Αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων: πότε και ποιοι είναι οι μεγάλοι χαμένοι

Ποιοι συγκεκριμένοι δημόσιοι υπάλληλοι είναι οι μεγάλοι χαμένοι στην αξιολόγηση για την παραμονή των υπαλλήλων στο δημόσιο; Ποιο είναι το κριτήριο που θα κάνει τη διαφορά;

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο τρόπος εισαγωγής στην δημόσια διοίκηση είναι ίσως το σημαντικότερο κριτήριο για την παραμονή των υπαλλήλων στο δημόσιο και θα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στα κριτήρια αξιολόγησης για τη διαθεσιμότητα. 120.000 δημόσιοι υπάλληλοι εξοβελίζονται καθώς οι συμβάσεις τους μετατράπηκαν είτε με το νόμο του 2000 είτε διάταγμα Παυλόπουλου το 2004 ή με άλλους νόμους και κινδυνεύουν να χάσουν την δουλειά τους λόγω μετατροπής της σύμβασης εργασίας τους σε αορίστου χρόνου.

Ως τέτοια νοείται η διαδικασία πρόσληψης με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου ή διορισμού σε θέση μόνιμου προσωπικού και όχι αυτή της μετατροπής της σχέσης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ή σύμβασης μίσθωσης έργου σε αορίστου χρόνου.

Οι συγκεκριμένοι χάνουν 30 μόρια και είναι οι μεγάλοι χαμένοι του νέου μέτρου.

Αντιθέτως, αρκετά μόρια θα λάβουν όσοι «μπήκαν» με διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και οι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.

* Μέσα σε 15 ημέρες από τη δημοσίευση σε ΦΕΚ θα συνταχθούν από τις διευθύνσεις προσωπικού οι πίνακες με τα προσόντα υπαλλήλων που η θέση τους θα καταργηθεί αναλυτικά ανά κλάδο και ειδικότητα και θα σταλούν στο ΑΣΕΠ. Το ΑΣΕΠ μοριοδοτεί τα προσόντα των υπαλλήλων, καταρτίζει πίνακα κατάταξης κατά σειρά φθίνουσας βαθμολογίας και διαβιβάζει το σχετικό πίνακα στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο του φορέα.

* Τα Τριμελή Υπηρεσιακά συμβούλια έχουν ως πρόεδρο ένα μέλος του ΑΣΕΠ και ως εισηγητή τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης του φορέα, η θητεία τους είναι τετραετής, λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2017, και οι αποφάσεις συγκρότησής τους πραγματοποιούνται μέσα σε δέκα ημέρες από τη δημοσίευση σε ΦΕΚ της υπουργικής απόφασης.

* Για την αξιολόγηση των υπαλλήλων υπηρεσιακά λαμβάνονται υπόψη οι εκθέσεις αξιολόγησης των τελευταίων οκτώ ετών.

* Ισχυρή πριμοδότηση στην προϋπηρεσία δίδεται στους νέους υπαλλήλους, καθώς τα πρώτα πέντε χρόνια υπολογίζονται με συντελεστή ένα και τα 20 τελευταία με συντελεστή 0,25.

* Το κριτήριο που θα κάνει τη διαφορά αναμένεται να είναι ο τρόπος με τον οποίο ο υπάλληλος μπήκε στο Δημόσιο. Στην κορυφή της βαθμολογίας είναι το «σκληρό» ΑΣΕΠ, δηλαδή γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ ή πτυχίο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης ή Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στον αντίποδα βρίσκεται η επετηρίδα, η οποία μετράει μόλις πέντε μόρια για τους υπαλλήλους.

Διαβάστε ποιοι βγαίνουν κερδισμένοι και χαμένοι στη μάχη για τη μοριοδότηση για την διαθεσιμότητα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.