Φυλακές: γιατί διώχνουν άρον-άρον Αλβανούς κρατούμενους

Γιατί διώχνουν με συνοπτικές διαδικασίες τους Αλβανούς κρατούμενους των φυλακών της χώρας;

Αιτία πολλών αλλαγών στις φυλακές της Ελλάδας, έγινε η δολοφονία του υπαρχιφύλακα, Γιώργου Τσιρώνη, ο οποίος σφάχτηκε από τον Αλβανό ισοβίτη, Ιλία Καρέλι, που κρατούταν στις φυλακές Μαλανδρίνου.

Οι εξεγέρσεις των κρατουμένων ανά την Ελλάδα καθώς και οι αντιδράσεις από πλευράς Αλβανών για τον θάνατο του Ιλία Καρέλι, φαίνεται πως επιταχύνουν την ανάγκη μεταφοράς των Αλβανών κρατουμένων από τις ελληνικές στις αλβανικές φυλακές.

Σύμφωνα με κυριακάτικη εφημερίδα, τα τελευταία δέκα χρόνια, το ελληνικό Υπουργείο Δικαιοσύνης προσπαθεί να κλείσει συμφωνία με το αλβανικό, προκειμένου να μεταφερθούν οι σχεδόν 3.000 Αλβανοί κρατούμενοι στις εκεί φυλακές. Αρχικα, ο λόγος μεταφορά τους ήταν η αποσυμφόρηση των ελληνικών σωφρονιστικών καταστημάτων, όμως πλέον τίθεται και θέμα επικινδυνότητας αλλά και αλληλοκακοποιήσεων.

Πρόσφατα δε, και συγκεκριμένα στα τέλη Φεβρουαρίου 2014, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, ύστερα από συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον Αλβανό ομόλογό του Nasip Naco, επιχείρησε για μία ακόμη φορά να θέσει επί τάπητος το θέμα, ανακοινώνοντας τη συγκρότηση κοινής επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Ωστόσο, ο Αλβανός υπουργός στις δηλώσεις του ανέφερε και πάλι πως προϋπόθεση για τη μεταφορά θα είναι «η επιθυμία των ίδιων των Αλβανών κρατουμένων να εκτίσουν το υπόλοιπο της ποινής τους σε φυλακές της Αλβανίας», ενώ σε τελευταία δήλωσή του, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης ανέφερε πως “Επιδιώκουμε η νέα συμφωνία να μην προϋποθέτει συναίνεση των κρατουμένων για τη μεταφορά. Αλλωστε, για εθελοντική μεταφορά υπάρχουν και τώρα διεθνείς συμβάσεις σε ισχύ, αλλά κανείς δεν φεύγει εθελοντικά. Οχι μόνο για την Αλβανία και τη Βουλγαρία, αλλά και για Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία. Οι συνθήκες εκεί είναι πιο σκληρές, υπάρχει μεγάλος αριθμός κρατουμένων που αυτοκτονούν”.

Διαβάστε ποιες οι εξελίξεις στα αίτια θανάτου του Ιλία Καρέλι.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.