Χαράλαμπος Βουρλιώτης: ποιος ο “τιμωρός” της Χρυσής Αυγής

Ποιος ο διώκτης της Χρυσής Αυγής και πρωτεργάτης στον αγώνα για το ξήλωμα της, Χαράλαμπος Βουρλιώτης;

Πριν από δύο εβδομάδες με μία κίνηση «ρουά-ματ» «έδεσε» στο εισαγγελικό του πόρισμα την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, που οδήγησε διάφορα ανώτερα και κατώτερα στελέχη της Χρυσής Αυγής στη φυλακή, ανοίγοντας τον δρόμο για μία από τις σοβαρότερες και δυσκολότερες δικαστικές έρευνες των τελευταίων δεκαετιών.

Μέσα στον χρόνο-ρεκόρ των έξι ημερών ο 59χρονος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης δουλεύοντας ατελείωτες ώρες και ξενυχτώντας σε καθημερινή βάση «ξεσκόνισε» 32 δικογραφίες, πήρε «καυτές» μαρτυρικές καταθέσεις, αξιοποίησε άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου, «νόμιμες συνακροάσεις» μυστικών υπηρεσιών, αλλά και το κρυφό καταστατικό της ΧΑ για να στοιχειοθετήσει το βαρύ κατηγορητήριο και να αποδώσει το οργανωτικό σχήμα με βάση το χιτλερικό πρότυπο (fuhrerprinzip) σε ένα πόρισμα που ολοκλήρωσε τα ξημερώματα της 28-9-2013 λίγες ώρες πριν από τις μαζικές συλλήψεις που ακολούθησαν.

Στην πράξη ο εισαγγελικός λειτουργός επιβεβαίωσε μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα όσα λένε συνάδελφοί του, νομικοί και όσο τον γνώρισαν στην 32χρονη έως τώρα θητεία του για την τόλμη του, την εξαιρετική εργατικότητα, την υψηλού επιπέδου κατάρτιση, την ταχύτητα και την ασυνήθιστη αντοχή, αλλά και την προσήλωσή του στα δημοκρατικά ιδεώδη.

Χαρ. Βουρλιώτης: Ποιος είναι ο διώκτης της Χρυσής Αυγής
Μοναχογιός ενός επαγγελματία οδηγού, προερχόμενος από την εργατική Λαγκάδα και απόφοιτος του 2ου γυμνασίου της Μυτιλήνης, ο Χ. Βουρλιώτης σπούδασε στη συνέχεια στη Νομική Αθηνών μένοντας στη φοιτητική λέσχη των Ιλισίων.

Από μικρός διακρίθηκε όχι μόνο στα μαθήματα, αλλά και στον αθλητισμό (σε δρόμους αποστάσεων και στο μήκος) γεγονός που του έδωσε μία εξαιρετική φυσική κατάσταση και αντοχή, ακολουθώντας παράλληλα το όνειρό του να γίνει δικαστής. Με μεταπτυχιακές σπουδές στην ποινική επιστήμη μπήκε στο εισαγγελικό σώμα στις 18-2-1981, προήχθη σε εισαγγελέα Εφετών στις 6-8-2007 και πριν από τέσσερις μήνες πέρασε το κατώφλι του Αρειου Πάγου.

EΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ
Συνέγραψε πολλές επιστημονικές μελέτες και συμμετείχε σε αρκετές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές (για τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και των εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας, για την αναμόρφωση της ποινικής νομοθεσίας των ανηλίκων, για τις φυλακές, για τα προσωπικά δεδομένα, το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης κ.λπ.). Με απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου αποσπάστηκε για μία διετία (2001 – 2003) στο υπουργείο Δικαιοσύνης για παροχή συνδρομής στο επιστημονικό του έργο (επί υπουργικής θητείας του Μ. Σταθόπουλου κυρίως και λίγο επί Φ. Πετσάλνικου). Διατέλεσε επίσης εθνικός εκπρόσωπος στην πολυτομεακή ομάδα εργασίας για το οργανωμένο έγκλημα στο πλαίσιο εργασιών της Ε.Ε., διδάσκοντας παράλληλα στην Εθνική Σχολή Δικαστών την ποινική δικονομία.

Στη διάρκεια της θητείας του χειρίστηκε πολλές κρίσιμες υποθέσεις που επιβεβαιώνουν τον χαρακτηρισμό που του δίνουν συνάδελφοί του ότι «δεν είναι από αυτούς που κάνουν πίσω». Ασχολήθηκε με το περιβόητο «χουντικό γλέντι» που είχε γίνει τη δεκαετία του ’90 στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, που οδήγησε στο εδώλιο και σε ΕΔΕ πολλούς αστυνομικούς, σε μία ογκώδη δικογραφία που δεν οδήγησε τελικά σε ποινές απόταξης όπως ζητούσε η τότε ηγεσία της ΕΛΑΣ, αφού δεν στοιχειοθετήθηκαν διάφορες κατηγορίες και υπήρξαν αθωωτικές αποφάσεις.

«ΚΑΥΤΟΙ» ΦΑΚΕΛΟΙ

Σημαντική ήταν η συνεισφορά του για την αποκάλυψη παράνομων δραστηριοτήτων αστυνομικών που πουλούσαν προστασία, για την εξιχνίαση σκανδάλου παράνομων μετεγγραφών στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, για την εξάρθρωση τοκογλυφικού και παραχρηματιστηριακού κυκλώματος, αλλά και συμμοριών που δρούσαν στις φυλακές κ.λπ.

