Κορονοϊός ΜERS: τι βρέθηκε για τη θεραπεία της θανατηφόρου νόσου

Τι ελπιδοφόρο βρέθηκε για τη θεραπεία της θανατηφόρου λοιμώδη νόσου, κορονοϊού MERS σύμφωνα με τα όσα ανακάλυψαν επιστήμονες;

Τα πρώτα φυσικά ανθρώπινα αντισώματα του κορονοϊού MERS (Αναπνευστικού Συνδρόμου Μέσης Ανατολής) ανακάλυψαν επιστήμονες από τις ΗΠΑ και την Κίνα, δίνοντας ελπίδες ότι θα αναπτυχθούν θεραπείες για την εν δυνάμει θανατηφόρο λοιμώδη νόσο.

Η εν λόγω ασθένεια Κορονοϊός ΜERS αυξάνει συνεχώς τα κρούσματά της στη Σαουδική Αραβία από το 2012 και κατά περιπτώσεις και σε άλλες χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα στην οποία καταγράφγηκε το πρώτο περιστατικό).

Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία ή εμβόλιο για τon Κορονοϊό ΜERS, η οποία μοιάζει με το παλαιότερο λιγότερο θανατηφόρο SARS (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο), που εμφανίστηκε το 2002-03 στην Κίνα και είχε σκοτώσει περίπου 800 ανθρώπους (το ένα δέκατο όσων μολύνθηκαν). Προκαλεί βήχα, πυρετό, δύσπνοια και μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονία και βλάβη των νεφρών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η διεθνής κοινότητα ανησυχούν όλο και περισσότερο λόγω της εξάπλωσης του Κορονοϊού ΜERS -κυρίως μέσω των αεροπορικών ταξιδιών- μεταξύ των ανθρώπων σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη. Συνολικά, στη Σαουδική Αραβία έχουν αναφερθεί 339 επιβεβαιωμένα περιστατικά, από τα οποία 102 θανατηφόρα (περίπου ένας στους τρεις ασθενείς πεθαίνει, ποσοστό θνησιμότητας ιδιαίτερα υψηλό).

Σε δύο ξεχωριστές επιστημονικές έρευνες, μία κινεζική στο ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine» και μία αμερικανική στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), με επικεφαλής τον Γουέιν Μαράσκο του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου Ντέινα-Φάρμπερ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι ερευνητές ανακοίνωσαν πως βρήκαν αρκετά αντισώματα, τα οποία φαίνεται ότι μπορούν να εξουδετερώνουν την ικανότητα του Κορονοϊού ΜERS να προσδένεται στα ανθρώπινα κύτταρα και να τα μολύνει.

Τα αντισώματα είναι πρωτεΐνες που παράγει το ανοσοποιητικό σύστημα στο πλαίσιο της αμυντικής λειτουργίας του εναντίον ξένων ιών και βακτηρίων. Ορισμένα αντισώματα όχι μόνο αναγνωρίζουν τον «εχθρό», αλλά και τον εμποδίζουν να μολύνει τον οργανισμό.

Αν και οι έρευνες είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο, θεωρούνται πολλά υποσχόμενες για την μελλοντική δημιουργία ενός εμβολίου ή άλλης θεραπείας του Κορονοϊού ΜERS. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα αντισώματα έχουν ήδη παραχθεί σε επαρκείς ποσότητες, ώστε σύντομα να ξεκινήσουν δοκιμές σε πειραματόζωα (πιθήκους και ποντίκια).

Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη σίγουροι με ποιον ακριβώς τρόπο ο Κορονοϊός ΜERS μεταδίδεται στους ανθρώπους. Ο ιός έχει βρεθεί σε νυχτερίδες και καμήλες, από όπου πιστεύεται ότι ξεκίνησε, μολύνοντας ανθρώπους, οι οποίοι ήλθαν σε επαφή με αυτά τα ζώα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε πώς να διαγνώσετε και να προλάβετε τον καρκίνο.