Tάφος Αμφίπολης: θρίλερ με τις επιγραφές, ποιον δείχνουν

Ποιον δείχνουν οι επιγραφές που βρέθηκαν στον τάφο της Αμφίπολης;

Αυξημένα μέτρα φαίνεται ότι ελήφθησαν αιφνιδιαστικά το μεσημέρι της Τετάρτης 10 Σεπτεμβρίου στον τάφο της Αμφίπολης με κινητοποίηση ακόμη και δυνάμεων της ΟΠΚΕ (Ειδικές δυνάμεις της ΕΛΑΣ, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ και τοπικών μέσων – φέρεται να βρέθηκαν δύο πλάκες με επιγραφές μέσα στον τάφο.

Ωστόσο η είδηση της εύρεσης επιγραφών δεν επιβεβαιώνεται μέχρι και αυτή την ώρα από το υπουργείο Πολιτισμού και άλλες πληροφορίες μιλούν για επιστύλια.

Οι επιγραφές ενδεχομένως να μαρτυρούν την ταυτότητα του ή των προσώπων που πιθανόν να βρίσκονται μέσα στον τάφο και για το λόγο αυτό το εύρημα – εφόσον οι πληροφορίες ευσταθούν – θεωρείται ότι είναι πολύ σημαντικό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μέτρα ασφαλείας ξεκινούν σε απόσταση 800 μέτρων από τον τύμβο.

Μάλιστα σύμφωνα με την εφημερίδα της Καβάλας “Χρονόμετρο” κατά τη διάρκεια των ανασκαφικών εργασιών βρέθηκαν 2 επιγραφές μέσα στο τάφο οι οποίες μεταφέρθηκαν στο Μουσείο της Αμφίπολης προκειμένου να διαβαστούν. Αυτή τη στιγμή η Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟΑ Άννα Μενδώνη μαζί με το επιτελείο της μελετάνε το εύρημα.

Σε λίγη ώρα αναμένονται και οι σχετικές δηλώσεις.

Στο μεταξύ, την πρόθεσή της να συνδράμει, με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, στις ανασκαφικές έρευνες που διεξάγονται στην περιοχή της Αμφίπολης, εκδήλωσε η πανεπιστημιακή κοινότητα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Η Κοσμητεία της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, έπειτα από ειδική σύσκεψη που πραγματοποίησε για τα θέματα που συνδέουν την ανασκαφική έρευνα με τα γνωστικά αντικείμενα της Σχολής, απέστειλε ενημερωτική επιστολή προς την προϊσταμένη της ΚΗ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αικατερίνη Περιστέρη, παραθέτοντας τις δυνατότητες που έχει η Σχολή να υποστηρίξει συνεργατικά το έργο που επιτελείται στην Αμφίπολη.

Στον κατάλογο των καθηγητών που προτείνονται περιλαμβάνονται επιστήμονες διεθνούς κύρους, αρκετοί από τους όποιους έχουν διεθνείς τιμητικές διακρίσεις για το έργο και την προσφορά τους. Ως παραδείγματα των τομέων, στους οποίους δύνανται να συνδράμουν, αναφέρονται “η περιγραφή του μικροκλίματος – μικροπεριβάλλοντος του τύμβου, συμπεριλαμβανομένης της καταγραφής της πανίδας και της χλωρίδας, που αποτελεί αντικείμενο που εμπίπτει στα επιστημονικά πεδία της Σχολής, όπως επίσης, η μελέτη μερικών ευρημάτων εντός του τύμβου θα μπορούσε να δώσει πολύ σημαντικά συμπεράσματα τόσο για την Αρχαιολογία όσο και για πολλές άλλες επιστήμες”.

Συγκεκριμένα, οι κλάδοι της Σχολής που προτείνονται για την ανάπτυξη συνεργασιών είναι αυτοί των Ταξινόμων Χλωρίδας, Ταξινόμων Πανίδας, Τεχνικών Μοριακών Αναλύσεων (ταυτοποίηση οργανικού υλικού προερχόμενου από οποιοδήποτε σημείο του τύμβου), Παλαιοντολογίας, Γεωφυσικής διασκόπησης, Νεοτεκτονικής, στρωματογραφίας και παλαιογεωγραφίας, Προέλευσης αρχαίων τεχνέργων και αντικειμένων, Τεχνικής Γεωλογίας (για παράδειγμα, ευστάθειες και αντιστηρίξεις) και Μικροκλίματος.

