Ποιοι κινδυνεύουν με πλειστηριασμό ακινήτων. Νέα κριτήρια, έλεγχοι

Ποιοι κινδυνεύουν με πλειστηριασμό ακινήτων; Διαβάστε τι δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς και ποια τα κριτήρια για τον πλειστηριασμό.

Χρειάστηκαν οι παρεμβάσεις του Πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα τόσο στις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αλλά και να κατευνάσουν τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν στην κοινωνία για τον πλειστηριασμό ακινήτων.

Μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις αποφασίστηκε τελικά οι Α. Σαμαράς και Βενιζέλος να προχωρήσουν σε δημόσιες δηλώσεις στις οποίες θα τονίζουν με κατηγορηματικό τρόπο πως δεν πρόκειται να βγουν σε πλειστηριασμό τα ακίνητα εκείνων που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν πραγματικά στις υποχρεώσεις τους. «Η κυβέρνηση αυτό δεν το διαπραγματεύεται. Τελεία και παύλα.» είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός. Στο ίδιο ακριβώς μήκος κύματος ήταν η γραπτή δήλωση του Ευ. Βενιζέλου.

Στόχος της κυβέρνησης τώρα είναι η δημιουργία ενός πλαισίου ρυθμίσεων με το οποίο θα εξασφαλίζεται η προστασία όσων πραγματικά έχουν αδυναμία πληρωμής και δεν θα δίνεται περιθώριο για καταχρηστικές συμπεριφορές.

Παράλληλα στο στόχαστρο θα μπουν εκείνοι που «κρύβονται» πίσω από την νομοθεσία και δεν αποπληρώνουν τα δάνεια τους. Γι αυτό τον λόγο θα ελεγχθούν οι φορολογικές δηλώσεις και οι τραπεζικές καταθέσεις.

Το επίμαχο νομοσχέδιο αναμένεται να έρθει στην βουλή τον Οκτώβριο δηλαδή μετά το τέλος του ελέγχου από την τρόικα καθώς το θέμα των πλειστηριασμών θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν.

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες ελάχιστοι είναι εκείνοι οι οποίοι ενώ έχουν χρήματα, δεν πληρώνουν τα δάνεια τους και ήδη εξετάζεται το ενδεχόμενο η άρση των πλειστηριασμών να ισχύσει για τις εξοχικές κατοικίες και τα εμπορικά ακίνητα.

Παράλληλα θα προστεθούν και 25 χιλιάδες ακίνητα τα οποία είχαν ουσιαστικά κατασχεθεί το 2008 – προ κρίσης – αλλά δεν είχε προχωρήσει ο πλειστηριασμός τους λόγω της νομοθεσίας που ψηφίστηκε από την βουλή.

Διαβάστε ποια θα είναι τα κριτήρια των πλειστηριασμών.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.