Ποια καλοκαιρινά φρούτα όλο υγεία και θρεπτικά στοιχεία

Ποια καλοκαιρινά φρούτα πρέπει να εντάσσονται καθημερινά στη διατροφή μας αφού έχουν πολλά θρεπτικά στοιχεία για την υγείας μας;

καλοκαιρινά φρούτα είναι απαραίτητα στην υγεία μας. Μια καλή διατροφική λύση για να κρατήσουμε τον οργανισμό μας καλά ενυδατωμένο και γεμάτο ενέργεια. Για παράδειγμα τα σπόρια του καρπουζιού περιέχουν θρεπτική αξία αφού είναι καλή πηγή πρωτεΐνών και λιπαρών, καθώς περιέχουν και φυτικές ίνες.

Τα καλοκαιρινά φρούτα είναι μια καλή διατροφική λύση για να κρατήσουν και οι δύο ομάδες τον οργανισμό τους καλά ενυδατωμένο και γεμάτο ενέργεια. Τα καλοκαιρινά φρούτα (2-3 μερίδες ημερησίως) πρέπει να εντάσσονται καθημερινά στη διατροφή μας, με εξαίρεση άτομα με συγκεκριμένα προβλήματα υγείας που δεν τα επιτρέπουν καθόλου ή σε μεγάλες ποσότητες (π.χ. προβλήματα χολής, διαβήτης κ.ά.).

Τα καλοκαιρινά φρούτα που είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά για την υγεία:

Καρπούζι
Τα 100 γραμμάρια καρπουζιού ισοδυναμούν με 30 θερμίδες. Όλα τα μέρη του καρπουζιού είναι καταναλώσιμα, ακόμα και τα εσωτερικά σπόρια, τα οποία μάλιστα έχουν θρεπτική αξία. Είναι καλές πηγές πρωτεΐνης και λιπαρών, καθώς περιέχουν και φυτικές ίνες. Το καρπούζι είναι πλούσιο σε αντιοξιδωτικές ουσίες που ονομάζονται καροτενοειδή και κυρίως σε ένα καροτενοειδές που ονομάζετει λυκοπένιο και βρίσκεται και στις ντομάτες. Μελέτες έχουν δείξει ότι διατροφή πλούσια σε λυκοπένιο έχει προστατευτική δράση από καρκίνο του προστάτη αλλά και της στοματικής κοιλότητας. Ένα ισοδύναμο φρούτο ισοδυναμεί με 1 φλιτζάνι.

Πεπόνι
Αποδίδει λίγες θερμίδες, περίπου 34 στα 100 γραμμάρια, είναι ένα φρούτο πλούσιο σε βιταμίνη Α , Γ και κάλιο. Βοηθά όσους έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση και εμποδίζει τη δράση της κακής χοληστερόλης. Μπορεί να φαγωθεί σκέτο, κομμένο σε κομματάκια, σε συνδυασμό με αλλαντικά ή τυριά, ακόμη μπορεί να εμπλουτίσει τις σαλάτες. Για πολλά άτομα, είναι αρκετά δύσπεπτο και έτσι θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωσή του.

Σύκα
100 γραμμάρια σύκων ισοδυναμούν με 74 θερμίδες. Τα σύκα καταναλώνονται φρέσκα και ώριμα στην εποχή τους και αποξηραμένα όλες τις εποχές του χρόνου. Τα φρέσκα τρώγονται κυρίως ωμά, με τη φλούδα ή χωρίς, ως ενδιάμεσο σνακ. Αυξάνουν την ενεργητικότητα, έχουν τονωτικές και αφροδισιακές ιδιότητες, προστατεύουν το δέρμα, δρουν χωνευτικά και διουρητικά, ανακουφίζουν από άσθμα, βρογχικά, φαρυγγίτιδα και διαταραχές της εμμηνόπαυσης. Χάρη στα σποράκια τους, συντελούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σάκχαρα, τα σύκα πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή από παχύσαρκα άτομα, καθώς και από όσους έχουν σακχαρώδη διαβήτη, υψηλά τριγλυκερίδια ή μεταβολικό σύνδρομο. Τα σποράκια τους μπορεί να επιδεινώσουν το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή άλλες γαστρεντερικές παθήσεις. Ένα ισοδύναμο φρούτο ισοδυναμεί με ένα μεγάλο ή 2 μικρά.

