Τα 902 μυστήρια μιας συχνότητας: τι έδειξε η πώληση του σταθμού

Ποια είναι τα μυστήρια της συχνότητας του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού 902 μετά από την ανακοίνωση ότι πωλείται;

Η ανακοίνωση της πώλησης του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού 902 από το ΚΚΕ σε αγνώστου (για την ώρα) ταυτότητος αγοραστή και έναντι αγνώστου τιμήματος μπορεί να τάραξε τα νερά, αλλά μόνο ως κεραυνός εν αιθρία δεν μπορεί να ιδωθεί. Ηδη, από τον Απρίλιο του 2011, όταν έγιναν απολύσεις τεχνικών από τον «902», άρχισαν οι φήμες ότι υπάρχει απόφαση για πώληση του σταθμού 902 σε άγνωστο επενδυτή.

Τον Σεπτέμβριο του 2012 η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ ανακοίνωσε την απόφασή της για αναστολή λειτουργίας του 902, αιτιολογώντας την επικαλούμενη το δυσβάσταχτο κόστος στο οποίο το κόμμα δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει πια.
Στην ανακοίνωση ουσιαστικά επιβεβαιωνόταν ότι ο προβληματισμός για την πορεία και την τύχη του σταθμού είχε αρχίσει πολύ νωρίτερα, καθώς γινόταν σαφής αναφορά σε ενημέρωση των μελών του κόμματος τουλάχιστον ένα χρόνο νωρίτερα για τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε ο 902 και το ενδεχόμενο αναστολής της λειτουργίας του.

Οι «μπάρες» κατέλαβαν τη συχνότητα εκπομπής του τηλεοπτικού 902 για μερικούς μήνες, καθώς στις 8 Ιανουαρίου 2013 το ΚΚΕ ανακοίνωσε την επαναλειτουργία του σταθμού. Ο κίνδυνος αφαίρεσης της άδειας πανελλαδικής εμβέλειας εάν παρατεινόταν η αναστολή λειτουργίας οδήγησε στην απόφαση να «βγει» ξανά πρόγραμμα στον αέρα. Η επαναλειτουργία του σταθμού συνοδεύθηκε από έντονη φημολογία ότι έχει δρομολογηθεί η πώλησή του και άρχισαν να κυκλοφορούν διάφορα σενάρια για πιθανούς ενδιαφερόμενους, οι οποίοι υποτίθεται ότι βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις για την αγορά του σταθμού, αλλά και για το τίμημα, που εμφανιζόταν να κυμαίνεται από 5 έως 10 εκατ. ευρώ.

Τότε, μέσω της «Αυγής», καταγράφηκε παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση. Στο άρθρο της εφημερίδας γινόταν λόγος για κίνδυνο «μια συχνότητα που παραχωρήθηκε στην Αριστερά να καταλήξει στα χέρια αδίστακτων επιχειρηματιών, οι οποίοι κάνουν το παιχνίδι του Σαμαρά, ανοικτοί ακόμη και προς την Ακροδεξιά». Παρέπεμπε, δε, σε πρόταση αριστερών δημοσιογράφων, προκειμένου «να παραμείνει στον χώρο της Αριστεράς η τηλεοπτική συχνότητα του 902», να αναζητηθούν βιώσιμες οικονομικές λύσεις, καθώς «δεν πρόκειται για περιουσιακό στοιχείο ενός κόμματος, αλλά για κοινωνική περιουσία της Αριστεράς». Το σχετικό άρθρο έκλεινε με μια επισήμανση – προειδοποίηση ότι «δεν θα γίνει αποδεκτή από μια δημοκρατική – αριστερή κυβέρνηση οποιαδήποτε παράνομη συναλλαγή, με δεδομένο ότι καμιά συχνότητα δεν είναι μεταβιβάσιμη».

Η αντίδραση του Περισσού ήταν άμεση και χωρίς να αφήνει κανένα περιθώριο για παρερμηνείες. Το ΚΚΕ απάντησε σε έντονο ύφος ότι ο 902 δεν είναι «κοινωνική περιουσία της Αριστεράς», αλλά «ο ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός σταθμός του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, από την έναρξη της λειτουργίας του έως και σήμερα». Κατηγορούσε, δε, την «Αυγή» για λογικές ακροβασίες και συστράτευση με εκείνους που επιδιώκουν την αφαίρεση της συχνότητας από το ΚΚΕ, ενώ επιδίωξε να κλείσει κάθε σχετική συζήτηση, ξεκαθαρίζοντας ότι «τα μέσα ενημέρωσης που διαθέτει το ΚΚΕ ανήκουν στο ΚΚΕ και όχι σε μεσάζοντες που ονειρεύεται “Η Αυγή”».

Η Κουμουνδούρου επανήλθε στο θέμα την περασμένη Τρίτη, μόλις ανακοινώθηκε η πώληση του 902, καλώντας το ΚΚΕ να δώσει εξηγήσεις για την απόφασή του, καθώς και για την ταυτότητα του αγοραστή, όπως και για το τίμημα που καταβλήθηκε και επαναφέροντας την πρόταση που είχε διατυπωθεί τον Ιανουάριο για τον σταθμό της Αριστεράς, προκαλώντας για άλλη μια φορά την οξεία αντίδραση του Περισσού, που αναφέρθηκε σε «βρωμιές» σε βάρος του ΚΚΕ και υπεραμύνθηκε των αποφάσεών του. Όπως και τον Ιανουάριο, έτσι και τώρα, μετά την αρχική τοποθέτηση, από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ δεν δόθηκε συνέχεια στην αντιπαράθεση.

Η διαμάχη στους κόλπους της Αριστεράς για τη ραδιοτηλεοπτική συχνότητα του 902 έχει τις ρίζες της στη διάσπαση το 1991 του τότε Ενιαίου Συνασπισμού. Οι λεγόμενοι «ανανεωτικοί» προσπάθησαν ήδη από τότε να διεκδικήσουν τις συχνότητες και η αντιδικία για τη Ραδιοτηλεοπτική Α.Ε. και τις μετοχές της έφθασε μέχρι τα δικαστήρια, όπου η υπόθεση κρίθηκε υπέρ του ΚΚΕ. Για την ιστορία, το ραδιόφωνο του 902 εξέπεμψε για πρώτη φορά το 1989 και ακολούθησε η τηλεόραση το 1991.

Δείτε πώς σκιαγραφείται το πρόσωπο-έκπληξη που βρίσκεται πίσω από την εξαγορά του 902.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.