Ασφαλιστικά Ταμεία: πώς οδηγούν 260.000 επιχειρήσεις σε χρεοκοπία-κατασχέσεις

Πώς και πότε τα ασφαλιστικά ταμεία θα προχωρήσουν σε κατασχέσεις για όσες επιχειρήσεις οφείλουν εισφορές;

Χιλιάδες επιχειρήσεις αναμένεται να οδηγηθούν σε χρεοκοπία και κατασχέσεις, εάν σταδιακά και εντός του προσεχούς διμήνου, δεν υπάρξει νέα ρύθμιση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η ρύθμιση «Νέα Αρχή», η οποία συμφωνήθηκε με την τρόικα και τέθηκε σε ισχύ με τον νόμο 4152/2013, παραμένει επί της ουσίας «νεκρή» για τη μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, που χρωστούν στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ.

Με βάση το παραπάνω δημοσίευμα, υπολογίζεται ότι πάνω από 260.000 επιχειρήσεις με οφειλές στα ασφαλιστικά Ταμεία κινδυνεύουν με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και με δεσμεύσεις στο σύνολο των τραπεζικών λογαριασμών τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο ΟΑΕΕ, όπου χρειάζονται έως τον Σεπτέμβριο τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ, πλέον της προβλεπόμενης χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, για να πληρωθούν οι συντάξεις και οι υποχρεώσεις του φορέα μέχρι το τέλος του έτους.

Τέλος και αναφορικά με την τραγική αυτή κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων, το ΙΚΑ προτείνει να αυξηθούν οι δόσεις σε 72 και πάνω, ώστε να διευκολυνθεί και η εξυπηρέτηση των παλαιών και των τρεχουσών εισφορών, προκειμένου να αποφευχθούν χρεοκοπίες και κατασχέσεις των άλλοτε υγειών επιχειρήσεων.

Παράλληλα, ζητεί την ανακεφαλαιοποίηση των οφελών έως 31.12.2013, παροχή εκπτώσεων επί των πρόσθετων τελών για εφάπαξ εξόφληση από 25% έως 60% και κατάργηση του επιτοκίου 8,15%.

Διαβάστε πότε ξεκινούν οι κατασχέσεις για όσους χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.