Tαχυδρομικό Ταμιευτήριο: πού συνελήφθη το ζεύγος Γριβέα-Βάτσικα

Πού συνελήφθησαν ο Κυριάκος Γριβέας και Αναστασία Βάτσικα που κατηγορούνται για την υπόθεση των δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου;

Στο κέντρο του Λονδίνου συνελήφθησαν, σύμφωνα με το Real.gr, οι κ. Κυριάκος Γριβέας και Αναστασία Βάτσικα που κατηγορείται για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο επιχειρηματίας Κυριάκος Γριβέας και η σύζυγος του Αναστασία Βάτσικα βρίσκονται στο ειδικό δικαστήριο εκδόσεων της βρετανικής πρωτεύουσας, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία επιστροφής τους στην Ελλάδα.

Οι Κυριάκος Γριβέας και Αναστασία Βάτσικα ελέγχονται στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου για τη λήψη σειράς επισφαλών δανείων ύψους 17 εκατ. ευρώ επί ημερών του Α. Φιλιππίδη.

Η εταιρεία C&C International που ελέγχεται από τον Κυριάκο Γριβέα και τη σύζυγό του Αναστασία Βάτσικα έλαβε το Μάρτιο και τον Ιούλιο του 2009 από το Τ.Τ. δύο ομολογιακά δάνεια 10 εκατ. και 7 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Σκοπός του ομολογιακού ύψους 7 εκατ. ευρώ ήταν η κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της C&C για την επόμενη δεκαετία και συμφωνήθηκε να δοθεί ως ενέχυρο στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ο λογαριασμός καταθέσεων που διατηρούσε η εταιρεία στο Ταμιευτήριο.

Το δάνειο των 10 εκατ. ευρώ, επταετούς διάρκειας, δόθηκε στη CandC International για κάλυψη σημαντικών κενών ρευστότητας και παρασχέθηκαν προσωπικές εγγυήσεις από τους δύο μετόχους, εταιρική εγγύηση εξωχώριας εταιρείας συμφερόντων των δύο μετόχων καθώς και ενέχυρο η κίνηση τραπεζικού λογαριασμού.

Ωστόσο σύμφωνα με τα ευρήματα των επιθεωρητών – ελεγκτών της ΤτΕ τα δύο ομολογιακά ύψους 17 εκατ. ευρώ χορηγήθηκαν χωρίς να πληρούνται καταφανώς οι συνήθεις όροι τραπεζικού δανεισμού, καθώς το μεν ποσό εκταμιεύτηκε στο σύνολό του εξαρχής, ενώ χορηγήθηκε πολυετής περίοδος χάριτος για εξόφληση κεφαλαίου έναντι ανεπαρκών εξασφαλίσεων.

Όλα αυτά παρά το γεγονός ότι η δανειζόμενη εταιρεία ήταν νεοσύστατη και δραστηριοποιούνταν στην παροχή υπηρεσιών. Ως εκ τούτου, από τη σύναψη ακόμη των δανειακών συμβάσεων δεν διασφαλίζονταν σύμφωνα με το πόρισμα των ελεγκτών της ΤτΕ τα συμφέροντα και η περιουσία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι τα 15 εκατ. ευρώ από τα 17 εκατ. των παραπάνω δανείων δόθηκαν για να αγοραστούν από τη C&C τρεις εταιρείες προσωπικών συμφερόντων των Γριβέα Βάτσικα στην Κύπρο, οι οποίες είχαν αρνητική καθαρή θέση! Έτσι ενώ θεωρητικά τα 17 εκατ. ευρώ δόθηκαν για κεφάλαιο κίνησης τα 15 εκατ. εξ αυτών κατέληξαν στις τσέπες των Γριβέα και Βάτσικα

Η εν λόγω αγοραπωλησία έτυχε μάλιστα της προέγκρισης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, όπως αναφέρει το πόρισμα, τα στελέχη του οποίου δεν προέβησαν σε καμιά ενέργεια για τη διασφάλιση των απαιτήσεών του, αλλά αντίθετα διευκόλυναν το ζεύγος Γριβέα Βάτσικα για να συγκαλυφθεί η προέλευση των διακινούμενων χρημάτων ως προϊόντων του βασικού αδικήματος της κακουργηματικής απιστίας.

Ταυτόχρονα, η C&C συμφερόντων Γριβέα Βάτσικα συνέστησε τον Αύγουστο του 2009, μόλις μερικούς μήνες δηλαδή μετά τη δανειοδότησή της με συνολικά 17 εκατ. ευρώ από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, μικτή θυγατρική εταιρία με το Ταμιευτήριο με την επωνυμία Postbank Green Institute SA ( PBGI).

Οι δύο συνέταιροι κατέβαλαν 500 χιλ. ευρώ έκαστος και έλαβαν το ποσοστό 50% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας. Μόνο που η C&C δανειοδοτήθηκε από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο για να καταβάλει το μερίδιό της στο μετοχικό κεφάλαιο της PBGI, ενώ και η θυγατρική έλαβε δάνεια 3 εκατ. ευρώ από το Τ.Τ. τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο του 2010.

Το μεγαλύτερο μέρος (περίπου 2,3 εκατ. ευρώ) από τις παραπάνω εκταμιεύσεις δανείων η PBGI το χρησιμοποίησε για να αγοράσει υπηρεσίες ή δήθεν υπηρεσίες, όπως αναφέρει το πόρισμα διαφημιστικής προβολής, χορηγιών, οργάνωσης εκδηλώσεων από προσωπικές εταιρίες συμφερόντων του Κ. Γριβέα και της Αναστασίας Βάτσικα.

Η ζημία για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο από τις παραπάνω κινήσεις ανήλθε στο ποσό των 19,88 εκατ. ευρώ

Για την υπόθεση προκύπτουν σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα επαρκείς ενδείξεις για κίνηση ποινικής δίωξης εις βάρος των Άγγελου Φιλιππίδη, Αντώνιου Καμινάρη, Μάριου Βαρότση, Γεώργιου Στάμνου, Γεώργιου Μπρίνταλου, Λυμπέρη Κατσουλιέρη, Σπύρου Πολίτη, Χαράλαμπου Γιαγκούδη και Φωτεινής Κρέστα για την πράξη της κακουργηματικής απιστίας, η οποία τελέσθηκε από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.

Ταυτόχρονα προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις για την άσκηση ποινικής δίωξης στον Κυριάκο Γριβέα και την Αναστασία Βάτσικα για άμεση συνέργεια στην κακουργηματική απιστία τελεσθείσα από κοινού και κατ’ εξακολούθηση καθώς και για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Δείτε τι δήλωσε ο Άγγελος Φιλιππίδης για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στον αδερφό του μέσα από τη φυλακή.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε όλα τα άπλυτα των πολιτικών και τις εξελίξεις για τα μεγάλα σκάνδαλα.