Γιάννης Στουρνάρας: o… νεοφιλελεύθερος κνίτης

Πότε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας υπήρξε ένας αριστερός “τσάρος”, που έπιασε στασίδι στο στοργικό ΠΑΣΟΚ;

O Γιάννης Στουρνάρας επιβεβαίωσε και αυτός µε τη σειρά του ότι όσοι έχουν περάσει από το ΚΚΕ στα νιάτα τους -Κνίτης ήταν- στα γεράµατα ρέπουν προς τον κυνισµό και τον πιο σκληρό νεοφιλελευθερισµό -αν ασχολούνται µε οικονοµικά θέµατα.

Και ο Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Οικονοµίας και Οικονοµικών, απέδειξε τον κυνισµό του αυτόν στην τελευταία τηλεοπτική του παρουσία, αφήνοντας, µε όσα είπε, άφωνους τους συµπατριώτες του. Είτε ότι δεν υπερφορολογούνται οι Ελληνες, είτε ότι η κυβέρνηση έχει οδηγήσει χιλιάδες στις φυλακές για χρέη, είτε ότι «δηµεύουµε συνεχώς περιουσίες»! Λόγια που έχουν, ουσιαστικώς, αποδέκτη έναν λαό µε διαλυµένη τη µεσαία τάξη, µε ανεργία 60% στους νέους και κοντά στο 30% γενικώς. Βεβαίως, δεν θα µπορούσε να πει τίποτε άλλο ο άνθρωπος ο οποίος τον Αύγουστο του 2010 υποστήριζε ότι τα µέτρα που επέβαλαν τα Μνηµόνια «έχουν κάποια κοινωνική δικαιοσύνη»!

Γιος αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, που εξορίστηκε µετά τον Εµφύλιο σε ξερονήσια, καθώς ο Θανάσης Στουρνάρας ήταν γραµµατέας του ΕΑΜ στην Εύβοια και στη Φθιώτιδα, ο Γιάννης Στουρνάρας σπούδασε στο Οικονοµικό Τµήµα του Πανεπιστηµίου Αθηνών, όπου, ακολουθώντας την πατρική παράδοση, ήταν µέλος της ΚΝΕ. Μετά την αποφοίτησή του από το πανεπιστήµιο, συνέχισε µεταπτυχιακές σπουδές στην Οξφόρδη µε ειδικότητα στην Οικονοµική Θεωρία και Πολιτική. Οταν επέστρεψε από το εξωτερικό, αντί να παραµείνει ένας συνεπής κοµµουνιστής, διορατικός ως προς τις «δυνατότητες» που παραδοσιακώς εξασφάλιζε το επιτήδειο ΠΑΣΟΚ, προτίµησε να προσχωρήσει στο κόµµα αυτό, του οποίου η «ιδεολογική καρδιά» είναι µεγάλη και ανοικτή σαν αγκινάρα.

Ως ΠΑΣΟΚος, ο Γιάννης Στουρνάρας δεν εντάχθηκε στην οµάδα των παλαιοπαπανδρεϊκών, στους οποίους πολλά δεινά οφείλει η χώρα, αλλά έγινε ένας συνεπής εργάτης του εκσυγχρονιστικού µπλοκ του Κώστα Σηµίτη. Το ερώτηµα βεβαίως των αυθεντικών πολιτικών -διότι ο κ. Στουρνάρας παραµένει τεχνοκράτης- είναι πώς ένας πρωθυπουργός που ως αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης υπήρξε πολέµιος των Μνηµονίων επέλεξε για το καίριο υπουργείο της Οικονοµίας έναν υπέρµαχο της µνηµονιακής πολιτικής. ∆ιότι ο Γιάννης Στουρνάρας έχει χαρακτηρίσει (5/7/2010) το Μνηµόνιο του Παπανδρέου «διαβατήριο εξόδου από τη χρεοκοπία». Για τα Μνηµόνια άλλωστε έχει πει ότι «αν αυτό είναι το τίµηµα που πρέπει να πληρωθεί για την ασωτία µας, δεν πρόκειται για τόσο µεγάλη τιµωρία!» (19/3/2011, «Μακεδονία»).

