Εκτός σχεδίου ακινήτων 2014: πόσα ευρώ το στρέμμα. Πίνακας

Ποια θα είναι η φορολογία για τα εκτός σχεδίου ακίνητα το 2013; Πόσα ευρώ θα είναι το στρέμμα για τα εκτός σχεδίου ακίνητα;

Mε στόχο την είσπραξη 945 εκατ. ευρώ το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί στη φορολόγηση των εκτός σχεδίου ακινήτων. Το ποσό που θα καταβάλουν οι ιδιοκτήτες εξαρτάται από τη χρήση, τη θέση και την αξία του περιουσιακού στοιχείου. Στις παραθαλάσσιες ιδιοκτησίες τα μεγαλύτερα βάρη, μικρότερη η επιβάρυνση για τις αγροτικές καλλιέργειες.

Σε μέσο στρεμματικό φόρο 10 ευρώ για τα εκτός σχεδίου ακίνητα καταλήγει το υπουργείο Οικονομικών για τον νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, ο οποίος θα εφαρμοστεί από το 2014.

Τα ποσά για τα εκτός σχεδίου ακίνητα θα είναι κλιμακωτά και θα ξεκινούν από 2 ευρώ το στρέμμα.

Για τις καλλιεργούμενες αγροτικές εκτάσεις ο μέσος φόρος θα είναι 4 έως 6 ευρώ, ενώ για τα για τα εκτός σχεδίου ακίνητα σε παραθαλάσσιες και τουριστικές περιοχές θα φθάνει τα 30 έως 40 ευρώ το στρέμμα.

Με στόχο την είσπραξη 945 εκατ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί στη φορολόγηση των εκτός σχεδίου ακινήτων. Το ποσό που θα καταβάλουν οι ιδιοκτήτες εξαρτάται από τη χρήση, τη θέση και την αξία του περιουσιακού στοιχείου. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος του Σαββάτου», η νέα ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών για τη φορολογία του 2014 θα επιφέρει μέσο φόρο για τα εκτός σχεδίου 10 ευρώ το στρέμμα.

Πάντως, οι ιδιοκτήτες εκτός σχεδίου ακινήτων σε παραθαλάσσιες περιοχές αναμένεται να έχουν μεγαλύτερη επιβάρυνση από εκείνους σε αγροτικές καλλιέργειες. Ειδικότερα, τα ποσά θα είναι κλιμακωτά και θα ξεκινούν από τα 2 ευρώ το στρέμμα. Από 4 έως 6 ευρώ θα είναι ο μέσος φόρος για καλλιεργούμενα χωράφια, ενώ για τα εκτός σχεδίου σε παραθαλάσσιες ή δημοφιλείς τουριστικές περιοχές, η φορολογική επιβάρυνση υπολογίζεται σε 30 έως 40 ευρώ.

Για τα αστικά ακίνητα μετά τις ενστάσεις της τρόικας, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε αλλαγές στα κλιμάκια και τους συντελεστές βάσει των οποίων θα υπολογίζεται ο νέος φόρος, αφού σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επιτυγχάνεται ο στόχος για την είσπραξη 2,9 δισ. ετησίως. Έτσι, ενώ το αρχικό σχέδιο προέβλεπε την εφαρμογή μίας κλίμακας με 33 συντελεστές, οι οποίοι θα ξεκινούν από 2 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, το τελευταίο σενάριο προβλέπει λιγότερα κλιμάκια από 25 έως 30. Ο περιορισμός των κλιμακίων σημαίνει αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης.

Όσο για τα αγροτεμάχια, αυτά αναμένεται να φορολογηθούν ανάλογα με τη θέση με την οποία βρίσκονται (πεδινά, ορεινά, ημιορεινά) και το εμβαδόν (στρέμματα). Ο φόρος θα υπολογίζεται με βάση το στρέμμα και θα είναι μικρότερος για τις εκτάσεις γης που εκμεταλλεύονται οι κατ’ επάγγελμα αγρότες.

Διαβάστε τον πίνακα για τα εκτός σχεδίου ακίνητα:

Ενιαίος φόρος ακινήτων

Κατηγορίες ακινήτων

Φόρος που θα βεβαιωθεί

Κατηγορίες ακινήτων

Φόρος που θα βεβαιωθεί

Αστικά ακίνητα

2.278,3

Αγροτεμάχια

158,8

Οικόπεδα φυσικών προσώπων

786,1

Οικόπεδα νομικών προσώπων

81,2

Επαγγελματικά ακίνητα

728,5

Βιομηχανικά

68,5

 

 

 

Σε εκατ. ευρώ

Διαβάστε πώς φορολογούνται τα ακίνητα εκτός σχεδίου.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.