Bitcoin: πέπλο μυστηρίου με τον δημιουργό, πού βρέθηκε

Παροξυσμός επικρατεί στα social media σχετικά με το αν τελικά βρέθηκε ή όχι ο μυστηριώδης δημιουργός του ψηφιακού νομίσματος bitcoin.

Το «λαβράκι» που υποστηρίζει ότι έπιασε το αμερικανικό περιοδικό «Newsweek», δημοσιεύοντας την Παρασκευή πολυσέλιδο ρεπορτάζ με συνέντευξη του Σατόσι Νακαμότο, τείνει να εξελιχθεί στην… γκάφα του αιώνα, καθώς ο υποτιθέμενος δημιουργός του bitcoin ξεκαθαρίζει πως δεν γνωρίζει τίποτα για το συγκεκριμένο νόμισμα.

Παράλληλα, ανέφερε πως δεν έδωσε ποτέ την επίμαχη συνέντευξη και αρνείται όλα αυτά που του αποδίδει το περιοδικό, το οποίο κυκλοφορεί εκ νέου σε έντυπη μορφή. Διαβεβαιώνει, μάλιστα, ότι δεν γνώριζε καν την ύπαρξη του bitcoin, μέχρι τη στιγμή που ρωτήθηκε σχετικά από το «Newsweek». Την ίδια ώρα, αρκετά βρετανικά ΜΜΕ περνούν στην αντεπίθεση και υποστηρίζουν πως το περιοδικό «κατασκεύασε» μια δυνατή ιστορία, προκειμένου να τονώσει τις πωλήσεις κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας κυκλοφορίας του. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του «Guardian», ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ σημειώνει:

«Η άρνηση του ανθρώπου αυτού σκεπάζει με αμφιβολίες το υποτιθέμενο “λαβράκι” του περιοδικού που χρησιμοποίησε το θέμα για να επανεκδώσει την έντυπη έκδοσή του. Δεν είναι σαφές αν το “Newsweek” έχει βρει το σωστό πρόσωπο».

Από τη στιγμή που η αξία του ψηφιακού νομίσματος άρχισε να ανεβαίνει κατακόρυφα, φθάνοντας μάλιστα να τεθεί και ως θέμα σε συνεδρίαση επιτροπής στο αμερικανικό Κονγκρέσο, ξεκίνησε μια έντονη φημολογία για το ποιος τελικά είναι ο δημιουργός του.

Πολλά ονόματα ήρθαν στην επιφάνεια, ωστόσο ένα ήταν αυτό που επικράτησε στα social media: Σατόσι Νακαμότο. Για αρκετούς αυτό το όνομα δεν είναι τίποτε άλλο από ένα ψευδώνυμο ή η ονομασία μιας ομάδας!

Η φαντασία καλπάζει και ο δημιουργός εμφανίζεται να βρίσκεται αποτραβηγμένος από τον υπόλοιπο κόσμο και να είναι κάτοχος μιας τεράστιας περιουσίας (περίπου 400 εκατ. δολάρια κατά το Newsweek) λόγω συσσωρευμένων Bitcoins σε ειδικά διαμορφωμένα αρχεία του υπολογιστή του. Σύμφωνα με το περιοδικό ο Σατόσι Νακαμότο είναι ο πατέρας του Bitcoin και ζει στο Τεμπλ Σίτι της Καλιφόρνια, λίγα χιλιόμετρα ανατολικά από το Λος Αντζελες.

Το Newsweek μάλιστα έδωσε στη δημοσιότητα και μια φωτογραφία του μαζί με μια σύντομη συνέντευξη, στην οποία δηλώνει πως δεν συνδέεται πλέον με το ψηφιακό νόμισμα, το οποίο έχει περάσει σε άλλους ανθρώπους.

Στον ιστότοπό του υποστήριξε πως ο μυστηριώδης δημιουργός του ψηφιακού νομίσματος είναι ένας 64χρονος ιαπωνικής καταγωγής Αμερικανός, πρώην φυσικός, που ζει απομονωμένος στην Καλιφόρνια όπου καλλιεργεί το πάθος του: τα μοντέλα τρένων.

Σύμφωνα πάντα με το Newsweek, ο Σατόσι Νακαμότο γεννήθηκε το 1949 στην Ιαπωνία και μετανάστευσε στις ΗΠΑ σε ηλικία 10 ετών. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του παραδέχθηκε έμμεσα στο περιοδικό πως το 2009 δημιούργησε το Bitcoin, το εικονικό νόμισμα που διέρχεται αυτή την περίοδο μια σοβαρή κρίση εμπιστοσύνης.

