Νέος φόρος ακινήτων: ποιοι θα πληρώσουν 2 φορές το τίμημα. Ξήλωμα

Ποιοι οι ζημιωμένοι από το νέο φόρο ακινήτων; Ποιοι θα κληθούν να πληρώσουν 2 φορές το τίμημα;

Μειώσεις αλλά και… μεγάλη αύξηση: αυτό είναι το «ζουμί» των αλλαγών που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο στον φόρο ακινήτων, με τον στόχο να μπουν 2,9 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία να παραμένει και την ΔΕΗ να μην εμπλέκεται στην είσπραξή του.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, όσοι έχουν στην κατοχή τους περιουσία της οποίας η αντικειμενική αξία αν αθροιστεί είναι μεγαλύτερη από 300.000 ευρώ θα πληρώσουν ΚΑΙ τον ενιαίο φόρο για κάθε ακίνητο ξεχωριστά ΚΑΙ τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Ο νέος φόρος ακινήτων, που θα είναι μειωμένος κατά 10% σε σχέση με το σημερινό «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ, θα υπολογίζεται με βάση την τιμή ζώνης/τ.μ. σε όλες τις περιοχές, ενώ οι φορολογικοί συντελεστές αναμένεται να είναι χαμηλοί για τους μικροϊδιοκτήτες σε επαρχιακές και υποβαθμισμένες περιοχές της χώρας, αλλά και υψηλότεροι για τη μεσαία και μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Μεγάλο «αγκάθι» στον καθορισμό του νέου φόρου ακινήτων αποτελούν οι υψηλές αντικειμενικές αξίες, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις είναι ακόμη και διπλάσιες από τις πραγματικές. Μάλιστα, πληροφορίες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ληφθούν υπόψη οι αντικειμενικές αξίες του 2007!

Στις αλλαγές που προωθούνται φαίνεται πως είναι και η ελάφρυνση του νέου φόρου ακινήτων για τα αγροτεμάχια, κάτι με το οποίο οι αγρότες θα αποφύγουν περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που, όμως, θα «φορτωθούν» οι υπόλοιπες κατηγορίες ιδιοκτητών! Επίσης, αναμένεται να εξαιρεθούν οι κτηνοτρόφοι και οι πτηνοτρόφοι, αλλά και να υπάρξουν χαμηλότεροι συντελεστές για τις μικρές γεωργικές εκτάσεις.

Ο νέος φόρος ακινήτων θα συνδυαστεί με τη μείωση του φόρου μεταβίβασης από το 8% και 10% που είναι σήμερα (8% μέχρι 20.000 ευρώ και 10% για άνω των 20.000 ευρώ) στο 3% ή 5%, ενώ η είσπραξή του θα γίνεται μέσω της Εφορίας, με ανοικτό το ενδεχόμενο στο μέλλον να αποδοθεί στους Δήμους, πρόταση που είχε αναφέρει και σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε ποιες οι αλλαγές στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.