Δάσκαλοι – Καθηγητές: από πότε ξεκινάνε 5ήμερες απεργίες

Από πότε ξεκινάνε οι καθηγητές αλλά και οι δάσκαλοι τις απεργίες μετά από την κοινή συνάντηση των προεδρίων; Πόσο θα κρατήσουν οι απεργίες;

Κοινό απεργιακό μέτωπο συγκροτούν οι εκπαιδευτικοί και των δυο βαθμίδων σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία. Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε κοινή συνάντηση των προεδρείων των ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΟΙΕΛΕ. Οι δάσκαλοι αποφάσισαν συμπόρευση με τους καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες καθηγητών και δασκάλων από την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, σήμερα και αύριο πραγματοποιούνται γενικές συνελεύσεις των δασκάλων και στις 12 του μήνα θα συνέλθει η ολομέλεια των προέδρων όπου θα αποφασιστεί η τελική στάση του κλάδου για κινητοποιήσεις. Μάλιστα, η ΔΟΕ έχει ανακοινώσει τη συμμετοχή της και στην απεργιακή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου.

Πάντως, το διοικητικό συμβούλιο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας θα έχει συνάντηση αύριο στις 10 με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.

Απεργία στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου ανακοίνωσαν και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί. Κλειστά, επίσης, τα περισσότερα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ, που διαμαρτύρονται για το καθεστώς διαθεσιμότητας, στο οποίο υπάγονται οι διοικητικοί υπαλληλοί τους.

Πρελούδιο της απεργίας διαρκείας στην οποία κατέρχονται από την ερχόμενη Δευτέρα οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης ήταν το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 10 το βράδυ της Δευτέρας στο κέντρο της Αθήνας.

Οι καθηγητές ανανέωσαν το ραντεβού τους για την Δευτέρα 16 του μήνα, όπου αρχίζουν και οι απεργιακές τους κινητοποιήσεις, με την ΟΛΜΕ να καλεί σε συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσυφάκης, σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου: «Είμαστε εδώ για να διαμαρτυρηθούμε για το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα» και σημείωσε ότι «Στις 16 του μηνός ξεκινάμε δυναμικά. Θα είναι Μεγάλη Δευτέρα για την εκπαίδευση, είμαστε αποφασισμένοι».

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ είπε ακόμη ότι: «Θα κάνουμε παράλληλα με τις απεργιακές κινητοποιήσεις συλλαλητήρια και εκδηλώσεις στα σχολεία. Γίνεται προσπάθεια να υπάρξει συντονισμός στον χώρο της εκπαίδευσης. Γίνεται προσπάθεια να υπάρξει συντονισμός των Ομοσπονδιών γενικότερα. Μεγάλοι αγώνες έρχονται για την ανατροπή αυτής της πολιτικής» κατέληξε.

Στο πλευρό των εκπαιδευτικών, όταν η πορεία τους κατέληξε στην πλατεία Συντάγματος, βρέθηκαν αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν στην Βουλή όπου συζητείται το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

Μετά τους καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο χορό των κινητοποιήσεων θα μπουν και οι δάσκαλοι και ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί.

Στη συνάντηση που είχαν την Τρίτη η ΟΛΜΕ με τη ΔΟΕ οι δάσκαλοι αποφάσισαν ότι θα «συμπορευτούν» με τους καθηγητές. Υπενθυμίζεται ότι οι καθηγητές έχουν αποφασίσει πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες από την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου.

Απεργία στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου ανακοίνωσαν και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί. Κλειστά είναι επίσης, τα περισσότερα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ, που διαμαρτύρονται για το καθεστώς διαθεσιμότητας, στο οποίο υπάγονται οι διοικητικοί υπάλληλοι τους.

Δείτε ποια σχολεία βάζουν λουκέτο με τις απεργίες των καθηγητών.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις τελευταίες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2023 στις Πανελλήνιες 2023.