O Xαράλαμπος ΒουρλιώτηςΔιατέλεσε προϊστάμενος στην Eισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης και στην Eισαγγελία Εφετών Λάρισας, όπου αίσθηση προκάλεσαν οι σημαντικές εγκύκλιοι προς συναδέλφους του για την τήρηση της νομιμότητας, την προστασία των πολιτών, την ανάγκη να μην ασκούνται υπερβολικές διώξεις όπου συνιστούσε σε όλους να διακρίνονται από σοβαρότητα, σύνεση, μέτρο και να αντιμετωπίζουν με ευγένεια και τον δέοντα σεβασμό κάθε πρόβλημα που ανακύπτει, στοιχεία που διακρίνουν σε καθημερινή βάση και τη δική του συμπεριφορά. Είναι παντρεμένος με μία καθηγήτρια και έχει δύο γιους (29 και 22 ετών) που έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους στην πληροφορική και στη γυμναστική ακαδημία. Είναι από τους νεότερους σε ηλικία που εισήλθαν στον Αρειο Πάγο, όπου και θα έχει μπροστά του άλλα οκτώ χρόνια θητείας μέχρι να αποχωρήσει από το σώμα.

Τι σημαίνει ο ορισμός εφέτη-ανακριτή

Σημαντικές δικαστικές εξελίξεις στο πεδίο της έρευνας που διεξάγεται για τη Χρυσή Αυγή προοιωνίζεται ο ορισμός εφέτη-ανακριτή που θα γίνει την προσεχή Πέμπτη από την ολομέλεια του Εφετείου Αθήνας, ύστερα από σχετικό αίτημα της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτ. Κουτζαμάνη.

Η πιο ουσιαστική από δικονομικής πλευράς συνέπεια της συγκεκριμένης ενέργειας, είναι ότι η αναζήτηση των εμπλεκομένων στις βαρύτατες κατηγορίες της εγκληματικής οργάνωσης και οποιασδήποτε άλλης τυχόν προστεθεί στο άμεσο μέλλον, θα ολοκληρωθεί σε ένα και μόνο βαθμό στο εφετείο με την έκδοση ενός και μόνο βουλεύματος για παραπομπή σε δίκη, χωρίς να μπορεί να προσβληθεί στον Αρειο Πάγο. Ετσι εξασφαλίζεται η κατά τεκμήριο ταχύτερη διαλεύκανση της κρίσιμης υπόθεσης εφόσον οριστούν και επίκουροι ανακριτές, προκειμένου να ξεκαθαρίσουν τα πάντα στο ακροατήριο.

Ο εφέτης-ανακριτής (που ορίζεται σε εξαιρετικά κρίσιμες υποθέσεις, όπου υπάρχουν πολλές δυσχέρειες και απαιτούνται από τον δικαστή σε αυξημένο βαθμό γνώσεις, κύρος και εμπειρία) θα βρεθεί μπροστά στο ενδεχόμενο να αποδώσει νέες κατηγορίες, να διευρύνει τον κύκλο των εμπλεκόμενων και να διατάξει νέο γύρο προσωρινών κρατήσεων, ακόμα και βουλευτών.

Σε συνέχιση του σημαντικού ανακριτικού υλικού που έχουν συλλέξει οι δύο ανακριτές (πρόεδροι πρωτοδικών) Σ. Γεωργουλέας και Χ. Παπακώστας) για να «δέσει» πλήρως την κατηγορία περί εγκληματικής οργάνωσης, ο εφέτης-ανακριτής θα χρειαστεί να ενοποιεί αποδεικτικό υλικό πανελλαδικά να συγκεντρώνει διαρκώς σωρεία στοιχείων από δικογραφίες που βρίσκονται σε εξέλιξη σε διάφορες δικαστικές περιφέρειες της χώρας. Δεν αποκλείεται μάλιστα να χρειαστεί να περάσουν στα χέρια του και κάποιες άλλες κρίσιμες δικογραφίες (όπως της δολοφονίας του Π. Φύσσα, της επίθεσης κατά μελών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα κ.λπ.) όπου προκύπτει με πιο εναργή τρόπο το οργανωτικό στοιχείο, η εκτόξευση απειλών που στη συνέχεια υλοποιήθηκαν στην πράξη κ.λπ.

Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει το επόμενο διάστημα να αναμένεται ένας πολύ ευρύτερος κύκλος άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου, προκειμένου να επιβεβαιωθεί σε όσο το δυνατό περισσότερες υποθέσεις ο κύκλος των συνεννοήσεων και συνομιλιών ανάμεσα στους εμπλεκόμενους σε διάφορες επιθέσεις, τους πυρηνάρχες και ανώτατα στελέχη. Σημειώνεται ότι ορισμός εφέτη-ανακριτή έχει γίνει στο παρελθόν και σε άλλες ιδιαίτερα σοβαρές υποθέσεις, από το σκάνδαλο Κοσκωτά μέχρι τις υποθέσεις της Siemens, του Βατοπεδίου, των τηλεφωνικών υποκλοπών, του παραδικαστικού, των δομημένων ομολόγων, σε υποθέσεις τρομοκρατίας κ.λπ.

Δείτε τι δήλωσε ο Κασιδιάρης για τα όπλα της Χρυσής Αυγής.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.