Ποιες τροφές “εξαφανίζουν” τη μελαγχολία

Ποιες τρoφές εξαφανίζουν τη μελαγχολία;

Όπως θα υποστηρίξουν πολλοί, ο καλύτερος τρόπος για να ξεπεράσει κανείς τη μελαγχολία είναι ένα μπολ με… οικογενειακό παγωτό, ωστόσο, υπάρχουν στ’ αλήθεια αρκετές τρoφές, οι οποίες δρουν ως αγχολυτικά ή ακόμη και αντικαταθληπτικά.

Σύμφωνα με το Life2day, οι 3 τροφές, που βοηθούν στη μελαγχολία είναι:

1. Δημητριακά ολικής αλέσεως: Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται!

Το πλήρες ενεργειακό γεύμα! Λόγω των φυτικών ινών και των υδατανθράκων (σύνθετοι) που περιέχει τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος διατηρούνται σε φυσιολογικά επίπεδα, χωρίς σκαμπανεβάσματα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός μας τροφοδοτείται με ενέργεια (σε σταθερή ροή) και εμείς νιώθουμε «χορτασμένοι» για περισσότερη ώρα.

Εκτός αυτού, η κατανάλωση υδατανθράκων μειώνει σημαντικά τα επίπεδα των αμινοξέων στο αίμα, με εξαίρεση την τρυπτοφάνη, η οποία και αποτελεί βασικό λίθο της σεροτονίνης. Περισσότερη τρυπτοφάνη στο αίμα σημαίνει πιο γρήγορα εισχώρησή της στον εγκέφαλο και εν τέλει περισσότερη σεροτονίνη στο σώμα μας !

2. Γάλα για… και ευτυχία!

Εκτός των άλλων (Ca, Ρ κλπ), λόγω της βιταμίνης D που περιέχεται στο γάλα, το τελευταίο αποτελεί και κρυφή πηγή σεροτονίνης. Είναι γεγονός ότι η βιταμίνη D βοηθάει την παραγωγή σεροτονίνης, ενώ ανεπάρκειά της συνδέεται με επεισόδια ψύχωσης και κατάθλιψης. 
Έτσι, προσθέτοντας σε 1 ζεστό ποτήρι γάλα λίγο μέλι ή μια χούφτας δημητριακά ολικής άλεσης, η σεροτονίνη στον οργανισμό μας θα αυξηθεί και εμείς θα νιώσουμε πολύ καλύτερα.

Ας μην ξεχνάμε ότι και το μέλι (φρουκτόζη, γλυκόζη) αποτελεί υψηλότατης διατροφικής αξίας τρόφιμο και προσδίδει άμεση ενέργεια στον οργανισμό μας, λειτουργώντας παράλληλα ως πολύ καλό τονωτικό.

3. Καφές και… αντίο κατάθλιψη!

Αν και παραμένει άγνωστο που ακριβώς οφείλεται η προστατευτική δράση του καφέ, οι ερευνητές εκτιμούν πως το κλειδί είναι η καφεΐνη. Η καφεΐνη επιδρά στον ανθρώπινο εγκέφαλο με δύο τρόπους. Μιμείται την αδενοσίνη και συνδέεται με τους υποδοχείς της στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να εμποδίζει την εξάπλωση της δράση της. Η αδενοσίνη αυξάνεται όταν κουραζόμαστε, μειώνοντας την ταχύτητα αντίδρασης των νεύρων και προκαλώντας νύστα. Ταυτόχρονα, η καφεΐνη αυξάνει τα επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, ουσία που βελτιώνει τη διάθεσή μας.

Διαβάστε πώς να ξεχωρίσετε τα υγιεινά τρόφιμα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε πώς να διαγνώσετε και να προλάβετε τον καρκίνο.