Αυτή είναι η τελική ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς ακινήτων. Κριτήρια

Τι αναφέρει η τελική ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς ακινήτων; Ποια είναι τα τρία αυστηρά οικονομικά κριτήρια που συνθέτουν το σχέδιο της κυβέρνησης;

Αν και πρόσφατα είδαμε ποια ακίνητα κινδυνεύουν από την άρση των πλειστηριασμών, κοινωνικές παραμέτρους και συγκεκριμένα οικονομικά κριτήρια θα εμπεριέχει η τελική ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς ακινήτων, στην οποία φαίνεται πως καταλήγει η κυβέρνηση.

Καθοριστικά στοιχεία είναι το ανεξόφλητο ποσό του δανείου, η πενταετής προστασία του ακινήτου και η αντικειμενική αξία του.

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει πως θα διατηρήσει το «δίχτυ προστασίας» στις ευπαθείς ομάδες (ανέργους, πολύτεκνους, άτομα με ειδικές ανάγκες), ενώ θα καθιερωθούν οι θεσμοί του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» και των «αναγκαίων δαπανών διαβίωσης».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» η κυβερνητική πρόταση για τους πλειστηριασμούς ακινήτων, την οποία επεξεργάζονται από κοινού τα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών, θα στηρίζεται κατ’ αρχήν στα οικονομικά κριτήρια τα οποία θα λαμβάνονται υπόψη για την ένταξη ή μη ενός ακινήτου σε καθεστώς πλειστηριασμού.

Τα κριτήρια για τους πλειστηριασμούς ακινήτων είναι τρία και θα ισχύσουν είτε στο σύνολό τους είτε μεμονωμένα. Η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στη θέσπιση της πενταετούς προστασίας της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Με τον τρόπο αυτό, εκτιμάται ότι θα αποφευχθεί η μαζική προσφορά ακινήτων και θα υπάρξει σταδιακή εκτόνωση, αφού κάθε χρόνο θα «ξεπαγώνουν» ακίνητα των ετών που έπονται του 2008 (ήτοι, το 2015 θα βγουν σε πλειστηριασμό τα ακίνητα του 2010 και ούτω καθεξής).

Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης εκτιμά ότι ο συνολικός αριθμός των ακινήτων που βρίσκονται σε καθεστώς αναμονής πλειστηριασμού δεν ξεπερνούν τα 15.000 το χρόνο και, αν ισχύσει η σταδιακή απελευθέρωση εκείνων που συμπληρώνουν την πενταετία, δεν θα βγαίνουν «στο σφυρί» περισσότερα από 6.000-7.000 ακίνητα ετησίως.

Διαβάστε για την άρση πλειστηριασμών και τη συμφωνία υπο προϋποθέσεις.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.