Αλλάζει η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων: πώς και πότε θα δίνεται η βαθμολογία

Πώς και πότε θα γίνει η νέα τύπου αξιολόγηση στο Δημόσιο σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης;

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης στη διαρκή κοινοβουλευτική επιτροπή δημόσιας διοίκησης που θα προβλέπει μεταξύ άλλων (κατάργηση 23 νομικών προσώπων, μέτρα κατά της γραφειοκρατίας στο δημόσιο) το νέο τρόπο αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων. Στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή θα συζητηθεί για μία ή το πολύ δύο εβδομάδες και το αργότερο μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση.

Πώς και πότε θα γίνει η νέου τύπου αξιολόγηση στο δημόσιο:

• Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων θα γίνει για πρώτη φορά με το σύστημα των ποσοστώσεων και όχι με το «σύστημα» που ίσχυε μέχρι πέρσι, με το οποίο όλοι οι υπάλληλοι έπαιρναν «άριστα». Με άλλα λόγια, σύμφωνα με το νέο σύστημα αξιολόγησης… υποχρεωτικά μόνο το 25% των υπαλλήλων θα λαμβάνει «άριστα», το 60% θα λάβει ένα … «προβιβάσιμο» βαθμό και το 15% θα παίρνει «κάτω από τη βάση». Ουσιαστικά περίπου 73.000 εργαζόμενοι της γενικής κυβέρνησης (δηλαδή το 15% των 736.000 όσων απασχολούνται σε όλο το δημόσιο) θα μείνουν … μεταξεταστέοι.

• Το κριτήριο για την αξιολόγηση των υπαλλήλων του Δημοσίου θα αφορά αποκλειστικά την γενική εργασιακή επίδοσή τους και όχι την εκπαιδευτική βαθμίδα από την οποία έχουν αποφοιτήσει (πχ υποχρεωτική, δευτεροβάθμια, πανεπιστημιακή εκπαίδευση), τον αριθμό των πτυχίων τους, την οικογενειακή κατάσταση τους κλπ.

• Η αξιολόγηση με βάση το σύστημα των ποσοστώσεων θα ξεκινήσει αμέσως μετά την ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου, δηλαδή από τις αρχές του προσεχούς Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί εντός του ιδίου μήνα, δηλαδή όταν λήγει η σιωπηρή παράταση που έχει δώσει η τρόικα στο υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης για να ενταχθούν επιπλέον 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι στο πρόγραμμα «κινητικότητας» .

• Προς το παρόν το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει αποκλείσει κάθε συσχέτιση μεταξύ της επερχόμενης αρνητικής αξιολόγησης του 15% των υπαλλήλων του Δημοσίου με οποιαδήποτε διαδικασία «κινητικότητας» (είτε εκείνης των 12.500 μέχρι τέλη Μαρτίου, είτε κάποιας άλλης στο μέλλον), ενώ μία από τις σκέψεις που συζητούνται στο αρμόδιο υπουργείο είναι η «επιμόρφωση» αυτής της κατηγορίας των υπαλλήλων.

Ωστόσο δεδομένα πρέπει να θεωρηθούν δύο σημεία, σύμφωνα με πηγές του Capital.gr στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης:

1. Οι αλλαγές στον τρόπο αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων δεν θα σταματήσουν στις «ποσοστώσεις», αλλά θα συνεχιστούν πιθανότατα από τον επόμενο χρόνο με βάση πιο εξειδικευμένα κριτήρια, όπως πχ η επίτευξη στόχων.

2. Η «κινητικότητα» στο Δημόσιο, σύμφωνα και με όσα προβλέπει η τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος από την τρόικα (Ιούλιος 2013), θα πρέπει να συνεχιστεί και μετά το πέρας το β’ κύματος της εν λόγω διαδικασίας (12.500 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι τέλη Μαρτίου). Ωστόσο στο Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχουν «παγώσει» κάθε προετοιμασία για τη σύσταση ενός «μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας», όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί.

