Θεώρηση βιβλιαρίων υγείας: μέχρι πότε, τι ισχύει σε κάθε Ταμείο

Μέχρι πότε είναι η θεώρηση βιβλιαρίων ασθενείας; Τι ισχύει σε κάθε ταμείο για τη θεώρηση βιβλιαρίων υγείας;

Τι ισχύει για τη θεώρηση βιβλιαρίων σε κάθε Ταμείο.

Παρατείνεται έως τις 31 Μαρτίου 2014 η ισχύς της θεώρησης των βιβλιαρίων υγείας των ασφαλισμένων του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) που πραγματοποίησαν την ηλεκτρονική Απογραφή και Θεώρηση των βιβλιαρίων τους το 2013.

Σε σχετική ανακοίνωσή του ο Οργανισμός αναφέρει ότι ασφαλισμένοι άμεσα και έμμεσα του ΟΠΑΔ-ΤΥΔΚΥ (εν ενεργεία, συνταξιούχοι και έμμεσα μέλη τους) δε χρειάζεται να μεριμνήσουν από 01/01/2014 για τη θεώρηση των βιβλιαρίων τους.

Τυχόν μη θεωρημένα βιβλιάρια, θα μπορούν να θεωρούνται έως και την 31/03/2014, αποκλειστικά στις υπηρεσίες του ΟΠΑΔ.

Παράταση αποφάσισε και ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Το ΙΚΑ, στο πλαίσιο του Προγράμματος Εκσυγχρονισμού του με στόχο τη διευκόλυνση των ασφαλισμένων του και την αποφυγή οποιασδήποτε ταλαιπωρίας για τη θεώρηση και ανανέωση των βιβλιαρίων υγείας, θέσπισε και εφαρμόζει ήδη το σύστημα της ειδικής ετικέτας ασφαλιστικής ικανότητας, την οποία ο άμεσα ασφαλισμένος επικολλά στο βιβλιάριο Υγείας του.

Όσο για τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), έχουν ήδη ταχυδρομηθεί στους δικαιούχους τα αυτοκόλλητα θεώρησης βιβλιαρίων υγείας στους δικαιούχους, ενώ όσοι δεν τα έχουν παραλάβει για οποιοδήποτε λόγο, θα πρέπει να μεταβούν στις Υπηρεσίες του Οργανισμού.

Ειδικά για τους ασφαλισμένους που έχουν υπαχθεί σε ρυθμίσεις των οφειλομένων εισφορών, θεωρείται το βιβλιάριο για το προβλεπόμενο διάστημα από τη ρύθμιση, με την απαραίτητη προϋπόθεση να τηρούνται οι όροι αυτής.

Πάντως, καθώς οι οφειλέτες του ΟΑΕΕ που δεν μπορούν να αποκτήσουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη λόγω των οφειλών τους στον Οργανισμό, υπάρχουν σκέψεις στο υπουργείο Εργασίας ώστε να παραχωρηθεί εκτάκτως βιβλιάριο υγείας σε εγκύους και άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Διαβάστε ό,τι πρέπει να γνωρίζετε για την θεώρηση βιβλιαρίων ασθενείας του ΟΑΕΕ.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.

1 Σχόλιο

  1. ‘Οπως είναι γνωστό οι παλαιοί συνταξιούχοι του ΤΕΒΕ (τώρα ΟΑΕΕ, περίπου 400.000 συνταξιούχοι) έχουν βιβλιάρια ασθενείας ΙΚΑ.

    Το ΙΚΑ μονομερώς, με το γενικό έγγραφό του αριθ. Γ99/436/25-11-2013 «Διακοπή χορήγησης παροχών κλάδου Ασθένειας (σε είδος) στους συνταξιούχους του Ο.Α.Ε.Ε. από 1/1/2014 και εφεξής» (υπογραφή:Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΡΟΒΕΡΤΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, Πληροφορίες : Κ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ – Ε. ΖΑΧΟΥ, Αριθ. τηλεφώνου : 210 52 15 272-273-279) [Βλ. κατωτέρω 1] ενημερώνει τον ΟΑΕΕ ότι σταδιακά και μέχρι 31-12-2013 πρέπει αυτοί να αποκτήσουν βιβλιάρια ασθενείας Ο.Α.Ε.Ε. και ότι όσοι προσέρχονται τον Δεκέμβριο 2013 στις υπηρεσίες ΙΚΑ θα ακυρώνει τα βιβλιάρια ασθενείας που έχουν και αυτομάτως όλων μέσω ΟΠΣ/ΙΚΑ από 1.1.2014.