Φράουλες
Τα 100 γραμμάρια φράουλας ισοδυναμούν με 32 θερμίδες. Οι φράουλες έχουν πλούσια αντιοξιδωτική δράση. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως ένα φλιτζάνι την ημέρα, που αντιστοιχεί σε 5 – 8 μεγάλες φράουλες, προσδίδει περισσότερη βιταμίνη C από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση. Είναι ένα φρούτο πλούσιο σε πηκτίνη, η οποία, ως διαλυτή φυτική ίνα που είναι, συντελεί στη μείωση της χοληστερίνης. Η αντιφλεγμονώδης δράση της φράουλας είναι γεγονός καθώς οι φαινόλες που περιέχει μειώνουν τη δράση του ενζύμου COX που προκαλεί τη φλεγμονή.

Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα εμποδίζουν τη δράση αυτού του ενζύμου περιορίζοντας έτσι τη φλεγμονή που συναντάμε σε παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η οστεοαρθρίτιδα, το άσθμα και ο καρκίνος. Δυστυχώς οι φράουλες είναι από τα πιο επιβαρυμένα με φυτοφάρμακα φρούτα, γι’ αυτό καλό είναι να προτιμάτε τις βιολογικές. Όταν αγοράζετε φράουλες, να προσέχετε να μην είναι ζαρωμένες και αλλοιωμένες, αλλά καθαρές, ομοιόμορφες και με καθαρό χρώμα, πράσινα φύλλα και χνούδι στην επιφάνειά τους. Προτιμήστε τις πιο μικρές και καταναλώστε τις στην εποχή τους. Ένα ισοδύναμο φρούτου ισοδυναμεί με 8 μέτριες φράουλες.

Κεράσια
Τα 100 γραμμάρια κερασιών χωρίς κουκούτσια αποδίδουν 50 θερμίδες.Τα κεράσια θα πρέπει να καταναλώνονται από τους μαθητές και ιδιαίτερα κατά την εξεταστική περίοδο αφού μειώνουν αισθητά την πνευματική κόπωση. Το έντονο χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα των κερασιών οφείλεται σε μια ομάδα χημικών ουσιών, των ανθοκυανινών. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ανθοκυανίνες συμβάλλουν στη εξουδετέρωση καρκινογόνων ουσιών. Μια άλλη δράση των ανθοκυανινών είναι ότι αυξάνουν κατά 50% την παραγωγή της ινσουλίνης από το πάγκρεας, δηλαδή βοηθούν στην πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη. Τα κεράσια βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας αφού περιέχουν μεγάλες ποσότητες οργανικών οξέων και φυτικών ινών. Ένα ισοδύναμο φρούτου ισούται με 15 κεράσια.

Σταφύλι
Αποδίδει 69 θερμίδες στα 100 γραμμάρια και είναι αρκετά ωφέλιμο. Το κόκκινο σταφύλι είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή και αντιοξιδωτικά, με αποτέλεσμα την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, την προστασία της καρδιάς και τη βελτίωση του δέρματος. Ακόμη είναι διουρητικό και έτσι βοηθά στην αποβολή τοξινών από τον οργανισμό. Μπορεί να καταναλωθεί ωμό, στις σαλάτες, σε διάφορες συνταγές (χοιρινό με γλυκόξινη γεύση) ή σε γλυκό του κουταλιού που αποδίδει περισσότερες θερμίδες. Προσοχή στην ποσότητα αφού ένα ισοδύναμο φρούτου είναι 15 ρόγες.

Δείτε τι έδειξαν έρευνες για τις ιδιότητες στην υγεία των φρούτων με έντονο χρώμα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε πώς να διαγνώσετε και να προλάβετε τον καρκίνο.