Nέα μέτρα, τρόικα: ποιες οι αλλαγές σε τιμές για φάρμακα, γάλα, βιβλία

Ποιες είναι οι αλλαγές που συμφώνησαν για τα νέα μέτρα της τρόικας; Διαβάστε τις τιμές σε φάρμακα, γάλα και βιβλία.

Με ένα πακέτο διαρθρωτικών αλλαγών αλλά με «εκπτώσεις» προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα η κυβέρνηση όπως τουλάχιστον αποφασίστηκε στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον Αντώνη Σαμαρά στο υπουργείο Οικονομικών.

Στόχος της κυβέρνησης δεν είναι άλλος από το να υπάρξει συμφωνία με την τρόικα μέχρι το Eurogroup της 10ης Μαΐου προκειμένου στη συνέχεια η κυβέρνηση να διαχειριστεί πιο άνετα την προεκλογική ατζέντα.

Μπορεί ανώτατες κυβερνητικές πηγές να επιχειρούν να αποδραματοποιήσουν την «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ προκρίνοντας ένα ελληνικό «πακέτο» αλλαγών απέναντι στα ακανθώδη που ταλαιπωρούν εδώ και μήνες το εσωτερικό της κυβέρνησης βάζοντας το υπουργείο Ανάπτυξης απέναντι στα υπουργεία Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης, ωστόσο τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά για τους Γιάννη Στουρνάρα και Κωστή Χατζηδάκη που θα βρουν απέναντί τους σήμερα (16:00 και 19:00 αντίστοιχα) τους εκπροσώπους των δανειστών.

Και αυτό γιατί το βάρος της διαπραγμάτευσης θα πέσει πλέον στο κομμάτι των διαρθρωτικών αλλαγών για τις οποίες δεσμεύτηκε στο τελευταίο Eurogroup ο Γιάννης Στουρνάρας προκειμένου να εξασφαλίσει ότι η Αθήνα θα κάνει εν λευκώ, αλλά με σύνεση τη διαχείριση του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Διαβάστε που κατέληξε η χθεσινή σύσκεψη και ποιες οι διαρθρωτικές αλλαγές για τη συμφωνία με την τρόικα:

Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα

«Πέρασε» η πρόταση του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη να πωλούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία αλλά με απελευθέρωση των τιμών τους. Πρόταση που έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με όσα υποστήριζε μέχρι σήμερα το υπουργείο Ανάπτυξης το οποίο σε όλα τα ενημερωτικά του σημειώματα, υπογράμμιζε ότι η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες πλέον χώρες της Ευρώπης που τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ πωλούνται μόνο από τα φαρμακεία.

Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη εάν η απελευθέρωση των τιμών θα συνοδευτεί από μία απόφαση για την επιβολή πλαφόν στην τιμή καθώς εκφράζονται φόβοι ότι όλοι τότε θα αρχίσουν να πουλάνε «πάνω» στο πλαφόν. Η μεσοβέζικη αυτή λύση θα προταθεί στην τρόικα να ισχύσει για ένα διάστημα τριών έως τεσσάρων μηνών για να δοκιμαστεί στην πράξη.

Γάλα

Ο «γόρδιος δεσμός» για την κυβέρνηση που ακόμη και μετά τη χθεσινή σύσκεψη δεν λύθηκε. Είναι ενδεικτικό ότι χθες στο υπουργείο Οικονομικών δεν ήταν ούτε ο κ. Τσαυτάρης, ούτε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος που με κοινή γραμμή έχουν εναντιωθεί από την πρώτη στιγμή στις αλλαγές για το χαρακτηρισμό «φρέσκο» γάλα και της διάρκειας του χρόνου ζωής.

Καταρχήν ο κ. Σαμαράς ζήτησε από τους υπουργούς να τα «βρουν μεταξύ τους» και στη συνέχεια να παρουσιάσουν μια πρόταση που θα είναι προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα.

Επί της ουσίας να προσπαθήσει ο κ. Χατζηδάκης να πάρει «ότι περισσότερο μπορεί» στη συζήτηση που θα έχει με την τριμερή των δανειστών. Ανώτατα, στελέχη του οικονομικού επιτελείου πάντως αναγνωρίζουν ότι είναι πολύ δύσκολο να δεχθεί η τρόικα ότι το γάλα θα παραμείνει ως έχει και δεν θα γίνει καμία αλλαγή στο υφιστάμενο καθεστώς πώλησής του.

Βιβλία

Η κυβέρνηση αποφάσισε την κατάργηση της ενιαίας τιμής μόνο στα ξενόγλωσσα βιβλία ξηλώνοντας έτσι κατά το ήμισυ το σχετικό νόμο της κυβέρνησης Σημίτη (1997) για τα βιβλία τον οποίο είχε επεξεργαστεί τότε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η απάντηση της τρόικας σε αυτές τις προτάσεις είναι άγνωστη ακόμη και εάν η Αθήνα συνεχίζει να επιχειρηματολογεί ότι παραμένει ο στόχος για την υλοποίηση του 80% των προτάσεων του ΟΟΣΑ.

Πλεόνασμα και ευρωεκλογές

Η κυβέρνηση προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με σημαντικό όπλο το πρωτογενές πλεόνασμα που πλέον παραδέχονται όλοι οι ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας.

Ο Αντώνης Σαμαράς (Έθνος της Κυριακής) καλεί τους εταίρους του να προχωρήσουν στην υλοποίηση της υπογραφής που έχουν βάλει για το θέμα του χρέους και έχει ξεκαθαρίσει πως σε κάθε περίπτωση η διαχείριση του πλεονάσματος είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και όχι των δανειστών.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι τροϊκανοί δεν παρακολουθούν από κοντά τα όσα ακούγονται στην Αθήνα για «κοινωνικό μέρισμα» σε ομάδες του πληθυσμού που έχουν πληρώσει ακριβά τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Από το Μαξίμου πάντως ξεκαθαρίζουν ότι «ο Σαμαράς είναι του ολίγου και του ακριβούς» και επιμένουν ότι σύντομα θα υπάρξουν απτά δείγματα για την άρση των αδικιών που έχουν γίνει εις βάρος των πλέον ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Για το Μαξίμου ωστόσο το πλεόνασμα δεν είναι μόνο ένα «όπλο» απέναντι στην απαιτητική τρόικα. Αποτελεί και ένα βασικό «χαρτί» του κ. Σαμαρά στην πορεία προς τις ευρωεκλογές.

Κορυφαίος παράγοντας της κυβέρνησης διευκρίνιζε ότι ο Πρωθυπουργός δεν πρόκειται να μπει στη λογική της «πολιτικής διαπραγμάτευσης» λόγω της κάλπης αλλά έσπευσε να προσθέσει με νόημα πως «ξέρουν πως υπάρχουν ευρωεκλογές…».

Διαβάστε ποιες οι ανατρεπτικές κινήσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση για το γάλα και το ψωμί.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.