Λύση στο μυστήριο του τάφου στην Αμφίπολη εικάζεται πως θα δώσουν οι δύο επιγραφές που σύμφωνα με πληροφορίες – του ΣΚΑΪ και τοπικών μέσων- βρέθηκαν κατά τις ανασκαφές.

Οι αρχαιολόγοι περίμεναν να βρουν επιγραφές για να μπορέσουν να απαντήσουν στο βασικό ερώτημα. Ποιος είναι ο ένοικος του τάφου.

Μάλιστα τα σενάρια φουντώνουν, καθώς δεν αποκλείεται στις πλάκες που βρέθηκαν να αναφέρονται τα ονόματα του ενοίκου ή των ενοίκων. Πάντως από το υπουργείο Πολιτισμού δεν επιβεβαιώνουν ότι κατά τη διάρκεια των ανασκαφικών εργασιών βρέθηκαν 2 επιγραφές μέσα στο τάφο οι οποίες μεταφέρθηκαν στο Μουσείο της Αμφίπολης προκειμένου να διαβαστούν.

Τοπικά μέσα αναφέρουν πάντως ότι η Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟΑ Άννα Μενδώνη μαζί με το επιτελείο της μελετάνε το εύρημα.

Μέχρι στιγμή μόνο θεωρίες έχουν αναπτυχθεί για το ποιος βρίσκεται στον τάφο και κανείς δεν μπορεί να δώσει μια σαφέστατε απάντηση.

“Δεν έχω γνωρίσει ξανά τίποτε σαν αυτό” σχολιάζει στο NatGeo ο καθηγητής του Luther College της Αϊόβα, Philip Freeman.

Το τόσο προσεγμένο σκάλισμα του πατώματος του εσωτερικού θαλάμου “είναι ξεκάθαρα ένα σημάδι πλούτου. Το παλάτι της Πέλλας, όπου γεννήθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος είναι γεμάτο τέτοια μωσαϊκά, και όλα ήταν πολύ κοστοβόρα” σχολιάζει ο ακαδημαϊκός του Πανεπιστημίου του Μισούρι, και συγγραφέας 2 βιβλίων για τον Μεγαλέξανδρο, Ian Worthington.

Ακόμη πάντως και όταν σπάσει η σφραγισμένη είσοδος του κεντρικού θαλάμου, “όλοι συμφωνούν ότι είναι απίθανο να βρεθούν τα λείψανα του Μεγάλου Αλεξάνδρου” σημειώνει το NatGeo.

Τα ιστορικά ντοκουμέντα συγκλίνουν ότι ο Μεγαλέξανδρος πέθανε στη Βαβυλώνα το 323 π.Χ. Οι υποστηρικτές του διατήρησαν τη σορό του Μακεδόνα βασιλιά στο μέλι αλλά ο Πτολεμαίος απήγαγε το σώμα του Αλέξανδρου και το έθαψε κάπου στην Αίγυπτο. “Βάζω στοίχημα 10 δολάρια ότι ο Αλέξανδρος ο Μέγας δεν είναι στον τάφο της Αμφίπολης” προσθέτει ο Worthington.

Πάντως οι αρχαιολόγοι είναι βέβαιοι πως το ταφικό μνημείο ανήκει σε κάποιο άμεσο συγγενή του Αλέξανδρου, ίσως στη μητέρα του την Ολυμπιάδα ή μια από τις συζύγους του, τη Ροξάνη ή τον μικρό γιο του, που επίσης τον έλεγαν Αλέξανδρο.

Ο επίτιμος καθηγητής αρχαιολογίας, Στέφαν Μίλερ, έχει μια διαφορετική άποψη για τον ένοικο του τάφου στην Αμφίπολη.

Ο κ. Μίλερ απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι θαμμένος στον τάφο ο Μέγας Αλεξάνδρος.

“Πιστεύω ότι ανήκει σε κάποια οικογένεια και έθαψαν κατά γενιά όλους τους προγόνους τους”, εκτίμησε ο κ. Μίλερ την Τετάρτη, ο οποίος ανοίγει για πρώτη φορά έναν κύκλο συζήτησης για το αν ο τάφος είναι ομαδικός ή/και οικογενειακός.

Δείτε τον αρχιτέκτονα που σχεδίασε την αναπαράσταση στον τάφο της Αμφίπολης και πώς είναι μέσα ο τάφος της Αμφίπολης.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.