Κλειδώνει το δεύτερο κύμα κινητικότητας. Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο

Ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι μπαίνουν στο στόχαστρο για το δεύτερο κύμα κινητικότητας που ετοιμάζεται μέχρι τον Σεπτέμβριο;

Στις 10 το πρωί συνεδριάζει στο Μέγαρο Μαξίμου το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμραά και την συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Στουρνάρα, του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη. Στην ατζέντα των συζητήσεων βρίσκονται οι απολύσεις από το Δημόσιο, αφού η μνημονιακή υποχρέωση της κυβέρνησης απέναντι στην Τρόικα είναι να ενταχθούν σε καθεστώς κινητικότητας 12.500 υπάλληλοι μέχρι το Σεπτέμβριο.

Συγκεκριμένα μέχρι το τέλος Ιουλίου, θα πρέπει να μπουν σε κινητικότητα 4.200 δημόσιοι υπάλληλοι. Στο δεύτερο κύμα, του Σεπτεμβρίου, προβλέπεται να τεθούν υπό το ίδιο καθεστώς επιπλέον 8.300 υπάλληλοι. Μετά θα έρθει το τρίτο κύμα τον Δεκέμβριο για άλλους 14.500 δημοσίους υπαλλήλους.

Από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να στείλει αυστηρότατο μήνυμα στους υπουργούς προκειμένου να μην χαθεί καθόλου χρόνος και το δεύτερο κύμα κινητικότητας να προχωρήσει άμεσα. Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τους υπουργούς να στείλουν άμεσα στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης λίστα με οργανισμούς που προτείνουν να καταργηθούν ή να συγχωνευθούν, όπως επίσης προτάσεις για μείωση προσωπικού στα υπουργεία.

Ποιοι μπαίνουν στο δεύτερο κύμα κινητικότητας

Για το «δεύτερο κύμα» διαθεσιμότητας-κινητικότητας η κυβέρνηση αναζητά περίπου 4.800 εργαζομένους, αφού μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί 7.700 δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι προέρχονται από τους σχολικούς φύλακες, τους εκπαιδευτικούς, τους δημοτικούς αστυνομικούς και τους υπαλλήλους του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Υπενθυμίζεται πως η κινητικότητα ξεκίνησε από τη Δευτέρα με την υπαγωγή 2.000 εκπαιδευτικών της τεχνολογικής εκπαίδευσης σε διαθεσιμότητα μέσω κατάργησης δεκάδων ειδικοτήτων, συνοδευόμενη από απεργιακές κινητοποιήσεις της ΟΛΜΕ. Ωστόσο σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, πάνω από τους μισούς εκπαιδευτικούς θα απορροφηθούν σε δομές και υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, αφού η πλειονότητα των ειδικοτήτων που καταργήθηκαν αφορούν τον τομέα υγείας.

Αυτοί πάντως που για την ώρα είναι τυχεροί, είναι οι γιατροί, οι οποίοι εξαιρούνται από την κινητικότητα όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Αδωνης Γεωργιάδης.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενημέρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Χθες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια προκειμένου να τον ενημερώσει για όλες τις ενέργειες του υπουργείου.

Ο κ.Μητσοτάκης εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου τόνισε πως το υπουργείο Διοκητικής Μεταρρύθμισης πρέπει να επιβλέπει τη συνολική μεταρρύθμιση στο Δημόσιο, αλλά χρειάζεται η συνδρομή όλων των υπουργών για να επιτευχθούν οι ποιοτικοί και ποσοτικοί στόχοι, δήλωσε. «Πορευόμαστε με συνέπεια, δικαιοσύνη και διαφάνεια» και ότι «προσπαθούμε να χτίσουμε μια δημόσια διοίκηση, η οποία πραγματικά θα ανταποκρίνεται στα αιτήματα των καιρών και των πολιτών».

Η ριζική αναδιάρθρωση σε ζημιογόνες κρατικές εταιρείες

Παράλληλα η κυβέρνηση αποφάσισε να ζητήσει τη βοήθεια εξειδικευμένων ανεξάρτητων συμβούλων για να προχωρήσει στη ριζική αναδιάρθρωση των επί σειρά ετών ζημιογόνων κρατικών εταιρειών Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) και ΛΑΡΚΟ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «με τη βοήθεια των συμβούλων και σε συνεργασία με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους των εταιρειών θα διερευνηθούν υλοποιήσιμα σχέδια αναδιάρθρωσης».

Όπως τονίζεται, «τα σχέδια αυτά θα περιλαμβάνουν την αναγκαία αναδιάρθρωση και προσαρμογή των εταιρειών προκειμένου να καταστούν βιώσιμες με στόχο την ιδιωτικοποίησή τους εντός του 2014 ή/και να διευκολύνουν την πώληση επιμέρους στοιχείων του ενεργητικού τους. Τα σχέδια αυτά θα πρέπει να ελαχιστοποιούν το κόστος των εταιρειών αυτών για τον Έλληνα φορολογούμενο και να είναι συμβατά με τους κανόνες της ΕΕ περί κρατικών ενισχύσεων».

Διαβάστε ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι απειλούνται με διαθεσιμότητα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.