αμελητέες ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου, αποτελεί ενεργειακό σταυροδρόμι, καθώς οι ρωσικές εξαγωγές από το λιμάνι του Νοβορωσίσκ στη Μαύρη Θάλασσα περνούν μέσω της Τουρκίας στις αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Επιπλέον η Τουρκία αποτελεί έναν σημαντικό μονοπάτι μέσω από το οποίο μεταφέρεται πετρέλαιο μέσω αγωγού από το Βόρειο Ιράκ.

“Οι συγκρούσεις στην Τουρκία έχουν γεωπολιτική σημασία”, ανέφερε σε χθεσινό σχόλιό του ο Bill Witherell, επικεφαλής οικονομολόγος της Cumberland.

“Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ και σημαίνων σύμμαχος των ΗΠΑ, έχει στρατηγική θέση μεταξύ Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Ασίας. Συνορελυει με τη Συρία. Ο εμφύλιος που μαίνεται εκεί κρύβει σημαντικούς κινδύνους για την Τουρκία. Το Ιράν και το Ιράκ συνορεύουν επίσης μαζί της. Διεθνείς επενδυτές και όχι μόνο, παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στη χώρα”, έγραψε ο Witherell σε σημείωμα προς τους πελάτες του.

Σχεδόν τρία εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου και διυλισμένων καυσίμων περνούν σε καθημερινή βάση από τα Στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελλίων, ώστε οποιαδήποτε διακοπή της διακίνησης αυτής θα σήμαινε δυσβάσταχτη απώλεια αναφέρουν επίσης οι αναλυτές, υπενθυμίζοντας ότι ο αγωγός Κιρκούκ – Κεϊχάν που μεταφέρει 330.000 βαρέλια ιρακινού πετρελαίου ημερησίως από το Κουρδιστάν στη Μεσόγειο.
Μια άλλη διάσταση είναι το αντίκτυπο της πολιτικής κρίσης στη ζήτηση ενεργειακών πόρων. Η Τουρκία εξελίσσεται σε έναν σημαντικό αποδέκτη, καθώς τα τελευταία χρόνια εμφανίζει τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης της ζήτησης για πετρέλαιο κι αν η ένταση συνεχιστεί, η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί και οι πιέσεις στη ζήτηση θα ασκήσουν με τη σειρά τους πιέσεις και στην τιμή του πετρελαίου.

Προς το παρόν, οι στρατηγικοί αναλυτές δεν περιμένουν ότι υπάρχει περίπτωση διακοπής στη μεταφορά ιρακινού πετρελαίου από τα τάνκερ μέσω των Στενών της Τουρκίας, καθώς, όπως λένε “οι διαδηλωτές είναι νέοι σε ηλικία, σχετικώς μορφωμένοι και προερχόμενοι από τη μεσαία τάξη, οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται να κλείσουν τις υποδομές της χώρας”. Όπως μάλιστα σημειώνουν χαρακτηριστικά “απίστευτο ή όχι, η ζωή εξακολουθεί να κυλά ακόμα στην Κωνσταντινούπολη”.

Όπως αναφέρει το Reuters ο σύμβουλος της ιταλικής Eni, Paolo Scaroni, “δεν πιστεύω ότι η Τουρκία θα αποτελέσει πρόβλημα (για τις προμήθειες). Οι εισαγωγές της Ευρώπης μπορεί να τεθούν σε κίνδυνο εάν κλείσει ο Βόσπορος, αλλά έχω την εντύπωση ότι απέχουμε πολύ από κάτι τέτοιο”.

Διαβάστε τι μαγειρεύεται στην Τουρκία με τον Ερντογάν.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.