    Ήδη στον ΟΑΕΕ προσέρχονται συνταξιούχοι ΟΑΕΕ με ακυρωμένα βιβλιάρια από το ΙΚΑ. Εκεί δε πληροφορούνται ότι αυτό είναι μία μονομερής ενέργεια του ΙΚΑ, ότι ο ΟΑΕΕ δεν διαθέτει βιβλιάρια γιά να εκδώσει, και ότι αν – καί όταν – αυτό γίνει, θα βγή ανακοίνωση…
    Μάλιστα ο ΟΑΕΕ έστειλε σχετική εγκύκλιο στις υπηρεσίες του να δίδουν αυτή την απάντηση [Βλ. κατωτέρω 2].
    Ο διευθυντής παροχών του ΟΑΕΕ, Αντώνης Μπλέκος, μιλώντας στην εφημερίδα Real News, επισημαίνει ότι: «Το ΙΚΑ εξυπηρετεί από το 1983 τους συνταξιούχους και διαθέτει το σχετικό αρχείο. Αντιθέτως οι δικές μας υπηρεσίες δεν έχουν την ασφαλιστική ιστορία του δικαιούχου για να μπορούμε να εκδώσουμε νέα βιβλιάρια ασθενείας.»

    Οι ασφαλισμένοι λοιπόν από το ΙΚΑ αποβάλλονται και από/ στον Ο.Α.Ε.Ε. δεν εγγράφονται για λόγους που μόνο τους ίδιους δεν αφορούν.
    Τι θα γίνει λοιπόν αν ΙΚΑ και ΟΑΕΕ δεν τα βρουν τελικά ; οι Ασφαλισμένοι Συνταξιούχοι θα συνεχίσουν να περιφέρονται μεταξύ υπηρεσιών και στο τέλος θα είναι και ανασφάλιστοι από 1.1.2014;
    Οι Αρμόδιοι δεν θα πρέπει να δείξουν κατανόηση και σοβαρότητα και να σταματήσουν να ταλαιπωρούν τον κόσμο…..
    Τι σκοπεύει να κάνει το ΥΕΚΑ και η ΓΓΚΑ?
    Με εκτίμηση
    Ι.Παπαδόπουλος
    1. Έγγραφο ΙΚΑ

    Αθήνα, 25/11/2013
    ΓΕΝΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ Αριθ. Πρωτ.: Γ99/436
    ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ – ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ – Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η – ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ – ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ – ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΟΧΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ
    τηλ: 2105215272-273-279, FAX: 2105228747, Email: diefpar@ika.gr

    ΘΕΜΑ: «Διακοπή χορήγησης παροχών κλάδου Ασθένειας (σε είδος) στους συνταξιούχους του Ο.Α.Ε.Ε. από 1/1/2014 και εφεξής»
    ΣΧΕΤ.: α) εγκύκλιο 58/12
    β) το με αριθ. πρωτ.Γ99/595/17-9-2012 έγγραφό μας

    Επανερχόμενοι στα ανωτέρω σχετικά έγγραφά μας σας ενημερώνουμε ότι σταδιακά και ως 31/12/2013 θα πρέπει όλοι οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ και τα μέλη οικογενείας τους να έχουν βιβλιάριο ασθενείας του ΟΑΕΕ.

    Με την εγκύκλιο 58/12 του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ δόθηκαν οδηγίες για τη διαδικασία που πρέπει να τηρείται εκ μέρους των Υποκαταστημάτων του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, οι οποίες τροποποιούνται και ισχύουν ως εξής:

    Τμήμα Μητρώου:
    Κατά την προσέλευση του συνταξιούχου του Ο.Α.Ε.Ε. για οποιαδήποτε συναλλαγή, θα πρέπει να γίνεται ακύρωση της ασφαλιστικής ικανότητας και χορήγηση νέας μέχρι και την ημερομηνία της ακύρωσης και να σφραγίζεται το βιβλιάριό του με την ένδειξη «ΑΚΥΡΟ, ΣΥΝΤ/ΧΟΣ Ο.Α.Ε.Ε.».
    Βεβαίωση διαγραφής δεν θα χορηγείται.

