Αναβρασμός στα πανεπιστήμια. Ποια παραμένουν κλειστά

Ποια πέντε πανεπιστήμια συνεχίζουν και παραμένουν κλειστά; Τι γίνεται με την εγγραφή των πρωτοετών η οποία κατά το νόμο είναι αποκλειστική;

Μετά την επ΄ αόριστον αναστολή λειτουργίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, προβληματισμό σε χιλιάδες φοιτητές και τις οικογένειές τους προκαλεί η συνεχιζόμενη αναστολή λειτουργίας πέντε πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Αύριο λήγει η προθεσμία για την εγγραφή των πρωτοετών η οποία κατά το νόμο είναι αποκλειστική και εάν δεν πραγματοποιηθεί η εγγραφή ο φοιτητής χάνει τη χρονιά.

Ωστόσο, οι διοικητικές αρχές των πανεπιστημίων αλλά και το υπουργείο Παιδείας προσανατολίζονται σε νομική φόρμουλα για την παράταση της προθεσμίας.

Την ίδια ώρα στο μέτωπο των πανεπιστημίων, συνέντευξη τύπου θα παραχωρήσει η Πρυτανεία και η Σύγκλητος του Ε.Μ.Π σήμερα με αφορμή τη διαθεσιμότητα 399 διοικητικών υπαλλήλων. Η συνέντευξη τύπου θα δοθεί στο ιστορικό συγκρότημα της Πατησίων με την ηγεσία του Ιδρύματος να έχει ήδη εκφράσει επανειλλημένα την αδυναμία λειτουργίας του μετά την απομάκρυνση του συγκεκριμένου αριθμού υπαλλήλων.

Ποια πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά

Με βάση λοιπόν τις ανακοινώσεις Συγκλήτων κλειστά παραμένουν τα παρακάτω ιδρύματα:

• Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
• Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Πανεπιστήμιο Κρήτης
• Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση σήμερα \για να εξετάσει τα ζητήματα που προκαλεί η διαθεσιμότητα 49 διοικητικών υπαλλήλων του ιδρύματος και αποφάσισε την αναβολή έναρξης της εξεταστικής του Σεπτεμβρίου. Η κίνηση αυτή αναμένεται να δημιουργήσει πρόβλημα στους τελειόφοιτους που είχαν μέχρι τρια μαθήματα για να πάρουν πτυχίο και ενδεχομένως έχουν υποβάλει αίτηση για κάποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα.

Το πανεπιστήμιο Κρήτης διαπιστώνει ότι οδηγείται σε πλήρη αδυναμία διοικητικής και ακαδημαϊκής λειτουργίας εξαιτίας:

1. Της συνεχούς μείωσης του διοικητικού προσωπικού, η οποία ανέρχεται και λόγω
του τελευταίου μέτρου της διαθεσιμότητας στο 37% την τελευταία τετραετία.
2. Της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που καταργεί ολοσχερώς τον κλάδο τωνΦυλάκων/Νυχτοφυλάκων με συνέπειες:
• Τους κινδύνους για την ασφάλεια των φοιτητών και του προσωπικού.
• Την αδυναμία φύλαξης της δημόσιας περιουσίας και των εκπαιδευτικών και ερευνητικών υποδομών.
3. Της επιβαλλόμενης νέας μείωσης του Τακτικού Προϋπολογισμού που θα πλήξει άμεσα τη συνολική εκπαιδευτική λειτουργία του Ιδρύματος.
4. Της έλλειψης διδακτικού προσωπικού.

Ως εκ τούτου η Σύγκλητος αποφασίζει:

1. Να ζητήσει την κατάργηση της ΚΥΑ από τα συναρμόδια Υπουργεία.
2. Να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την αναστολή εκτέλεσης και ακύρωση της ΚΥΑ και να ασκήσει κάθε άλλο προβλεπόμενο ένδικο μέσο.
3. Την αναβολή έναρξης του χειμερινού εξαμήνου του τρέχοντος ακαδ. έτους.
4. Να επανεξετάσει τα δεδομένα στην επόμενη συνεδρίασή της.

Για το θέμα της διαθεσιμότητας περίπου 1.500 διοικητικών υπαλλήλων, το οποίο έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, από τον οποίο ζητά συνάντηση ώστε να «σας εκθέσουμε αναλυτικά την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα Πανεπιστήμια μας».

Χαρακτηριστικό του αναβρασμού που επικρατεί στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης είναι το γεγονός ότι πανεπιστημιακά ιδρύματα έχουν προχωρήσει σε αναστολή της λειτουργίας τους. Ειδικότερα, το Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει αναστείλει επ’ αόριστον τη λειτουργία του, καθώς θα τεθούν σε διαθεσιμότητα περίπου 500 υπάλληλοι του Ιδρύματος.

Σύμφωνα με τις διοικήσεις των Ιδρυμάτων, οι απώλειες σε προσωπικό θα ξεπεράσουν το 40% σε οκτώ πανεπιστήμια.

Διαβάστε πόσοι και από ποια πανεπιστήμια μπαίνουν σε διαθεσιμότητα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις τελευταίες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2023 στις Πανελλήνιες 2023.