Νέες θέσεις εργασίας: πού θα βρείτε ευκολότερα δουλειά

Σε ποιους κλάδους θα βρείτε ευκολότερα δουλειά το επόμενο τρίμηνο; Ποιοι κλάδοι θα κινηθούν ανοδικά;

Συνεχή βελτίωση παρουσιάζουν οι εκτιμήσεις των εργοδοτών για την προοπτική εργασίας στην Ελλάδα αφού έχουν ενισχυθεί σε τέσσερεις κλάδοι σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και σε οκτώ σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Oι κλάδοι που θα κάνουν προσλήψεις το επόμενο τρίμηνο και άρα να αυξήσουν τις προοπτικές δουλειάς είναι, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία ανθρώπινου δυναμικού Manpower: Χρηματοοικονομικά, ασφάλειες, ακίνητη περιουσία, κοινωνικές υπηρεσίες και παροχή υπηρεσιών σε επιχειρήσεις.

Αντίθετα, αρνητικές προοπτικές καταγράφονται στους τομείς του τουρισμού, της μεταποίησης, του ηλεκτρισμού, του φυσικού αερίου και της ύδρευσης.

Σταθερά, αλλά εξαιρετικά αργά πραγματοποιείται η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Ενθαρρυντικό στοιχείο είναι οι προθέσεις προσλήψεων, όπως αυτές εκφράζονται από τους ίδιους τους εργοδότες, που είναι οι πιο αισιόδοξες που έχουν καταγραφεί από το δεύτερο τρίμηνο του 2010, με 7 στους 10 να δηλώνουν πως δεν θα κάνουν απολύσεις ενώ το 12% αναμένει αύξηση του αριθμού των ατόμων που απασχολεί.

Ωστόσο, ο συνολικός δείκτης των προοπτικών απασχόλησης παραμένει αρνητικός, καθώς 6 στους 9 τομείς οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα παραμένουν σε αρνητικό έδαφος: γεωργία, εμπόριο, ενέργεια, μεταποίηση, μεταφορές και τουρισμός, ο οποίος και καταγράφει και τη μεγαλύτερη μείωση.

Το άλλο σημαντικό εύρημα της έρευνας είναι η επιστροφή του τομέα των κατασκευών σε θετικό πρόσημο μετά από 18 συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικών προβλέψεων. Αν και μόλις στο +1%, δείχνει ότι οι ευκαιρίες επιστρέφουν.

Η μικρή αυτή βελτίωση δεν σημαίνει, φυσικά, ότι το κλίμα αντιστράφηκε. Όπως επισημαίνει η κ. Βενετία Κουσία, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της ManpowerGroup, «Η αβεβαιότητα που κυριαρχεί στην αγορά επηρεάζει τη συμπεριφορά των εργοδοτών, οι οποίοι αναμένεται να παραμείνουν επιφυλακτικοί σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους. Ωστόσο, δεν πρέπει να υποτιμούμε την από χρόνο σε χρόνο βελτίωση των προοπτικών. Μπορεί οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας να είναι περιορισμένες, όμως υπάρχουν εκεί έξω κι όσοι αναζητούν εργασία θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση για να τις διεκδικήσουν».

Επιπλέον, όπως ισχυρίζεται το υπουργείο από τον προηγούμενο Ιανουάριο έχουν δημιουργηθεί 102.580 νέες θέσεις εργασίας σύμφωνα με το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» – Θετικό το ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων λέει ο κ. Βρούτσης

Θετικό βλέπει για φέτος το ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων το υπουργείο Εργασίας και μάλιστα σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» μέσα στον Αύγουστο έγιναν 10.969 νέες θέσεις εργασίας και συνολικά πάνω από 102.000 θέσεις για το τελευταίο οκτάμηνο.

Με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» για το μήνα Αύγουστο ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης δήλωσε τα εξής:

«Τα αποτελέσματα του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» για το μήνα Αύγουστο – τα οποία μου παρέδωσαν χθες οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας – επιβεβαιώνουν, για μια ακόμη φορά, την εκτίμηση ότι οι αυξητικοί ρυθμοί της ανεργίας ανακόπτονται και η αγορά εργασίας εισέρχεται σε φάση σταθεροποίησης».

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, για έκτο συνεχή μήνα το ισοζύγιο προσλήψεων απολύσεων στην ιδιωτική μισθωτή οικονομία εξακολουθεί να είναι θετικό, ενώ το ισοζύγιο προσλήψεων απολύσεων στο οκτάμηνο Ιανουάριος – Αύγουστος 2013 είναι πλεονασματικό, καθώς δημιουργήθηκαν 102.580 νέες θέσεις εργασίας και αποτελεί το οκτάμηνο με την υψηλότερη επίδοση από το 2008.

«Φέτος, είχαμε τον καλύτερο Αύγουστο της τελευταίας δεκαετίας, με θετικές ροές απασχόλησης ύστερα από πολλά χρόνια, καθώς δημιουργήθηκαν 10.969 νέες θέσεις εργασίας» τόνισε ο κύριος Γιάννης Βρούτσης ενώ πρόσθεσε ότι. σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της απασχόλησης τον Αύγουστο διαδραμάτισε προφανώς η αυξημένη τουριστική κίνηση.

«Δεν πρέπει όμως να παραβλέψουμε και τη συμβολή των εντατικών ελέγχων της Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά και των νέων ιδιαίτερα υψηλών προστίμων για την αδήλωτη εργασία, των υψηλότερων που έχουν ποτέ επιβληθεί και που οδήγησαν σε μεγαλύτερη συμμόρφωση των εργοδοτών» κατέληξε στην δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας.

Διαβάστε ποιοι οι 5 κλάδοι με τις καλύτερες προοπτικές απασχόλησης.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.