    Τμήμα Παροχών:
    Κατά την προσέλευση του συνταξιούχου του Ο.Α.Ε.Ε. η συναλλαγή (παραλαβή δικαιολογητικών – έκδοση και οριστικοποίηση απόφασης) θα ολοκληρώνεται. Στη συνέχεια θα παραπέμπεται στο Τμήμα Μητρώου προκειμένου να ακυρωθεί το βιβλιάριο υγείας του καθώς και η ασφαλιστική του ικανότητα και θα ενημερώνεται ότι για την επόμενη συναλλαγή του καθώς και για την έκδοση νέου βιβλιαρίου ασθενείας θα πρέπει να απευθυνθεί στον ΟΑΕΕ.

    Η λήξη της ασφαλιστικής ικανότητας για όσους συνταξιούχους του Ο.Α.Ε.Ε. δεν έχουν προσέλθει μέχρι και τις 31/12/2013 θα γίνει μέσω της εφαρμογής ΟΠΣ-ΙΚΑ κεντρικά.

    Με ευθύνη του Διευθυντή του Υποκαταστήματος να αναπαραχθεί και να αναρτηθεί σε εμφανή σημεία, τόσο στις Διοικητικές υπηρεσίες όσο και στις Μονάδες Υγείας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. η επισυναπτόμενη ανακοίνωση* για την ομαλή εφαρμογή της νέας διαδικασίας.

    Ως καταληκτική ημερομηνία εξυπηρέτησης των συνταξιούχων του Ο.Α.Ε.Ε. από τις Υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ορίζεται η 31η Δεκεμβρίου 2013. Επομένως από 01/01/2014 δεν θα γίνεται καμία νέα συναλλαγή με τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ.

    Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ
    ΡΟΒΕΡΤΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

    *ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
    Από 1/1/2014 διακόπτεται η εξυπηρέτηση
    από το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ των συνταξιούχων του
    ΟΑΕΕ καθώς και των μελών οικογενείας τους,
    όσον αφορά τη χορήγηση παροχών ασθενείας.
    Για τον λόγο αυτό πρέπει να απευθύνονται στις
    αρμόδιες υπηρεσίες του Ο.Α.Ε.Ε.
    προκειμένου να τους χορηγηθεί βιβλιάριο
    ασθενείας. Εκ της Διευθύνσεως
    2. Έγγραφο ΟΑΕΕ

    “ΘΕΜΑ: «Ακύρωση βιβλιαρίων Ι.Κ.Α. των Συνταξιούχων Ο.Α.Ε.Ε.».
    Για το ζήτημα που δημιουργήθηκε – μετά την Εγκύκλιο του Ι.Κ.Α, – για το παραπάνω θέμα, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
    Έχουμε ζητήσει επανειλημμένα από το ΙΚΑ την ανάκληση της μονομερούς ενέργειας της ακύρωσης των βιβλιαρίων των συνταξιούχων μας
    Ως εκ τούτου ισχύει TO έγγραφό μας ΓΕΝ.ΔΙ.ΠΑΡ/108/399353/19/9/2012 ως προς την έκδοση βιβλιαρίου ασθενείας.
    Επομένως δεν πρέπει να εκδίδετε και να θεωρείτε κανένα βιβλιάριο που δεν πληροί τις προϋποθέσεις του παραπάνω εγγράφου”.

Comments are closed.

Οι προσφορές συνεχίζονται. Δείτε 12+1 online καταστήματα με μεγάλες προσφορές:

  1. Public
  2. Κωτσόβολος
  3. E-shop
  4. ΑΒ Βασιλόπουλος
  5. e-Fresh.gr
  6. Μουστάκας
  7. DPAM
  8. Prince Oliver
  9. Funky Buddha
  10. Cosmos Sport
  11. Celestino
  12. Allazorevma.gr
  13. Aegean airlines