Στο αρχείο η λίστα Λαγκάρντ. Παραγράφονται τα αδικήματα

Τι θα συμβεί με τις λίστες Λαγκάρντ; Διαβάστε τι απάντησε το ΣΔΟΕ για τους ελέγχους και τις λίστες Λαγκάρντ;

Σκιές παραγραφής των υποθέσεων της περίφημης λίστας Λαγκάρντ πλανώνται πάνω από εσωτερικό έγγραφο του ΣΔΟΕ, με το οποίο οι «καυτοί» φάκελοι της φοροδιαφυγής μεταφέρονται αιφνιδιαστικά στην αρμοδιότητα των εφοριών.

Στο “αρχείο” των εφοριών βάζει το υπουργείο Οικονομικών τις λίστες Λαγκάρντ, Λουξεμβούργου, Λιχτενστάιν, ακινήτων Λονδίνου και εμβασμάτων προς το εξωτερικό καθώς, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου, πρέπει να μπει μια «κόκκινη γραμμή» με το παρελθόν της φοροδιαφυγής! Αδυναμία να συνεχίσουν τη διαλεύκανση των υποθέσεων δηλώνουν οι ελεγκτές των ΔΟΥ και καταγγέλλουν ότι δεν προλαβαίνουν να ελέγξουν ούτε τις φορολογικές δηλώσεις.

Σύμφωνα με το επίμαχο έγγραφο του ΣΔΟΕ, υποθέσεις που χειρίζονται οι Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΣΔΟΕ και έχουν ορίζοντα παραγραφής την 31/12/2013 πρέπει να μεταφερθούν τάχιστα στις οικείες ΔΟΥ, με το σκεπτικό ότι αυτές μπορούν να διατάξουν παράταση της παραγραφής κατά δύο επιπλέον χρόνια (βάσει του νόμου 4141/2013).

Έτσι, φαίνεται να αποδυναμώνεται ο ασκούμενος έλεγχος, αφού οι εφοριακοί ελεγκτές των ΔΟΥ δεν είναι (τουλάχιστον προς το παρόν) θεσμικά οπλισμένοι να διεξάγουν έρευνες με τις ίδιες εξουσίες που έχουν τα στελέχη του ΣΔΟΕ (π.χ. άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, κλπ).

Αντιδράσεις από τους εφοριακούς

Μεθοδεύσεις στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ αλλά και άλλων υποθέσεων καταγγέλλουν οι εφοριακοί.

Σε ανακοίνωσή της, η συνδικαλιστική παράταξη ΑΣΚΙ των εφοριακών αναφέρει ότι η μεταφορά μεγάλων υποθέσεων από το ΣΔΟΕ στις εφορίες προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά. Και αυτό διότι οι εφορίες αυτή τη στιγμή είναι διαλυμένες, ενώ παράλληλα διαθέτουν μειωμένη νομική αρμοδιότητα σε σχέση με τις εφορίες.

Η απάντηση του ΣΔΟΕ

«Οι έλεγχοι που διατάσσονται από τις εισαγγελικές αρχές ενεργούνται αποκλειστικά από την Υπηρεσία που έχει λάβει την παραγγελία. Η λίστα Λαγκάρντ ανήκει σε αυτή την κατηγορία». Αυτό τονίζει, σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζοντας ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα δημοσιεύματα που αναφέρονται στη διαβίβαση ανέλεγκτων υποθέσεων, που περιλαμβάνονται σε διάφορες λίστες (Λαγκάρντ κ.λ.π.) από το ΣΔΟΕ στις ΔΟΥ.

Το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι, το έγγραφο του ΣΔΟΕ που αφορά τη διαβίβαση ανέλεγκτων υποθέσεων αναφέρεται στις λοιπές περιπτώσεις και αποσκοπεί ακριβώς στην αποτροπή της παραγραφής.

Διαβάστε πώς είναι το ξενοδοχείο της Ζαρούλια που «ξεσκόνισε» το ΣΔΟΕ.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.