Δέσμη σημαντικών διοικητικών απλουστεύσεων για πολίτες και επιχειρήσεις, εξορθολογισμό των δομών του Δημοσίου με κατάργηση 23 φορέων, καθώς και ουσιαστική αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, που κατατέθηκε στη Βουλή.

Ειδικότερα, οι βασικές αλλαγές που προωθούνται με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου με τίτλο «Διοικητικές απλουστεύσεις – Καταργήσεις, Συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων και Υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα – Τροποποίηση διατάξεων Π.Δ. 318/1992 (Α’ 161) και λοιπές ρυθμίσεις», είναι:

Διοικητικές απλουστεύσεις

• Κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής πρωτοτύπων ή επικυρωμένων αντιγράφων από τους ενδιαφερόμενους στο σύνολο των συναλλαγών τους με το Δημόσιο. Ένα ευκρινές φωτοαντίγραφο – εγγράφου που έχει εκδοθεί από Δημόσια Αρχή – αρκεί πλέον για όλες τις συναλλαγές με το Δημόσιο.

• Κατάργηση από 1η Ιουλίου 2014 της υποχρέωσης δημοσίευσης στο ΦΕΚ των τροποποιήσεων καταστατικού και των ετήσιων ισολογισμών Α.Ε. και ΕΠΕ.

• Κατάργηση της υποχρέωσης βεβαίωσης γνησίου υπογραφής στην Υπεύθυνη Δήλωση που κατατίθεται στην πρώτη φάση προσφοράς σε διαγωνισμό του Δημοσίου.

Καταργούνται 23 φορείς που δεν κρίνονται πια απαραίτητοι και παράλληλα απομακρύνεται μέρος του προσωπικού τους. Οι τρεις κυριότεροι φορείς είναι το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ), το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ) και η Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας Α.Ε.

Με αυτό τον τρόπο κλείνουν εκείνοι οι φορείς που έχουν εκπληρώσει την αποστολή τους, ενώ συγχωνεύονται άλλοι που είχαν επικαλύψεις μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να περιορίζεται σημαντικά η σπατάλη δημόσιων πόρων.

Η αναδιοργάνωση των κρατικών δομών συνολικά συνιστά στρατηγική προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Στόχος του Υπουργείου είναι η αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη λειτουργία δημόσιων οργανισμών και φορέων, με όσο το δυνατόν μικρότερο δημοσιονομικό κόστος. Το κράτος οφείλει πλέον να ιεραρχήσει τις επιχειρησιακές του προτεραιότητες και να συγκεντρώσει και να αναδιατάξει τις δυνάμεις του, ώστε να καταστεί πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό.

Οι ΙΔΑΧ υπάλληλοι των ΝΠΙΔ που καταργούνται οδηγούνται σε υποχρεωτική αποχώρηση, ενώ οι υπάλληλοι των ΝΠΔΔ εντάσσονται στο πρόγραμμα της κινητικότητας.

Διαχρονικά, σχεδόν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι βαθμολογούνται με 9 και 10. Η σημασία και η φιλοσοφία της αξιολόγησης ακυρώνεται στην πράξη, ενώ θα έπρεπε να αποτελεί κίνητρο για τον αξιολογούμενο και εργαλείο βελτίωσης της αποδοτικότητας του ίδιου και του φορέα όπου υπηρετεί.

Το σχέδιο νόμου εισάγει την ποσόστωση – τη συγκριτική δηλαδή αξιολόγηση στον προσδιορισμό των ανώτατων ποσοστών των δημοσίων υπαλλήλων ανά κλίμακα βαθμολογίας. Σκοπός της ρύθμισης αυτής είναι να αποδοθεί η βαρύνουσα σημασία που θα πρέπει να έχει κάθε σύστημα αξιολόγησης και να αρθούν οι στρεβλώσεις και η σημερινή απαξίωση.

Δείτε ποιοι είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι κινδυνεύουν με απόλυση μετά την αξιολόγηση.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.