“Φουσκωμένα” τα εκκαθαριστικά του ΦΑΠ 2010: πώς θα διορθώσετε τα λάθη

Γιατί τα εκκαθαριστικά του ΦΑΠ 2010 είναι “φουσκωμένα”; Πώς θα διορθώσετε τα λάθη; Διαβάστε χρήσιμες οδηγίες.

Ξανά στην ουρά της εφορίας, για να διορθώσουν λάθη στα εκκαθαριστικά του ΦΑΠ του 2010 που έλαβαν, “στήνει” δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων το υπουργείο Οικονομικών.

Σαν να μην έφτανε που το υπουργείο Οικονομικών ζητάει -εν μέσω κρίσης- να πληρώσουν οι πολίτες μαζεμένους τους φόρους ΦΑΠ μιας τριετίας, ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης στήνει “παγίδες” και διασταυρώσεις για να πιάσει όσους δεν πλήρωσαν τον ΦΑΠ 2010. Όπως τώρα αποκαλύπτεται όμως, το υπουργείο Οικονομικών έστειλε και εκκαθαριστικά ΦΑΠ σε πολλούς που δεν έπρεπε να πληρώσουν φόρο! Και αυτό διότι έγινε εκκαθάριση χωρίς να προηγηθεί έλεγχος στις διορθώσεις που έκαναν οι πολίτες, με βάση τις οποίες απαλλάσσονται από το φόρο.

Το “λάθος” του προσπαθεί τώρα να διορθώσει μόνο του το υπουργείο Οικονομικών, αλλά δεν θα γλυτώσουν την ταλαιπωρία και οι πολίτες.

Σε πρώτη φάση, όπως προκύπτει από την εγκύκλιο Θεοχάρη προς τις εφορίες, το υπουργείο Οικονομικών κάνει τρία πράγματα:

– “Τσεκάρει”, από μόνο του, ποιοι πήραν εκκαθαριστικό ΦΑΠ 2010 αλλά δεν το πλήρωσαν (περίπου 17.000 ιδιοκτήτες).

– Ελέγχει αν οι συγκεκριμένοι οφειλέτες είχαν υποβάλει ανακλητικές – τροποποιητικές δηλώσεις φόρου ακίνητης περιουσίας έτους 2010. Αν διαπιστώσει ότι είχαν υποβάλει τέτοια δήλωση, προχωρά άμεσα στην καταχώρηση – εκκαθάριση των δηλώσεων αυτών, ώστε να διαγραφούν από τις λίστες των οφειλετών.

– Στη συνέχεια θα γίνει καταχώρηση – εκκαθάριση και όλων των λοιπών ανακλητικών δηλώσεων φόρου ακίνητης περιουσίας φυσικών προσώπων έτους 2010, πλην εκείνων των 90.000 που δεν πλήρωσαν το εκκαθαριστικό ΦΑΠ που έλαβαν. Αυτό σημαίνει ότι ίσως βρεθούν και άλλοι που πλήρωσαν ΦΑΠ επειδή έλαβαν το εκκαθαριστικό, αν και είχαν κάνει διορθωτική με την οποία απαλλάσσονται.

Στις περιπτώσεις που στα εκκαθαριστικά του ΦΑΠ 2010 υπάρχουν λάθη, τα οποία δεν θα εντοπίσει από μόνο του το υπουργείο Οικονομικών, θα πρέπει οι φορολογούμενοι να τα εντοπίσουν και να τα διορθώσουν με νέα τροποποιητική δήλωση που θα καταθέσουν πλέον στην ΔΟΥ.

Πώς θα διορθώσετε τα λάθη στη δήλωση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας

Περίπου 170.000 πολίτες με ατομική περιουσία άνω των 400.000 ευρώ έλαβαν από την Εφορία τα εκκαθαριστικά για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) του 2010. Αν στα εκκαθαριστικά υπάρχουν λάθη αλλά οι φορολογούμενοι δεν τα διόρθωσαν ήδη ή δεν το πράξουν έστω και τώρα, θα ξαναπληρώσουν το ίδιο λάθος και για τον ΦΑΠ του 2011 και 2012!

Σε σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, περιγράφονται οι διαδικασίες διόρθωσης των δηλώσεων ΦΑΠ φυσικών προσώπων. Η απόφαση περιλαμβάνει τη διαδικασία υποβολής της δήλωσης, τον τρόπο διόρθωσης των λαθών και τη διαδικασία χορήγησης των απαλλαγών.

Το …σύστημα πλέον είναι: βλέπεις το εκκαθαριστικό, βρίσκεις λάθος, πας στη ΔΟΥ και δίνεις νέα δήλωση.

Συγκεκριμένα:

– Σε περίπτωση διαφωνίας του υπόχρεου με τα στοιχεία των ακινήτων, όπως αυτά αναγράφονται στο εκκαθαριστικό σημείωμα – δήλωση ΦΑΠ, παρέχεται η δυνατότητα διορθώσεως αυτών, με υποβολή στον προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ δήλωσης στοιχείων ακινήτων του οικείου έτους.

– Επειδή είχαν στα χέρια τους το εκκαθαριστικό εδώ και μήνες, οι διορθώσεις που πραγματοποιούνται επί της δήλωσης και του εκκαθαριστικού σημειώματος ΦΑΠ, πιθανόν να θεωρούνται ότι πραγματοποιήθηκαν λόγω υπαιτιότητας του φορολογούμενου και όχι της Υπηρεσίας. Άρα θα εκκαθαρίζονται με την επιβολή πρόσθετων φόρων ή προστίμων.

– Ο υπόχρεος δύναται (α) να προσθέσει ή να διαγράψει ακίνητο ή εμπράγματο δικαίωμα σε ακίνητο ή δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης ή (β) να τροποποιήσει στοιχεία ακινήτου.

– Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται η αναγραφή του λόγου μεταβολής της καθώς και η προσκόμιση των οικείων παραστατικών.

– Για την αποδοχή ή μη της ανακλητικής δήλωσης αποφασίζει ο προϊστάμενος της αρμόδιας ΔΟΥ. Εφόσον η δήλωση γίνει αποδεκτή, η αρμόδια ΔΟΥ προβαίνει σε νέα εκκαθάριση της δήλωσης σε εύλογο χρονικό διάστημα. Εφόσον η δήλωση δεν γίνεται αποδεκτή, η αρμόδια ΔΟΥ ενημερώνει επί αποδείξει τον υπόχρεο, ο οποίος μπορεί να προσφύγει κατά της απορριπτικής απόφασης ενώπιον του αρμόδιου διοικητικού πρωτοδικείου.

– Στις περιπτώσεις αμφισβήτησης της φορολογητέας αξίας ακινήτων ή εμπραγμάτων σε αυτά δικαιωμάτων, ο υπόχρεος δύναται να υποβάλει στην αρμόδια ΔΟΥ αίτηση.

Διαβάστε ποιος ΦΑΠ έρχεται μαζί με τα εκκαθαριστικά.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.