Πώς να πετύχετε τις νέες ρυθμίσεις της Εφορίας. Οδηγός

Πώς μπορείτε να ρυθμίσετε τις οφειλές σας στην Εφορία; Διαβάστε τον οδηγό.

Με εγκύκλιο, που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ξεκινά η διαδικασία ρύθμισης σε 12 ή 24 δόσεις και από 15 ευρώ το μήνα, των μη ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία.

Ωστόσο, σημειώνεται πως οι δόσεις είναι έντοκες και το επιτόκιο που βαρύνει την οφειλή τσουχτερό (8,76% ή 15% πρόστιμο αν καθυστερήσει μία μέρα η δόση).

Επιπλέον ο φορολογούμενος έρχεται πιο κοντά στην κατάσχεση αφού, πριν τη ρύθμιση, πρέπει να αποκαλύψει στην εφορία όλα τα περιουσιακά του στοιχεία, τους λογαριασμούς του κλπ.

Ενώ οι αιτήσεις για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία γίνονται ήδη ηλεκτρονικά, η απόφαση της ΓΓΔΕ στέλνει τον κόσμο (προσωρινά τουλάχιστον) στις ΔΟΥ, προκειμένου να ζητήσουν περισσότερες δόσεις για τον φόρο εισοδήματος ή τον ΕΝΦΙΑ που μόλις εκκαθαρίστηκαν και βεβαιώθηκαν η συγκεκριμένη διαδικασία κρύβει και αρκετή ταλαιπωρία για τους πολίτες, αφού το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει προετοιμάσει έγκαιρα ένα σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων.

Διαβάστε πώς θα ρυθμίσετε τις οφειλές σας:

Το συνολικό ποσό κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των δέκα πέντε (15) ευρώ (βασική οφειλή).

Χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας

Σταματούν οι κατασχέσεις. Για οφειλές που έχουν υπαχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης και εφόσον ο φορολογούμενος συμμορφώνεται με το πρόγραμμα, δεν διενεργείται αναγκαστική εκτέλεση κινητών ή ακινήτων (έκδοση προγράμματος πλειστηριασμού).

Οι επιβληθείσες μέχρι την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση κατασχέσεις στα χέρια τρίτων δεν αίρονται, τα αποδιδόμενα όμως ποσά από αυτές καλύπτουν δόση ή δόσεις της ρύθμισης, εφόσον δεν πιστώνονται με άλλες μη ρυθμισμένες οφειλές.

Η υπαγωγή του φορολογούμενου σε πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών δεν τον απαλλάσσει από την υποχρέωση καταβολής τόκων το οποίο ανέρχεται σήμερα σε 8,76% ετησίως

Στην περίπτωση καθυστέρησης μιας δόσης, αυτή πρέπει να καταβληθεί με επιβάρυνση 15% εντός της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης. Στην περίπτωση που η δόση της οποίας η καταβολή καθυστερεί για πρώτη φορά είναι η τελευταία, αυτή πρέπει να καταβληθεί προσαυξημένη κατά 15% μέχρι την τελευταία εργάσιμη του επόμενου από την ημερομηνία καταβολής αυτής μήνα.

Η ρύθμιση οφειλών στην οποία υπάγεται οφειλέτης λόγω οικονομικής αδυναμίας δεν επηρεάζει το συμψηφισμό απαίτησης του οφειλέτη κατά του Δημοσίου, το δε ποσό της απαίτησης αυτής συμψηφίζεται στο σύνολό του και μέχρι το μέρος που καλύπτει την οφειλή.

Η αρμόδια υπηρεσία διατηρεί το δικαίωμα, εάν από τον έλεγχο των στοιχείων του φακέλου προκύψει δυνατότητα του οφειλέτη να αποπληρώσει την οφειλή του σε λιγότερες δόσεις από τις αρχικά χορηγηθείσες, να περιορίσει τις δόσεις της χορηγηθείσας ρύθμισης.

Στην περίπτωση που χαθεί η ρύθμιση με ευθύνη του οφειλέτη, δεν απαιτείται πλέον κοινοποίηση ατομικής ειδοποίησης καταβολής οφειλής για τη λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, που μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα χωρίς άλλη προειδοποίηση.

Και μετά την υπαγωγή στη ρύθμιση το Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα:

Να μη χορηγεί αποδεικτικό ενημερότητας εφόσον δεν διασφαλίζονται τα συμφέροντά του, ή να ορίζει ποσοστό παρακράτησης

Να εγγράφει υποθήκες σε περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη και των συνυπόχρεων προσώπων, εφόσον η οφειλή δεν είναι ασφαλισμένη και κατ’ εξαίρεση να λαμβάνει μέτρα, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις.

Να περιορίσει τις δόσεις της χορηγηθείσας ρύθμισης, εάν μετά τον έλεγχο των στοιχείων του φακέλου προκύψει δυνατότητα του οφειλέτη να αποπληρώσει την οφειλή του σε λιγότερες δόσεις από τις αρχικά χορηγηθείσες.

Διαβάστε πώς να γλιτώσετε τις καταθέσεις σας από την εφορία.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.