Το βιογραφικό του Γιάννη Στουρνάρα είναι πλούσιο. Αποκαλύπτει µια καριέρα σε σπουδαίες θέσεις, αλλά πάντα στο ∆ηµόσιο. Τι συνεπές άλλωστε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ θα ήταν αν δεν τιµούσε τις επιλογές που έκανε γι’ αυτόν και υπέρ αυτού το κόµµα του; Αρχίζοντας από το 1986, που διορίζεται ειδικός σύµβουλος στο υπουργείο Οικονοµικών, µεταπηδάει, µε απόφαση του τότε διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, στην Κεντρική Τράπεζα, στη θέση του συµβούλου νοµισµατικής πολιτικής.

Το 1994 αναλαµβάνει πρόεδρος του Συµβουλίου Οικονοµικών Εµπειρογνωµόνων, θέση από την οποία εκπροσωπούσε την Ελλάδα στη Νοµισµατική Επιτροπή της Ε.Ε. και µε σηµαντικό ρόλο στην ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ -έτσι όπως εντάχτηκε.

Κάποτε ο Νικήτας Κακλαµάνης, αναφερόµενος στη Βουλή στον Γιάννη Στουρνάρα, είπε: «Πρόχειρα στο µυαλό µου έχω τουλάχιστον 30 σκάνδαλα που συγκλόνισαν την Ελλάδα από το 1996 έως το 2004, µε πιο χαρακτηριστικά δύο: Το “µαγείρεµα” των στοιχείων για να µπούµε στο ευρώ και το µέγα σκάνδαλο του χρηµατιστηρίου…».

Ο Γιάννης Στουρνάρας διακρίνεται για την αισιοδοξία του. Αλλωστε, ένας υπουργός δεν θα πει ποτέ ότι τα πράγµατα πάνε χάλια. Σηµασία βεβαίως έχει αν «τα καλά νέα» επιβεβαιώνονται, ώστε ο κοµιστής τους να µη διακυβεύει την αξιοπιστία του.

Την άνοιξη του 2010, ο Γιάννης Στουρνάρας, επιστηµονικός σύµβουλος τότε του ΙΟΒΕ, σε µία συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθµό Flash διαβεβαίωνε ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα παρουσιάσει θετικό πρόσηµο στα τέλη του χρόνου! Ενώ σε συνέντευξή του στη free press εφηµερίδα «Lifo», το 2008, προέβλεπε ρυθµούς ανάπτυξης µετά το 2010, στις αρχές του 2011, 4%!

Μια άλλη αποτυχηµένη πρόβλεψή του ήταν ότι η κυβέρνηση έχει έναν άσο στο µανίκι, άνω των 300 δισ. ευρώ, που µπορεί να µειώσει το δηµόσιο χρέος, να χρηµατοδοτήσει το ασφαλιστικό σύστηµα κ.λπ. Ο «άσος» ήταν η καταγραφή και ο υπολογισµός της αντικειµενικής αξίας των ακινήτων του ∆ηµοσίου! Ουδέν εκ των παραπάνω επιβεβαιώθηκε, οπότε έκτοτε ο κόσµος κρατάει µικρό καλάθι.

Θαυµαστής του Σόιµπλε, τον οποίο αγαπούν να µισούν οι Ελληνες, ο Γιάννης Στουρνάρας διερωτήθηκε πρόσφατα: «Ποιος άλλος στη θέση του Σόιµπλε, παράλυτος, θα έπαιζε έναν τέτοιο ρόλο; Αξίζει τον θαυµασµό µας, αν και ξέρω ότι παρεξηγούµαι που το λέω αυτό».

Προφανώς ο υπουργός Οικονοµικών Γιάννης Στουρνάρας αποδεικνύεται αφελής. ∆ιότι πράγµατι είναι άδικο να βλέπεις έναν ανάπηρο, τον οποίον κατέστησε έτσι απόπειρα δολοφονίας του, όµως η απόπειρα αυτή δεν είναι άσχετη από σκάνδαλο στο οποίο ο Γερµανός υπουργός ήταν µπλεγµένος. Ηταν το σκάνδαλο Σράιµπερ, ο Σόιµπλε είχε κατηγορηθεί για δωροληψία και τελικώς αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την προεδρία των Χριστιανοδηµοκρατών.

Δείτε τι είπε ο Γιάννης Στουρνάρας για τα μέτρα που έρχονται τον Ιούνιο.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.