Καμπανάκι για κατάρρευση τραπεζών-απώλεια καταθέσεων: ποιες κινδυνεύουν

Ποιος ο μεγάλος κίνδυνος για κατάρρευση των τραπεζών και απώλεια καταθέσεων; Τι απειλεί το τραπεζικό σύστημα;

Τον κίνδυνο κατάρρευσης των τραπεζών επισείει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, αναφερόμενος, με δήλωσή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, στο πρόβλημα που προκύπτει από τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, θέτοντας ζήτημα σταδιακής επανεκκίνησης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία.

Ο κ. Στουρνάρας, στη δήλωσή του τονίζει ότι «δεν μπορούμε να μην κάνουμε κάτι, γιατί διαφορετικά θα καταρρεύσουν οι τράπεζες». Διαβεβαιώνει, πάντως, ότι «θα τεθούν κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, ώστε να προστατεύονται αυτοί που έχουν πραγματικά ανάγκη και να μην βρίσκουν ευκαιρία να αποφύγουν την καταβολή των δόσεων οι κακοπληρωτές».

Τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση ανέρχονται πλέον στα 70 δισ. ευρώ, παρά τις διαδοχικές ρυθμίσεις και αναδιαρθρώσεις οφειλών στις οποίες έχουν προχωρήσει κατά τα τελευταία χρόνια οι τράπεζες.

Όπως αποκαλύπτουν ανεπίσημα στοιχεία που επικαλείται σε δημοσίευμά της η “Καθημερινή”, τα μεγαλύτερα προβλήματα παρατηρούνται στην καταναλωτική πίστη, όπου τον Μάρτιο πάνω από 4 στα 10 δάνεια ήταν μη εξυπηρετούμενα, ενώ συνολικά, σχεδόν το 30% των δανείων δεν εξυπηρετείται.

Σημειώνεται ότι τα περισσότερα δάνεια αυτή τη στιγμή έχει η Τράπεζα Πειραιώς, ακολουθούμενη από την Alpha Bank, την Eurobank και την Εθνική τράπεζα.

Η συνεχιζόμενη τάση δημιουργίας επισφαλείων υπονομεύει την διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, και αναζωπυρώνει σενάρια για ενδεχόμενη δημιουργία μίας «κακής τράπεζας», που θα αναλάβει όλα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Σαφείς ενδείξεις για τη διαχείριση των επισφαλειών που βρίσκονται οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αναμένονται με τα πρώτα αποτελέσματα της Black Rock που ξεσκονίζει εκ νέου τα βιβλία των ελληνικών τραπεζών και όχι μόνο.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ελκυστικοί όροι ρυθμίσεων είναι μονόδρομος για τις τράπεζες, διότι τους τελευταίους μήνες έχουν αρχίσει να «σκάνε» και δάνεια τα οποία είχαν ήδη ρυθμιστεί στις αρχές της κρίσης, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η συνέχιση της ύφεσης δημιουργεί νέο κύκλο επισφαλειών.

Οι ρυθμίσεις αφορούν τόσο τα δάνεια των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων.

Η μεγαλύτερη απειλή για την κατάρρευση τραπεζών είναι σήμερα τα καθυστερούμενα επιχειρηματικά δάνεια, διότι δεν «κοκκινίζουν» μόνο τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, αλλά η έλλειψη ρευστότητας οδηγεί σε κλείσιμο τις επιχειρήσεις και κατ΄ επέκταση αυξάνεται ο αριθμός των ανέργων. Οπότε δημιουργείται ένας «φαύλος» κύκλος.

Η δεύτερη χειρότερη κατηγορία για την κατάρρευση τραπεζών είναι τα καταναλωτικά δάνεια (συμπεριλαμβανομένων και των πιστωτικών καρτών), καθώς είχαν δοθεί χωρίς εξασφαλίσεις. Μάλιστα σε κάποιες τράπεζες το ποσοστό των «κόκκινων» καταναλωτικών δανείων ξεπερνά ακόμα και το 50%. Οι τράπεζες έχουν προχωρήσει στην κατηγοριοποίηση των δανειοληπτών, ανάλογα με το προφίλ τους, ώστε τα ρυθμισμένα δάνεια να μη «σκάνε» και πάλι μετά από 12-18 μήνες.

Διαβάστε σε ποιες δύο ελληνικές τράπεζες κινδύνευαν οι καταθέσεις μέχρι πρότινος και πώς μπορεί να γίνει το κούρεμα καταθέσεων.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.