Διονύσιος Σολωμός: το μεγάλο αφιέρωμα στον εθνικό μας ποιητή. Doodle Google

Η Google τιμά τον Διονύσιο Σολωμό. Στον εθνικό μας ποιητή είναι αφιερωμένο σήμερα το Doodle της.

Σαν σήμερα το 1798 γεννήθηκε ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός, και η Google του αφιερώνει το Doodle της, απεικονίζοντας την Φεγγαροντυμένη, από το ποίημα «Ο Κρητικός».

Στο ποίημα ο ήρωας έχει ως βασικό του στόχο να σώσει την αρραβωνιαστικιά του. Ωστόσο, η λατρεία της γυναίκας, με τη μορφή της Φεγγαροντυμένης, είναι η βασικότερη έκφανση των δοκιμασιών του ήρωα. Ο Διονύσιος Σολωμός ήθελε να δείξει την ένταση των πειρασμών που δοκιμάζουν την ψυχική δύναμη και τη θέληση του ήρωα. Γι’ αυτό παρουσιάζει τη Φεγγαροντυμένη ως τη γυναίκα που διαθέτει όλα εκείνα τα χαρίσματα που μπορούν να καλύψουν κάθε ανάγκη του ήρωα.

Η ποιητική σύνθεση ‘‘Ο Κρητικός’’, που είναι το πρώτο από τα σημαντικά έργα της ποιητικής ωριμότητας του Διονύσιου Σολωμού και θεωρείται σταθμός στην ποιητική πορεία του, γράφτηκε τη διετία 1833 – 1834, ύστερα από τη δολοφονία του Καποδίστρια (1831) και την εποχή που ήρθε στην Ελλάδα ο Όθωνας (1833).
Ο ποιητής αντλεί την έμπνευσή του από πραγματικά γεγονότα: τον αγώνα των Κρητικών για την ελευθερία (1821 – 1824) και το κατοπινό δράμα των προσφύγων.

Μετά την καταστροφή πολλών επαρχιών της δυτικής Κρήτης από τους Τουρκοαιγυπτίους, πολλοί Κρητικοί εγκατέλειψαν την πατρίδα τους φεύγοντας με πλοιάρια για τα Κύθηρα, τα Αντικύθηρα, τη δυτική Πελοπόννησο και τα Επτάνησα. Αρκετοί από αυτούς βρήκαν το θάνατο είτε από τους Τούρκους που χτύπησαν τα πλοιάριά τους, είτε από τις ασθένειες και τις κακουχίες, όταν έφτασαν στον προορισμό τους. Ένας από αυτούς είναι και ο επινοημένος ναυαγός του ποιήματος.

Ο Διονύσιος Σολωμός έχει ευαισθησία ως προς τους αγώνες των Κρητών λόγω καταγωγής: όταν το 1669 οι Τούρκοι ολοκλήρωσαν την κατάκτηση της Κρήτης, πολλοί Κρητικοί κατέφυγαν στα Επτάνησα, ανάμεσά τους και οι πρόγονοι του ποιητή, Νικόλαος και Πέτρος Σολωμός.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.