Η διώροφη κατοικία έγινε «Τalk of the town» θέμα και δεκάδες δημοσιογράφοι στρατοπέδευσαν έξω από το σπίτι του Νακαμότο. Στο σημείο βρέθηκαν φυσικά και Ιάπωνες δημοσιογράφοι, οι οποίοι περίμεναν μάταια αρκετή ώρα κάποιον να βγει από το σπίτι. Όταν οι δημοσιογράφοι τον πλησίασαν την ώρα που έβγαινε από ένα απλό σπίτι στη Νότια Καλιφόρνια, το μυστήριο μεγάλωσε.

«Δεν έχω οποιαδήποτε ανάμειξη στο αμφιλεγόμενο εγχείρημα. Δεν είμαι στο Bitcoin, δεν ξέρω τίποτε γι’ αυτό» είπε, εκφράζοντας την έκπληξή του που είδε τον εαυτό του πρωτοσέλιδο στο Newsweek.

Σε συνέντευξή του στο AP, ο Σατόσι Νακαμότο εξήγησε πως οι δηλώσεις του στο Newsweek έχουν παρερμηνευτεί σε σημαντικό βαθμό, υπογραμμίζοντας πως ποτέ δεν είπε στον δημοσιογράφο ότι «δεν εμπλέκομαι πλέον σε αυτό και δεν μπορώ να το συζητήσω».

«Αυτό που είπα ήταν πως δεν απασχολούμαι πλέον στον χώρο της μηχανικής υπολογιστών. Αυτό είναι όλο. Ακόμη κι αν ήμουν, όταν προσλαμβανόμαστε (σ.σ. σε εταιρείες του κλάδου) πρέπει να υπογράψεις αυτό το έγγραφο, ένα συμβόλαιο που λέει ότι δεν θα αποκαλύψεις τίποτε. Αυτό ήταν που εννοούσα» είπε.

«Παρουσιάστηκε σαν να είχα εμπλακεί στο παρελθόν με το Bitcoin και τώρα απλώς να μην συμμετέχω σε αυτό. Δεν ήταν, όμως, αυτό που εννοούσα. Θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το Associated Press, ο Νακαμότο αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της συνέντευξης αναφέρθηκε στο νόμισμα χρησιμοποιώντας τη λέξη «bitcom» (που σημαίνει ότι δεν ήξερε καν πώς λέγεται το Bitcoin), προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια ενιαία εταιρεία, κάτι που επίσης δεν ισχύει.

Από την πλευρά του το Ίδρυμα Bitcoin, μια ομάδα η οποία προωθεί την υιοθέτηση του ψηφιακού νομίσματος, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη.

«Δεν έχουμε δει καμιά απόδειξη ότι το πρόσωπο αυτό είναι ο σχεδιαστής του Bitcoin. Αυτοί που βρίσκονται πιο κοντά στο πρόγραμμα Bitcoin, η ανεπίσημη βασική ομάδα αυτών που το ανέπτυξαν, ανέκαθεν αγνοούσαν την αληθινή ταυτότητα του Νακαμότο, καθώς ο Νακαμότο επικοινωνούσε αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικών μέσων» επισημαίνεται στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ιδρύματος.

Η συντάκτρια πάντως του Newsweek, Λία Μακγκράθ Γκούντμα δεν έκανε βήμα πίσω στις θέσεις της, επαναλαμβάνοντας πως δεν υπήρξε καμία παρερμηνεία στη συνομιλία της με τον πατέρα του Bitcoin
.
«Επιμένω απολύτως στη συνομιλία μου με τον κ. Νακαμότο. Δεν υπήρξε η παραμικρή σύγχυση αναφορικά με το περιεχόμενο της συζήτησής μας και της παραδοχής του ότι είναι αναμιγμένος στο Bitcoin».

Κι όλα αυτά ενώ η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ανακοίνωσε πως το Bitcoin, μολονότι δεν αποτελεί νόμισμα, θα φορολογηθεί. Ειδικότερα, θα επιβάλλεται φόρος κατανάλωσης στις αγορές του ψηφιακού νομίσματος και φόρος εισοδήματος επί των κερδών από την πώλησή του.

Διαβάστε ποιοι οι πέντε σοβαροί κίνδυνοι από τη χρήση Bitcoin.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.