Γιατί η Γερμανία δεν επιτρέπει νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, τι φοβάται

Γιατί η Γερμανία δεν επιτρέπει κούρεμα του ελληνικού χρέους; Τι είπε ο Σόιμπλε για το σενάριο αυτό;

Το λόγο που η Γερμανία δεν θα επιτρέψει νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους εξήγησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, βάζοντας για ακόμα μια φορά «φρένο» σε αυτό το σενάριο.

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, δήλωσε πως «η Γερμανία δεν μπορεί να παράσχει περαιτέρω δάνεια αν υπολογίζει ότι δεν θα της επιστραφούν. Ένα κούρεμα σε δημόσια δάνεια θα σήμαινε ότι η ευρωζώνη δεν θα πάρει πίσω τα δάνεια που παρείχε ως βοήθεια στην Ελλάδα. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι κάτι τέτοιο θα βοηθούσε τη χώρα».

Παράλληλα, υπογραμμίζει πως «για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα με επιτυχία απαιτείται διακομματική συναίνεση. Ελπίζω ότι η τωρινή κυβέρνηση θα συνεχίσει να έχει την απαραίτητη κοινωνική στήριξη για τις εκτεταμένες αλλαγές που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα», υπενθυμίζοντας επιπλέον, πως η ευρωζώνη πάντοτε διαβεβαίωνε ότι θα παράσχει υποστήριξη στην Ελλάδα, μέχρις ότου εκείνη αποκτήσει πάλι πρόσβαση στις αγορές αλλά θέτει ως προϋπόθεση να συνεχίσει η χώρα να υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις.

Στη συνέχεια, εκφράζει την εμπιστοσύνη του στην Ελλάδα, αν και αναγνωρίζει πως η συνεχής πίεση ίσως έφερνε αντίθετα αποτελέσματα, όπως για παράδειγμα, οι περσινές εκλογές:

«Χωρίς την υλοποίηση των συμφωνημένων διαρθρωτικών αλλαγών η Ελλάδα δεν θα είναι θέση να ασκήσει πάλι ανεξάρτητη οικονομική πολιτική χωρίς να έχει ανάγκη τα δάνεια των άλλων κρατών».

Τέλος, κάνει λόγο για τη σημασία που έχει η ανταγωνιστικότητα μιας εθνικής οικονομίας, λέγοντας πως αυτό είναι το «κλειδί» για μακροπρόθεσμη και βιώσιμη ανάπτυξη:

«Δημοσιονομική εξυγίανση και ανάπτυξη δεν είναι πράγματα αντιφατικά»,καταλήγει.

Διαβάστε πώς συνδέονται τα δώρα του Σόιμπλε με το κούρεμα καταθέσεων.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.