Πόσο επικίνδυνος είναι ο μεσημεριανός ύπνος

Ποιους κινδύνους ελοχεύει ο ύπνος το μεσημέρι; Τι πρέπει να γνωρίζετε;

Όπως αποκάλυψε νέα βρετανική επιδημιολογική έρευνα ο ύπνος για όσους τον απολαμβάνουν το μεσημέρι δεν είναι καθόλου “αθώος” αλλά αντίθετα είναι αρκετά επικίνδυνος κυρίως για ανθρώπους μέσης και τρίτης ηλικίας.

Η εν λόγω έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό επιδημιολογίας από ερευνητές του τμήματος Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, φαίνεται πως έχει αντίθετη άποψη από όσους πιστεύουν πως ο μεσημεριανός ύπνος είναι “θαυματουργός”.

Σύμφωνα λοιπόν, με τα στατιστικά στοιχεία της έρευνας όσο περισσότερο κοιμάται κάποιος το μεσημέρι, ιδίως αν έχει αναπνευστικά προβλήματα, τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζει να είναι η ζωή του πιο σύντομη και πιο συγκεκριμένα, άνθρωποι 40 έως 79 ετών, που κοιμούνταν καθημερινά για λιγότερο από μία ώρα, είχαν κατά μέσο όρο 14% μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν μέσα στα 13 χρόνια που διήρκεσε η μελέτη.

Μάλιστα, στις περιπτώσεις, που ο ύπνος το μεσημέρι διαρκούσε περισσότερο, τότε ο κίνδυνος ήταν ακόμη μεγαλύτερος: όσοι κοιμούνταν καθημερινά μετά το φαγητό για πάνω από μια ώρα, είχαν 32% μεγαλύτερη πιθανότητα πρόωρου θανάτου.

Βέβαια, τα δεδομένα αλλάζουν στις χώρες της νοτίου Ευρώπης και Μεσογείου, καθώς παρόμοιες έρευνες αποδίδουν στον ύπνο κατά τη διάρκεια του μεσημεριού, ευεργετικές ιδιότητες για όσους τον “προτιμούν”, αφού μειώνει το άγχος και ωφελεί εν γένει τον οργανισμό.

Διαβάστε 7 συμβουλές για ύπνο χωρίς κλιματιστικό.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε πώς να διαγνώσετε και να προλάβετε τον καρκίνο.